Haberler

Develer yeni sezona hazırlanıyor

Abone Ol

ALİ BALLI - Bodrum'da sahipleri sezon öncesinde develerini havutlayarak (develer için hazırlanan özel kıyafet) güreşlere hazırlamaya başladı.

ALİ BALLI - Bodrum'da sahipleri sezon öncesinde develerini havutlayarak (develer için hazırlanan özel kıyafet) güreşlere hazırlamaya başladı.

Bodrum'un Ortakent-Yahşi, Yalıkavak ve Bitez beldelerinde sahipleri, sezon öncesinde güreşlere hazırlamak amacıyla develerini ahırdan çıkartarak gezdiriyor. Develere özenle hazırlanan kıyafetleri de giydirilmeye başlandı.

Bodrum'un da arasında bulunduğu Ege bölgesinde önümüzdeki haftalarda başlayacak deve güreşleri öncesinde yapılan havutlama işlemi, oldukça zorlu işlemleri gerektiriyor.

Bodrumlu devecilerden Ali Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deveye ilgisinin küçük yaşlarda başladığını, dedelerinden kalan bu mirası sürdürdüklerini söyledi.

Deve beslemekten çok keyif aldıklarını dile getiren Akgün, kendisinin 3 devesi olduğunu kaydetti.

"Bir ay kadar sonra güreşler başlayacak. Yaz aylarında besledik, bu mevsim kızışma dönemi olduğu için havutlama merasimi yapılıyor" diyen Akgün, el emeği göz nuru işçiliği bulunan giysileri deveye giydirme işleminin yaklaşık 1,5 saat sürdüğünü dile getirdi.

Günümüzde devecilik geleneğinin özellikle belediyelerin desteğiyle sürdüğünü ifade eden Akgün, "Bu işi kurumsallaştırmayı düşünüyoruz. Aydın'da kurduğumuz bir federasyon var ama tam rayına oturmadı. Çünkü bu, getirisi olmayan bir iş" diye konuştu.

- Ege bölgesinde 78 kayıtlı deve güreşi yapılacak

Akgün, Muğla bölgesinde yaklaşık 140 deve bulunduğuna işaret ederek, "Ege bölgesinde federasyon bünyesinde 78 kayıtlı güreş yapılacak. Bodrum bölgesinde 6 ayrı güreş düzenleniyor. Ayrıca Milas, Yatağan, Aydın, Manisa, İzmir, Denizli, Çanakkale, Balıkesir bölgelerinde de farklı tarihlerde güreşler yapılacak. Bu bir sektör" diye konuştu.

- Güreşlerden elde edilen gelir hayır işlerine aktarılıyor

Bodrum'un Gürece köyünden güreşler için hazırlık yapan Mehmet Aksungur ise 1990'lı yıllardan bu yana sürekli deve güreşine katıldığını, güreşlerden elde edilen gelirin hayır işlerinde kullanıldığına anlattı.

Bu geleneği kendilerinden önce dedelerinin yaptığını kaydeden Aksungur, "Güreşler hep hayır kurumları için yapılıyor. Güreşlerden elde edilen geliri cami, köprü yapımında kullanıyoruz. Bu iş bize dedelerimizden, atalarımızdan kalan bir merak" dedi.

Süleyman Çobanoğlu da 5 devesi bulunduğunu, yaz aylarında bakımları yaptıklarını, artık güreşlere hazır hale geldiğini kaydetti.

Deveciliği Bodrum'da canlandıranlardan birisinin kendisi olduğunu ifade eden Çobanoğlu, şöyle konuştu:

"Babam geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybetti. Babamdan 4 deve miras kaldı. Üç kardeşiz, develeri aramızda paylaştırdık. Bu işi çok seviyoruz. Deve bakımı zor ve uğraş isteyen bir iş. Yemi dışarıdan aldığımız için bize biraz pahalıya mal oluyor."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ortakent Yahşi Ali Akgün Bodrum Ege Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title