Haberler

ÇATOM, Güneydoğulu Kadınların Umut Kapısı Oldu

Güncelleme:
Abone Ol

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 9 ilde hizmet veren 42 ÇATOM merkezinde 255 bin kadın meslek öğrendi.

GAP İdaresi Başkanlığınca 1995 yılından itibaren açılmaya başlanan Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM), Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki dar gelirli kadınların umudu oldu.

AA muhabirini aldığı bilgiye göre, Valilikler ve Türkiye Kalkınma Vakfı (TKV) işbirliği ile yaygınlaştırılan ÇATOM merkezleri, kadınların kamusal hizmetlerden yararlanmasını sağlayarak, onların sosyal ve ekonomik yönden durumlarını iyileştirmeye devam ediyor.

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ta faaliyet gösteren 42 merkezde, kadınlara yönelik okuma-yazma, ev ekonomisi, genel sağlık, ana-çocuk sağlığı, çocuk bakımı ve eğitimi, el sanatları ve gelir getirici alanlarda beceri geliştirme kursları düzenleniyor. Kadınların sosyal hakları ve gündelik yaşamlarında karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik de rehberlik hizmetleri veriliyor.

Açıldıkları günden itibaren geçen yıl sonu itibariyle 255 bin kadına ulaşılan merkezlerde, meslek öğrenen bin 720 kursiyer bir işe yerleştirilirken, 155 kursiyer de 102 iş yeri açtı.

Son 5 yıllık dönemde ÇATOM'lar aracılığıyla 3 bin 908 kişiye yeşil kart çıkartıldı, 3 bin 197 kişinin nüfusa kayıt işlemleri yapıldı. Bin 782 çiftin ise resmi nikahlarının kıyılması konusunda destek sağlandı.

ADIYAMAN'DA 275 KADIN MESLEK ÖĞRENİYOR

Adıyaman'da da ÇATOM tarafından dar gelirli kadınlara yönelik açılan kurslara katılan 275 kadın, meslek öğrenerek aile bütçesine katkı sağlıyor.

Dikiş, nakış, kuaförlük, tel kırma, mefruşat gibi 12 dalda açılan kurslara kadınlar yoğun ilgi gösteriyor. Haftanın 7 günü kurslara giden kadınlar, hem meslek öğreniyor, hem de yaptıkları ürünlerin satışını yaparak aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar.

Adıyaman ÇATOM Sorumlusu Hacer Açlan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hedef kitlelerinde dezavantajlı gruplar olduğunu söyledi.

Yeni açılan hizmet binasıyla bu alanda oluşan büyük bir boşluğu doldurduklarını belirten Açlan, sosyoekonomik yönden zayıf olan bölgede kadınlara yönelik programlar geliştirdiklerini aktardı.

Kadınların meslek öğrenmeye eğilimli olduklarına işaret eden Açlan, "Kadınlara hem mesleki yönden, hem de güncel hayatta yaşadıkları sorunlarla ilgili eğitimler veriyoruz. Bugüne kadar kursu bitiren kadınlardan 10'u kendi iş yerini açtı" dedi.

Açlan, ayrıca ÇATOM bünyesinde kreş ve ana okulu açtıklarını sözlerine ekledi.

"ARKADAŞLARIMLA BERABER İŞ YERİ AÇMAYI HEDEFLİYORUZ''

Kursiyerlerden Fatma Altay de kursa gelmeden önce evde boş oturduklarını söyledi.

ÇATOM'un açtığı kurslarda meslek öğrenerek aile bütçelerine katkıda bulunduklarını ifade eden Altay, "Eğitim merkezindeki makinelerin artırılmasını istiyoruz. İşi öğrendikten sonra arkadaşlarımla beraber iş yeri açmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Sabiha Elmacı ise yaptıkları atkı, bere ve yelek gibi ürünleri satarak aile bütçelerine katkı sunduklarını kaydetti.

Zeliha Işık ise nakış öğrendiğini belirterek, "Burada sıkıntılarımızı atlatıyor, dertlerimizi arkadaşlarımızla paylaşıyoruz. Yeni ürünler üretmeye başladık. İleride bir dükkan açmayı düşünüyorum. Ailemiz de bize destek veriyor" dedi. - Adıyaman

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Adıyaman Türkiye Batman Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

HİCRİ TATAK:

ÇATOM binasinin bulunduğu mahallede yaşayan biri olarak mahalle kadınları arasındaki hareketlilik, dinamizm beni ziyadesiyle mutlu kiliyor. Bütün kursiyerlere ALLAH yardımcınız olsun diyorum.

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title