Cıté Internatıonale Des Arts Yeni Konuk Sanatçılarını Bekliyor
Cité Internationale des Arts'ın misafiri olacak yılın ilk sanatçısı Tayfun Serttaş.
2014 YILININ İLK KONUĞU TAYFUN SERTTAŞ
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 2009'da düzenlenen "Fransa'da Türkiye Mevsimi" vesilesiyle Paris'in en köklü sanat kurumlarından Cité Internationale des Arts'da yirmi yıllığına kiralanan "Türkiye Sanatçı Atölyesi", görsel sanatlar alanında çalışan sanatçılara 3 ay Paris'te yaşama ve çalışma imkânı sunmaya 2014 yılında da devam ediyor. Mart ayının sonuna kadar Cité Internationale des Arts'ın misafiri olacak yılın ilk sanatçısı Tayfun Serttaş.
Cité Internationale des Arts misafir sanatçı programının farklı dönem başvuruları tüm yıl boyunca kabul edilecek. İKSV tarafından 3 aylık süreçler için değerlendiren başvurular sonucunda misafir sanatçı programına her yıl 4 sanatçı katılabilecek. Nisan-Haziran, Temmuz-Eylül ve Ekim-Aralık dönemlerine katılmak isteyen sanatçıların başvurmak istedikleri dönemden en az iki ay önce portfolyolarını İKSV'ye iletmesi yeterli olacak. Nisan-Haziran 2014 dönemine katılmak isteyen sanatçıların başvurularını, 14 Şubat Cuma günü 17.00'ye kadar mail yoluyla citedesarts@iksv.org adresine iletmesi gerekiyor.
Cité Internationale des Arts misafir sanatçı programına davet edilecek sanatçıların seçimi, İKSV Yurtdışı Projeler bölümü koordinasyonunda, açık çağrı sistemiyle yapılıyor. Programa katılacak sanatçılar Banu Dicle, Bige Örer, Çelenk Bafra, Görgün Taner, İnci Eviner, Leslie Riggs ve Selda Asal'dan oluşan yedi kişilik bir seçici kurul tarafından belirleniyor. Başvuruların sonuçları İKSV web sitesi (www.iksv.org) üzerinden duyurulacak.
Paris'te yer alan Cité Internationale des Arts, aynı anda ev sahipliği yaptığı 350 sanatçıya, tahsis ettiği kişisel atölyelerde iki aydan bir yıla kadar süreyle konaklama imkânı sağlıyor. Bünyesindeki sergi salonları, prova odaları, konser ve gösteri alanlarının yanı sıra, çeşitli atölyelerle sanatçılara kendilerini geliştirme ve aktif üretim fırsatı sunuyor. Farklı coğrafya ve disiplinlerden sanatçıları ağırlayan kurumda örneğin Almanya'nın 20, İsviçre'nin 17, Çin'in 16, Japonya'nın 14, İran'ın 4 atölyesi bulunuyor.
Türkiye'den Komet, Ömer Uluç, Utku Varlık, Selda Asal, İdil Biret, Handan Börüteçene, Fikret Atay ve İnci Eviner başta olmak üzere, farklı kuşaklardan birçok önemli sanatçı 1965 yılından günümüze kadar, büyük ölçüde kendi girişimleriyle, Cité des Arts'ta misafir sanatçı oldu. 2009 yılında Türkiye'nin kendine ait bir atölyesinin olmasının ardından, Ahmet Öğüt, Çınar Eslek, Aslı Çavuşoğlu, Bahar Oganer, Ozan Oganer, Seda Hepsev, Burak Delier, Özlem Sulak, Ferhat Özgür ve İnci Furni gibi güncel sanatın genç ve parlak temsilcileri geçtiğimiz yıllarda programa katıldı.
"Türkiye Sanatçı Atölyesi" programının Ocak-Mart 2014 döneminin ilk konuğu, 1982 doğumlu, sanatçı, yazar ve araştırmacı, Tayfun Serttaş. 2004 yılında İstanbul Üniversitesi sosyal antropoloji programından mezun olan, 2007 yılında ise 'Modernizm ve kültürel temsiliyet olguları bağlamında İstanbul'da fotoğraf ve azınlıklar' konulu tez çalışması ile Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, disiplinlerarası sanat programındaki yüksek lisansını tamamlayan Tayfun Serttaş, AIF Residency Program, Arab Image Foundation, Beyrut (2011), Accented Residency Program, The Delfina Foundation, Londra (2010), Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, İstanbul (2009) gibi kurumlarda sanatçı misafir programlarına katıldı. Solo sergileri arasında "Foto Galatasaray" FOAM, Amsterdam (2013), "Bazan" Pilevneli Project, İstanbul (2012), "Middle East Airlines" ArtSumer, İstanbul (2012), "Foto Galatasaray", SALT Galata, İstanbul (2011), "ReMap 3", Kalfayan Gallery, Atina (2011), "Souvenir Trauma" Zico House, Beyrut (2011), "Tailor's Dream M&M" Apartman Projesi, İstanbul (2011), "Studio Osep", Delfina Foundation, Londra (2010) yer alıyor. Kasım 2009'da yayımlanan "Stüdyo Osep" adlı ilk kitabının ardından Kasım 2011'de de ikinci kitabı "Galatasaray – Studio Practice by Maryam Şahinyan" yayımlandı.