Haberler

BSO, Bilkent Konser Salonu'nda

Güncelleme:
Abone Ol

BSO, Işın Metin ve HJ Lim Beethoven ve Wagner'in eserlerini yorumlayacak.

Bilkent Senfoni Orkestrası Işın Metin yönetiminde 26 Ocak Cumartesi günü vereceği konserde Ludwig van Beethoven ve Richard Wagner'in eserlerini seslendirecek.

Konserin solisti performansları ile modern piyanizmi hem müzikal hem de fiziksel anlamda yeniden şekillendirdiği kabul edilen Güney Koreli piyanist HJ Lim. Sanatçı bugüne kadar Beethoven'in bütün sonatlarını kaydeden en genç (24 yaşında) piyanisttir. 2012'de ABD ve Kanada'da, Billboard Classical Overall Chart ve Classical iTunes Charts'da, şimdi ise bütün dünyada bir numara olan ilk ve tek klasik piyanisttir.

Sanat Direktörü Işın Metin yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkesrası konserin ilk yarısında

HJ Lim solistliğinde Beethoven'in "Op.37, Do minör 3. Piyano Konçertosu"nu seslendirecek. BSO ayrıca 200. doğum yılını kutladığımız Alman besteci Richard Wagner'in en önemli operalarından "Tristan und Isolde"den "Prelude und Liebestod" bölümlerini ve Beethoven'in "Op.60, Si bemol majör 4. Senfoni"sini ve yorumlayacak.

Alman besteci Richard Wagner (1813-1883), 19. yüzyılda köklü değişimlere uğrayan Avrupa sanat anlayışının müzikteki öncülerinden biriydi. Wagner'in getirdiği yenilikler yalnızca opera sanatını kökünden değiştirmekle kalmadı, gelecek kuşakların müzikal yapı ile ilgili fikirlerini de derinden etkiledi. BSO, bu önemli bestecinin çeşitli eserlerini 2013 yılı boyunca seslendirecek.

BSO Sanat Yönetmeni Işın Metin müzik eğitimine doğduğu şehir İstanbul'da küçük yaşlarda başladı. Kompozisyon alanında sergilediği yetenek neticesinde 1987 yılında Bilkent Üniversitesi, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'ne kabul edildi. Prof. Wojciech Szalinski ve Bujor Hoinic ile koro ve orkestra yöneticiliği, Prof. İstemihan Taviloğlu ve Sami Hatipoğlu ile kompozisyon alanlarında çalıştı, Prof. Arif Melikov'un derslerine katıldı, eğitimini 2001 yılında Sanatta Yeterlik diploması ile tamamladı.

Metin 1996'dan bugüne seçkin sanat toplulukları ile ABD, Almanya, Arnavutluk, Avustralya, Azerbaycan, Çin, Çek Cumhuriyeti, İtalya, İspanya, Portekiz, Karadağ, Rusya, Şili, Tayvan, Ukrayna ve Yunanistan'da konuk şef olarak konserler verdi. Schleswig Holstein Uluslararası Müzik Festivali, İstanbul ve Ankara Uluslararası Müzik Festivalleri'ne katıldı, İstanbul ve Ankara metropolleri dışında kalan şehirlerde; Afyon Müzik Festivali, Bodrum D-Marin Uluslararası Müzik Festivali, Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Phaselis Müzik Festivali, İstanbul İş-Sanat Konser Salonu gibi konser mekanlarını da tercih eden Işın Metin, orkestra yöneticiliği ile ilgili yurt dışı basında da olumlu eleştiriler aldı.

