Haberler

Çankırı'da Su Samuru Fosili Bulundu

Güncelleme:
Abone Ol

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol, "Su samurları sulak ve ormanlık ortamlarda yaşar. Su samuru fosili bulunması nedeniyle 'kurak bölge' diye tanımladığımız çorak yerlerin aslında çok kurak olmadığını görüyoruz" dedi.

Çankırı- Yapraklı yolu üzerindeki kazı alanında yürütülen çalışmalarda bugüne kadar aralarında 8 milyon yıllık fosillerin de bulunduğu kalıntılara ulaşıldı. Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında 17'nci yılını dolduran kazılara bu yıl çeşitli üniversitelerden 20 öğrenci katılıyor.

Erol, uzun yıllardır sürdürülen kazılardan oldukça verimli sonuçlar aldıklarını söyledi.

Bu yılki kazılarda alan çalışmasını sona erdirdiklerini belirten Erol, laboratuvar çalışması ve arşivleme yaptıklarını ifade etti.

Erol, kazılarda fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun, kılıç dişli kaplan ve kuyruksuz maymun gibi birçok türün kalıntılarına ulaşıldığına dikkati çekerek, "Son dönemde elde edilen yeni fosillerle tür sayımız 20'nin üzerine çıkıyor. Buradaki fosillerden elde edilen bilgi ışığında 8 milyon yıl öteye gidebiliyoruz" şeklinde konuştu.

"Bu yılki kazılarda su samuru fosiline rastladık" diyen Erol, "Su samurları sulak ve ormanlık ortamlarda yaşar. Su samuru fosili bulunması nedeniyle 'kurak bölge' diye tanımladığımız çorak yerlerin aslında çok kurak olmadığını görüyoruz. Su samuru fosili bulunmuş olması, buranın ormanlık olduğunu gösteriyor. Su samuru fosili bizim için önemli sürpriz oldu. Yeni sürprizlerle karşılaşmaya devam ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Yeni bulunan türlerin bölgenin ekolojik ortamını aydınlatmada kendilerine yardımcı olduğunu vurgulayan Erol, her geçen gün karşılaştıkları yeni şeylerle bölgeye ilişkin yeni bilgilere ulaştıklarını dile getirdi.

TÜRKİYE'DE FOSİL ÇEŞİTLİLİĞİ EN FAZLA OLAN YER

Bölgenin fosil çeşitliliği yönünden oldukça zengin olduğunu ifade eden Erol, "Birçok fosil çıkan yer var ama Çorak Yerler Lokalitesi'nin durumu çok farklı. Türkiye'de aynı yerden bu kadar çok fosilin çıktığı başka bir yer yok" dedi.

Erol, geçen yıl çıkardıkları antilop fosilinin farklı türe ait olduğunu belirlediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ankara Üniversitesi Sevim Erol Yapraklı Çankırı Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title