Devlet Tiyatroları Halkla Bütünleşmeye Devam Ediyor"
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, kurumun daha samimi, daha interaktif bir biçimde halkla bütünleşmeye devam ettiğini belirtti.
TUĞBA YARDIMCI - Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, kurumun daha samimi, daha interaktif bir biçimde halkla bütünleşmeye devam ettiğini belirtti.
Birecik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz'da yaşanan menfur olayın ardından repertuvarlarını güncellediklerini belirtti.
Yaşananın çok travmatik bir durum olduğuna işaret eden Birecik, "Biz de insanı insana, insanla anlatan bir kurumuz. Dolayısıyla yaşayan bir kurum ve yaşayan bir repertuvar olmak durumunda. Onun için 12 bölgede, 16 ayrı yerli oyunla sezonu açma kararı aldık ve uyguladık." dedi.
Seçtikleri yerli oyunların, milli ve manevi unsurları önceleyen oyunlar olduğunu vurgulayan Birecik, "Çok iyi oldu, doğru bir şey yaptık. Bu bir tutumdu, bir duruştu. Sonuçta Türkiye Cumhuriyeti Devlet Tiyatrolarından bahsediyoruz. Türk tiyatrosunun yüzde 77'sini kapsayan bir organizasyondan, teşkilattan bahsediyoruz. Bunun sonuçlarını da almaya başladık." değerlendirmesinde bulundu.
Repertuvarın güncellenmesinin ardından "Yabancı oyunlar yasaklandı" yönünde birtakım eleştiriler yapıldığına işaret eden Birecik, şunları kaydetti:
"Ne gariptir ki biz geçen hafta Rusya'da gerçekleştirilen Uluslararası Dostoyevski Festivali'ne, bir sanatçımızın Dostoyevski'nin 'Yeraltından Notlar' adlı kısa romanından uyarladığı ve yönettiği oyunla katıldık. Orada, 'En iyi seyirci beğenisi' ödülünü aldık. Bu festivale yabancı ülkelerden sadece Litvanya, İran ve biz kabul edildik. Bunlar çok gurur verici şeyler ve tabii ki bir de birilerine mesajdı. Yalanla abat olunmaz. Devlet Tiyatrosunun bir tutumu, bir duruşu var. Yine Makedonya'da gerçekleştirilen Uluslararası Milli Oyunlar Festivali'ne jüri başkanı olarak davet edildim ve orada da bir ödül aldık. Bunlar çok güzel şeyler. Devlet Tiyatroları bir bilinçle daha samimi, daha interaktif bir biçimde halkla bütünleşmeye devam etmektedir."
Sahnelenen oyunlar arasında "Ya Devlet Başa ya Kuzgun Leşe", Kenan Işık'ın, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Huzur" adlı romanından uyarladığı oyun ile "Gayri Resmi Hurrem" adlı oyunların yer aldığını anlatan Birecik, "Yeni çıkacak oyunlardan biri de '4. Murat' adlı oyun. Bunlar oyunlardan bazıları ve çok da önemli. Neden? Çünkü bu ülkenin öyküsü bambaşka. Bu ülkenin öyküsünü öncelemek lazım. (Oyun seçiminde) bizim 'Aman şu olsun, bu olsun, bu olmasın' gibi bir problemimiz yok." diye konuştu.
"Devlet Tiyatrolarında yüzde 88-92 bandında doluluk yaşanıyor"
Genel Müdür Birecik, seyirciye samimi ve belli bir yeterlilikte sunum yapıldığı takdirde bunun karşılığının alındığını dile getirerek, Devlet Tiyatrolarının seyirci problemi yaşamadığını belirtti.
Devlet Tiyatrolarında yüzde 88-92 bandında doluluk olduğunu bildiren Birecik, "Aradaki boşluklar da hava şartları, gelişen ve dönüşen günlerdeki birtakım olaylar dolayısıyla oluşuyor. Yoksa beğeni ve talep sorunumuz yok." ifadesini kullandı.
Birecik, Devlet Tiyatrolarında bilet ücretlerinin "gayet makul" olduğunu kaydetti.
Trabzon'a yeni tiyatro binası inşa edilecek
Birecik, Trabzon'a yeni Devlet Tiyatrosu binası yapılması için yaklaşık bir yıldır çalıştıklarını dile getirdi.
İçişleri Bakanı ve Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu'nun bu konuda yoğun çaba sarf ettiğini aktaran Birecik, "Sayın Bakanımız Süleyman Soylu, Valimiz Yücel Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun yer aldığı ciddi bir organizasyonla binamızı çağımıza, kültür üreten Trabzon'a yakışan bir biçimde yenileyeceğiz." dedi.
Birecik, yeni binanın mevcut alanda inşa edileceğini, projenin hazır olduğunu ve ödenek sorunu bulunmadığını bildirdi.
Yeni bina inşa edilene kadar oyunların alternatif yerlerde sahneleneceğini anlatan Birecik, "Tiyatronun kapanmaması yönünde bir ilke kararımız var. Kapanma olmadan proje hayata geçirilecek. Tiyatromuzu Trabzon'a yakışır hale getireceğiz." ifadelerini kullandı.