Senfonik repertuvarı Bach'tan Mahler'e geniş bir yelpazeyi kapsayan sanatçı, konserlerinde Mozart, Beethoven, Brahms, Schumann, Tchaikovsky, Sibelius ve Rachmaninov gibi bestecilerin eserlerine ağırlık verdi. Yirminci yüzyıl sanatçılarından Shostakovich, Prokofiev, Ravel, Debussy, Bartok, Schoenberg, Dutilleux ve Bernstein'ın da eserlerini tercih ederek yönetti. Her nesilden Türk kompozitörün eserini özellikle de yurt dışındaki konserlerinde seslendirmeye önem veren Metin, bazı eserlerin de ilk seslendirilişlerini gerçekleştirdi; Hasan Ferit Alnar, Yiğit Aydın, Mahir Cetiz, Ulvi Cemal Erkin, Kamran İnce, Turgut Pöğün, Cemal Reşit Rey, Fazıl Say, Ahmed Adnan Saygun, Muammer Sun, Ferit Tüzün, Hasan Uçarsu ve İlhan Usmanbaş'ın çeşitli yapıtlarını konserlerde sundu. Metin korolu eserlerin yanı sıra en günceli 2011 yılında Yunanistan Devlet Operası ile Donizetti'nin "Aşk İksiri" Operası olmak üzere son dönemlerde vokal repertuvara da ağırlık vermekte.

Sıklıkla yönettiği orkestralar arasında Bilkent Senfoni Orkestrası (Sanat Yönetmeni ve Şefi), Eskişehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, Atina Devlet Senfoni Orkestrası, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Azerbaycan Devlet Oda Orkestrası, Bursa Devlet Senfoni Orkestrası, Orquesta Sinfonica de la Region de Murcia, Odessa Filarmoni Orkestrası, Kotorart Oda Orkestrası, Novaya Rossiya - Yeni Rusya, Moskova Devlet Senfoni Orkestrası, Santiago Filarmoni Orkestrası, Munich Modern Ensemble, Lemberg Filarmoni Orkestrası, Ukrayna Ulusal Senfoni Orkestrası, Selanik Devlet Senfoni Orkestrası, Orquestra Metropolitana de Lisboa ve Bilkent Modern Ensemble gibi topluluklar bulunmaktadır. Birlikte çalıştığı korolar, Ankara Devlet Opera Korosu, Helenik Opera Korosu, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Çoksesli Korosu olmuştur.

Profesyonel sanat topluluklarının yanı sıra Bilkent Gençlik Korosu ile 1992-97 yıllarında çalışmış ve Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası ile de 2005 yılından itibaren çalışmaktadır. Dünya Gençlik Orkestrası'nın 2007 turnesinde konserler yönetmiş ve 2008 yılında Türk-Yunan Gençlik Orkestrası'nı kurmuştur. 2002 yılında Büyükşehir Belediyesi için danışman ve müzik direktörü olarak görev almış ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası'nın kuruluşuna katkı sağlamıştır.

Metin 2003 yılında Türkiye'nin tek daimi özel orkestrası olan Bilkent Senfoni Orkestrası'nın "Sanat Yönetmenliği"ne atandı. Metin bu görevinde BSO programlarına ve repertuvarına büyük çaplı orkestra eserleri ve çağdaş bestecilerin yapıtlarını ekledi. Bilkent Senfoni Orkestrası 2005 yılında Japonya'ya ilk turnesini gerçekleştirdi; 2011 yılında Schleswig Holstein Müzik Festivali'nde üç konser gerçekleştirdi. Orkestra bu dönemde Anadolu'nun çeşitli yörelerini ziyaret ederek kuruluş misyonunu da devam ettirdi. Kuruluşundan beri elde ettiği icra niteliği ile uluslararası sanat platformunda adından bahsedilen Bilkent Senfoni Orkestrası, bu yönelmelerle uluslararası plak şirketleriyle kayıtlar yapmaya başladı ve EMI, CPO, Naxos, ALPHA ve Imaj-Naive firmaları ile tüm dünyada CD'ler çıkardı. Bilkent Senfoni Orkestrası 2005 yılında EMI tarafından yayımlanan CD'si ile uluslararası platformda yer alan ilk Türk sanat topluluğu oldu.

Orkestra şefliğinin dışında Metin'in önemli eserleri arasında Birinci ve İkinci Senfoni, Senfonik Bölüm "Sezgiler", "Keman Konçertosu", Senfonik Skeçler, üç Yaylı Dörtlü, "Koro ve Yaylı Sazlar için Müzik", "Minyatürler" ve "Piyano Defterleri" bulunmaktadır. Sanatçı elde ettiği başarıların takdiri olarak, müziğin kitlelere yayılması ve müzik eğitimine katkılarından ötürü başlıcaları Sevda Cenap And Müzik Vakfı "Gümüş Madalya"sı ve Mersin Uluslararası Müzik Festivali "Hanri Atat" ödülü olmak üzere çeşitli ödüllerle takdir edildi.

