Haberler

Çocukları 2 Bin 600 Yıl Öncesine Götürecek "Ezop Masal Adası" Yükseliyor

Abone Ol

Kütahya Belediyesince yapımına devam edilen "Ezop Masal Adası"nda bina ve yol yapımları tamamlanma aşamasına getirildi Müteahhit firma, 15 gün sonra bina, yol ve tesisatları hazır halde belediyeye teslim edecek ve insan, hayvan maketlerinin montajıyla çevre düzenlemesine geçilecek Masal Adası'nda, Ezop'un yaşadığı dönemdeki yapılar ve insanlar bire bir canlandırılacak, 13 fablında yer alan hayvanların maketleri görülebilecek Müteahhit firma sahibi ve İnşaat Mühendisi Yurtalan: "İnsanlar geldiği zaman kaplumbağa ile tavşanın hikayesini görebilecek, ağustos böceğiyle karıncanın hikayesini dinleyebilecek"

SELMA KOCABAŞ - Kütahya'da, " Türkiye'de bir ilk olma" özelliğiyle belediye tarafından inşasına devam edilen ve dünyaca ünlü masal anlatıcısı Ezop'un 13 eserinin, Frigya dönemine ait balkabağı ve mantar figürlü evler, şato, yel değirmeni, hayvan maketleriyle canlandırılacağı temalı parkta bina ve yolların yapımında son aşamaya gelindi.

Müteahhit firmanın sahibi İnşaat Mühendisi Kamil Yurtalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akkent Mahallesi'ndeki Yedigöller mevkisinde 20 Mayıs'ta başladıkları çalışmaları tamamlamak üzere olduklarını söyledi.

Bina ve yol inşaatlarının 15 gün içinde tamamlanarak projede kendileri için belirlenen çalışmaların sona ereceğini belirten Yurtalan, daha sonra insan ve hayvan maketlerinin konulacağını, çevre düzenlemesi de yapılıp parkın ziyarete açılacağını anlattı.

Projede, Ezop masallarının canlandırılacağı masalları konu alan temalı yapılar, çocuk oyun grupları, seyir terasları, yapay kaya yöntemiyle bina inşaatları ve yollarla ilgili bölümün kendilerine ait olduğu bilgisini veren Yurtalan, şöyle devam etti:

"Bu değişik bir proje. Türkiye'de olmayan değişik bir uygulama. Böyle bir projeyi yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Buradaki esas tema, Ezop Masal Adası. Ezop masallarının canlandırılması öngörülüyor. İnsanlar geldiği zaman kaplumbağa ile tavşanın hikayesini görebilecek, ağustos böceğiyle karıncanın hikayesini dinleyebilecek. Yaptığımız binalar ve yollar ile heykeltıraş arkadaşımızın çalışmaları bittiğinde Ezop masalları daha tatmin edici bir şekilde zihinlerde canlandırılacak. Burada 50 kişiyle çalışıyoruz. Binaları, yolları, tesisatları yapıyoruz. Baskı asfaltçısı, tesisatçısı, yapay kayacısı, seramikçisi, boyacısı, kaplamacılar olmak üzere burada çok sayıda ekip var. Hepsi bizim bünyemizde. 120 iş günü olarak bize yer teslimi yapılmıştı. 15 gün sonra teslim edeceğiz ve bunun ardından heykeltıraş arkadaşımızın yaptığı insan ve hayvan maketleri monte edilecek."

Yurtalan, bina ve yol yapımlarını tamamladıklarını, sadece çocuk oyun gruplarının bulunduğu bölümde kauçuk zemin kaplama ve baskı asfaltların boyanması çalışmalarının kaldığını dile getirdi.

İnşaat sahasında sıra dışı yapılar bulunduğunu vurgulayan Yurtalan, "Günlük hayatta insanların görmediği yapılar var. Mesela kayanın içinde mağara görünümü veren yapılar, dış görünümü şato biçiminde seyir terasımız var. İmalatın hepsi yapay kaya yöntemi kullanılıp el işçiliğiyle sıvama olarak şekillendirilerek gerçekleştiriliyor" diye konuştu.

Binaların dayanıklı olduğunu ve sadece 10-15 yılda bir dışları boyanarak uzun yıllar kalabileceğini anlatan Yurtalan, söz konusu parkın, çocuk filmleri çekilebilecek bir mekan olarak da kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Ezop'un 13 masalıyla ilgili objeler, ziyaretçileri Frigya dönemine götürecek

Ezop Masal Adası, dünyanın en ünlü masal anlatıcılarından olan ve tüm ülkelerde çocukların ilgiyle okuduğu fablların sahibi Ezop'un konuşturduğu hayvanlarla onların yaşadığı evleri kapsayacak şekilde tasarlandı.

Ezop'un, bugünkü Kütahya çevresinde yaşadığı MÖ 500'lü yıllarda fabllarında yer verdiği ağustos böceği, karınca, tilki, kurbağa, aslan, fare gibi hayvanların figürleriyle o dönemin evleri, çocukları 2 bin 600 yıl öncesine götürecek.

Parkın illüstrasyon çizimlerini Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Grafik Bölümünde görevli Uzman Adem Dönmez, insan ve hayvan maketlerinin yapımını da Heykeltıraş Mustafa Kemal Altınsoy üstlendi.

Masal Adası, Ezop'un yaşadığı Frigya dönemindeki yapıların şekilleri araştırılarak 17 dönüm alanda uygulanmaya başlandı. O dönem kullanılan giysiler, günlük eşyalar, mimari yapılar, saç ve sakal stilleri, müzik ve tarım aletleri, dış ve iç mimarilerine kadar aslına uygun olarak tasarlanıp yapıldı.

Bir Frig köylüsü Ezop'un en çok bilinen masalları olan "Ağustos Böceği ve Karınca", "Tilki ve Üzümler", "Tilki ve Karga", "Çiftçi ve Oğulları", "Çiftçi ve Kızları", "Kaplumbağa ile Tavşan", "İki Kurbağa", "Yalancı Çoban", "Yaşlı Aslan Kurnaz Tilki", "Arıcı ve Hırsız", "Tarla Faresi ve Ev Faresi", "Tilki ve Tavşan", "Kartal ve Çiftçi", aslına uygun mimari çerçevede canlandırılacak.

Parkın, çevre düzenlemesi ile insan ve hayvan maketlerinin monte edilmesi işlemlerinin ardından kısa sürede ziyarete açılması planlanıyor. - Kütahya

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kütahya Türkiye Akkent Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title