Darbe Mağduru Köylülerin Hikayesi Beyaz Perdeye Taşınıyor
12 Eylül darbesinde gözaltına alınan köylülerin hikayesi "Netekim Karakolu" adlı filmle hayat bulacak.
Çektikleri film nedeniyle 12 Eylül 1980 askeri darbesinde gözaltına alınan köylülerin hikayesi "Netekim Karakolu" adlı filmle anlatılacak.
Mersin'de genellikle olayın geçtiği mekanlarda çekilecek filmde, o dönem askerler tarafından gözaltına alınan köylüler de yeniden rol alacak. Filmin yönetmenliğini 15 yaşındayken film çekmek isteyen ancak darbe dolayısıyla çalışmasını tamamlayamayan Zeynel Korkmaz'ın oğlu Yasin Korkmaz yapacak.
Yönetmen Yasin Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1970'de babası Zeynel Korkmaz'ın çektiği filme ait film parçaları ve fotoğrafların, 1980 askeri darbesinden bir yıl sonra devam eden ev aramalarında ortaya çıktığını söyledi.
O dönem filmde rol alan köylülerin, "örgüt oluşturarak suç işlemek" iddiasıyla göz altına alındığını ifade eden Korkmaz, şunları kaydetti:
"Bu gözaltılar sırasında babam Zeynel Korkmaz'ın yaşadıkları filmin konusunu oluşturuyor. 43 yıl sonra filmde oynayanlarla yapılan görüşmeler de olumlu sonuçlanmış ve filme destek olma sözü alınmış durumda. Askerler tarafından çektikleri film yüzünden gözaltına alınan ve 'silah bulundurmak, adam öldürmek' gibi trajik suçlamalarla sorgulanan köylüler, her ne kadar zor zamanlar yaşamış olsalar da filmi bitirmek istiyor" dedi.
Çoğunluğu, o dönem filmde oynayan köylülerden oluşan oyuncu kadrosuna tanınmış isimlerin de destek vereceğini belirten Korkmaz, "12 Eylül'de çekimine başladığımız 'Netekim Karakolu' filmi, hayatları darbeyle sekteye uğrayan köylülerin hikayesini ele alıyor. Genç yaşta film çekmeye çalışan ve köylüleri de oynamaya ikna eden kafadarların başlarına gelenler ise filmin ana konusunu oluşturuyor" diye konuştu.
"Netekim Karakolu" filmine proje danışmanlığı yapan Zeynel Korkmaz ise 12 Eylül darbesi, toplumun her kesiminde olumsuz etkiler bıraktığını söyledi.
Darbelerin hukuksuzluk üzerine kurulu olduğu vurgulayan Korkmaz, "Filmde verilmesini istediğim mesaj 'en kötü demokratik idare, en iyi darbe yönetiminden daha iyidir' anlayışının dile getirilmesidir. Filmin dili, kara da olsa mizah olacağı için mesajın anlaşılacağını düşünüyorum" dedi. - Mersin