Cemaatinden Kalan Vaktini Sanatına Ayırıyor
Hatay'ın Hassa ilçesinde yaşayan 14 yıllık imam Mehmet Kılınç, camideki görevi ve cemaatinden kalan zamanını ahşap oyma ve hat sanatına ayırıyor.
Hatay'ın Hassa ilçesinde yaşayan 14 yıllık imam Mehmet Kılınç, camideki görevi ve cemaatinden kalan zamanını ahşap oyma ve hat sanatına ayırıyor.
Hacılar Mahallesi Merkez Camisi'nde mesleğini aksatmadan sürdüren 33 yaşındaki Kılınç, merakı üzerine iki yıl önce ahşap oyma ve hat sanatı öğrenmeye başladı.
Kursa giderek hevesle başladığı sanatının inceliklerini öğrenen ve zamanla ustalaşan Kılınç, cami avlusunda ahşap üzerine dini motifler çizerek sanatını devam ettiriyor.
Cami cemaatinin beğenisini de toplayan Kılınç, sanatını farklı kişilere de öğretmek istiyor.
Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahşap oyma sanatının çok sabır gerektiren bir uğraş olduğunu söyledi.
Bir öğretmen arkadaşı sayesinde bu sanatla tanıştığını anlatan Kılınç, "İlk eğitimi öğretmen arkadaştan aldım. Çok hoşuma gitti ve ilgimi çekti. Gösterişten ziyade mana olarak da çok ilgimi çekti. Ben de ahşap oyma hat sanatıyla ilgili araştırmalar yaptım. Elazığ'a giderek Diyanet İşleri Başkanlığı Harput Eğitim Merkezi'nde yaklaşık 40 gün ahşap oyma hat sanatı eğitimi aldım. Zahmetli ve tatlı bir iş. Yazdığımız yazıların manalarıyla ayet ve hadislerin ayrı bir tadı ve mutluluğu var." şeklinde konuştu.
Kılınç, sanatında ustalaşmaya başladıktan sonra günde yaklaşık 4 saatini bu alana ayırdığını belirtti.
Sanatıyla sabrı da öğrendiğini ifade eden Kılınç, şunları kaydetti:
"Burada amaç sadece tahtayı oymak değil. Kalpler ancak Allah'ı zikretmekle mutlu olur, huzur bulur. Ben de ayetleri, hadisleri ahşaba işleyerek mutlu oluyorum, huzur buluyorum. Bunlar uzun emek isteyen bir uğraş. Her şeyden önce sabır gerektiriyor. Bunu yapabilmek için içten gelen bir sevgi ve muhabbet olması gerekir. Aksi takdirde yapamazsınız. Yaptığım eserler boyutlarına göre 10 gün ile 40 gün arasında sürüyor. Yaptığım sanat, insana sabretmeyi de öğretiyor."
Kılınç, ahşap oyma sanatıyla geç tanıştığını aktararak Osmanlı'dan gelen bu sanatı gelecek nesillerle de tanıştırmak istediğini vurguladı.
Eserlerini cami avlusundaki bir odada sergileyen ve kısa zamanda bir atölye açmak için çalışma yaptığını belirten Kılınç, "Öğrenciler yetiştirmek istiyorum. Ben geç tanıştım ama inşallah bu güzel sanatı kendi çocuklarımdan başlayarak gelecek nesillere aktarmak için elimden geleni yapacağım." diye konuştu.
Kılınç, şu ana kadar yaptığı ürünlerin hiçbirini satmadığını, çünkü eserlerine paha biçemediğini sözlerine ekledi.