Işın Metin halen Bilkent Üniversitesi Müzik Bölümü'nde Yardımcı Doçent ve Bölüm Başkanı, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekan Yardımcısı, Bilkent Senfoni Orkestrası Sanat Yönetmeni ve şefidir.

EMI Classics etiketiyle çıkardığı Beethoven kayıtları, The New York Times, BBC Music ve The Telegraph eleştirmenlerinden büyük övgü toplayan Güney Koreli piyanist HJ Lim, bir klasik müzik fenomeni haline gelmektedir.

Beethoven'in bütün piyano sonatlarını canlı konserlerde seslendirme kararı ve Ağustos 2010'da, Paris'te, arka arkaya sekiz günde bu eserleri çalması klasik müzik dünyasında büyük bir heyecan yaratmıştır.

Lim, bir yıl sonra, EMI Classics adına Beethoven'in bütün piyano sonatlarını, sekiz temaya bölerek kaydetmiş, yanı sıra, Beethoven'in sonatlarına yeni ve güçlü bir anlayış getiren yazıları ile birlikte yayınlanmıştır. Lim, bugüne kadar Beethoven'in bütün sonatlarını kaydeden en genç (24 yaşında) kişidir. 2012'de ABD ve Kanada'da, Billboard Classical Overall Chart ve Classical iTunes Charts'da, şimdi ise bütün dünyada bir numara olan ilk ve tek klasik piyanisttir. Son olarak gerçekleştirdiği Ravel-Scriabin kaydı, EMI Classics tarafından yakında piyasaya çıkacaktır.

Lim, önümüzdeki aylarda, Londra'da Royal Albert Hall'da, İskoç Kraliyet Orkestrası ile ilk konserini verecek, ayrıca, Liverpool Kraliyet Filarmoni Orkestrası, Münih Senfoni Orkestrası ve Seattle Senfoni Orkestrası ile çalacak, Sir Roger Norrington yönetimindeki Zürih Oda Orkestrası ile Asya turnesi, Hamburg-NDR Senfoni Orkestrası ile Güney Amerika turnesi yapacak, Türkiye'de ve Chicago'da ustalık sınıfları düzenleyecektir.

Önümüzdeki sezon, Annecy Klasik Müzik Festivali'nde, Mecklenburg-Vorpommern Festivali'nde, saygın bir dizi olan Maestros & Friends dizisi kapsamında Paris'te, Bouffes du Nord Tiyatrosu'nda, Gilmore Keyboard Festivali'nde ve Chicago Beethoven Festivali'nde resital vermek üzere davet edilmiştir.

Son dönemde, Moskova Radyo Senfoni Orkestrası ile Zurich Tonhalle Konser Salonu'nda, Londra'da Wigmore Hall'da, Cenevre'de Victoria Hall'da, Milano'da Sala Verdi'de, Bazel'de Stadtcasino'da ve Menton Festivali'nde konserler vermiştir.

Lim üç yaşında piyano çalmaya başlamıştır. On iki yaşında, kendi isteğiyle Fransa'da yaşamaya karar vermiştir. On beş yaşında, bugüne kadar Fransa'da Normandy Conservatory'den "Diplôme d'Etudes Musicales Complètes" almaya hak kazanan en genç kişi olan Lim, Paris'te, Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse'ta, Henri Barda'nın sınıfından yüksek şeref derecesiyle mezun olarak "Diplôme de Formation Supérieure" ve Birincilik Ödülü almıştır.

Lim yalnızca EMI Classics adına kayıt yapmakta ve Yamaha'nın Flagship CFX büyük konser piyanolarını çalmaktadır.

26 Ocak Cumartesi günü Bilkent Konser Salonu'nda saat 20.00'de başlayacak konserin biletleri; www.mybilet.com adresinden temin edilebilir. Konserden bir saat önce Tunus Caddesi ve Milli Kütüphane'den hareket eden ücretsiz servisler izleyicileri Bilkent Konser Salonu'na ulaştıracaktır.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Richard Wagner Kültür Sanat Beethoven Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title