Haberler

Depremde İkiye Bölünen Kaya, Doğa Tutkunlarını Bekliyor

Abone Ol

Depremde ikiye bölünen kaya, doğa tutkunlarını bekliyor- Eskigediz beldesinde, 1400'lü senelerde depremle ikiye ayrıldığı bilinen ve içinden Gediz Çayı geçen yaklaşık 100 metre yüksekliğindeki kaya, bölgenin görülmesi gereken tarihi ve doğal güzellerinden biri olarak varlığını sürdürüyor- Belediye Başkanı Şimşek: "Burası o dönemler eyaletmiş.

Depremde ikiye bölünen kaya, doğa tutkunlarını bekliyor- Eskigediz beldesinde, 1400'lü senelerde depremle ikiye ayrıldığı bilinen ve içinden Gediz Çayı geçen yaklaşık 100 metre yüksekliğindeki kaya, bölgenin görülmesi gereken tarihi ve doğal güzellerinden biri olarak varlığını sürdürüyor- Belediye Başkanı Şimşek: "Burası o dönemler eyaletmiş. Beldemizde eski tarihlerden kalma görülmeye değer birçok kalıntı var" HADİ ŞENGÜL - Kütahya'nın Gediz ilçesi Eskigediz beldesinde, yüksekliği yaklaşık 100, uzunluğu da 400 metre olan, 1400'lü yıllarda deprem sonucu iki ayrıldığı bilinen ve içinden Gediz Çayı geçen kaya, bölgenin önemli doğal zenginlikleri arasında yer alıyor.Eskigediz Belediye Başkanı Ercan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldesinin Frigya döneminden kalma yaklaşık 3 bin yıllık geçmişe sahip bir yerleşim alanı olduğunu söyledi.Beldenin ilk isimlerinin "Gedenus", "Gedus" olduğunu ve daha sonra Gediz olarak anılmaya başlandığını belirten Şimşek, "Burası o dönemler eyaletmiş. Beldemizde eski tarihlerden kalma görülmeye değer birçok kalıntı var. Bunlardan biri, üzerinde su kemeri bulunan ve 1400'lü yıllardaki depremle ayrılmış, 80 ila 100 metre arasında derinliği, 350-400 metre uzunluğunda da boyu bulunan kaya, yerleşim yerimize güzellik katan bir unsur olarak öne çıkıyor" diye konuştu.Şimşek, Eskigediz'in büyük deprem, yangın ve su baskınları geçirdiğini anlattı.Gediz Çayı'nın, depremle ikiye ayrılan bu kayanın içinden geçmesi nedeniyle yerleşim alanının başka bir yöne doğru kaydığı bilgisini veren Şimşek, şunları kaydetti: "Beldemizde bulunan ve 1800'lü yıllarda yapılan su kemeri de günümüze kadar gelen eserlerden biridir. 1970 yılında meydana gelen depremde oluşan çatlaklar onarılmış. Beldenin susuzluk sorunun giderilmesi yönünde o dönem Ahmet Tevfik adında bir müfettişin kasabanın su sıkıntısını padişaha arz etmesiyle Salur suyu, kemer vasıtasıyla Eskigediz'e getirilmiş. O dönemden beri bu su ve kemer, beldemizin su sorununa çok katkılar sağlamıştır." ..

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Muzaffer Şimşek Eskigediz Kütahya Gediz Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title