Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'na Fanuslu Koruma Önerisi
Sivas Valisi Kemelek: "İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda camın sera etkisinin camiye ne tür olumsuzluklar katacağı tartışıldı. Fanus sistemi kabul görmedi"
MERVE TOPUZ - Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO) "Dünya Kültür Mirası Listesi"nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın fanusla korunması fikrinin kabul görmediğini söyledi.
AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Kemelek, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda bazı akademisyenlerle incelemelerde bulunan dünyaca ünlü mimar Prof. Dr. Doğan Kuban'ın, buranın fanus içerisine alarak korunması gerektiği önerisinin hatırlatılması üzerine, Avrupalı bilim adamları tarafından "Anadolu'nun El-Hamrası" olarak görülen 800 yıllık tarihi yapının fanus içerisine alınarak korunmasının İstanbul'daki Divriğililer ve bilim adamlarının katıldığı toplantıda görüşüldüğünü aktardı.
Camiyi fanus içerisine alarak koruma fikrinin uygun olmadığına karar verildiğini dile getiren Kemelek, şunları kaydetti:
"Her yapı o sisteme uygun olur mu onu incelemek lazım. Bu sistemde hava sirkülasyonu ve güneşin sera etkisi önemli. Burada caminin medrese kısmıyla şifahane kısmında bazı farklılıklar var. Şifahane kısmının bir bölümünde sürekli hava sirkülasyonu var. Bunu fanus içerisine alınca koruyabilir miyiz? Ayrıca İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda camın sera etkisinin camiye ne tür olumsuzluklar katacağı tartışıldı. Fanus sistemi kabul görmedi. İlk planda akla yatkın gelmişti ama olumsuzlukları öğrendikçe onun zor bir ihtimal olduğuna karar verildi."
Vali Zübeyir Kemelek, "Çatının üzerindeki yükü azaltmak ve arkadaki toprağın binayla olan bağlantısını kesmek için restorasyon çalışması da birkaç ay içinde ihale edilecek" dedi.
Mimariye zarar vermemek için camideki restorasyon çalışmasının iş makineleriyle değil kazma kürekle yapılacağını ifade eden Kemelek, "Orijinal hale getirmek için çatısının yeniden ele alınması lazım. Çok yakın bir zamanda yine Divriği Kalesi ile ilgili restorasyon çalışması da olacak. Çalışmanın daha sağlıklı olabilmesi için tüm hazırlıkları tamamlandıktan sonra burada bir toplantı yapılacak. Daha sonra da ihaleye çıkılacak. Yani Divriği'de 2 restorasyon çalışmamız gündemde" diye konuştu.
-Divriği'ye ulaşım "raybüs"le kolaylaşacak
Vali Kemelek, Divriği ilçesine yapımı planlanan "raybüs" seferlerindeki çalışmalarının devam ettiğini belirterek, birkaç ay içerisinde seferlerin başlayacağını açıkladı.
Raybüs sistemiyle halkın Ulu Camii'ye daha kolay ulaşacağını ve bu seferlerin de turizme de katkı sağlayacağını vurgulayan Kemelek, seferler için eski tip lokomotif düşünüldüğünü ancak ulaşımda aksamaların yaşanmaması ve daha hızlı yapılabilmesi için raybüsü tercih ettiklerini söyledi. Kemelek, raybüsün daha hızlı, modern ve konforlu olduğunu sözlerine ekledi.
Anadolu beyliklerinden Mengücekoğulları döneminde hükümdar Süleyman Şah'ın oğlu Ahmed Şah tarafından 1228 yılında yaptırılan Divriği Ulu Camii, inanç ve tarih turizmi açısından önemli bir eser. "Görmeden ölmeyin" sloganıyla tanıtılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, mimari üslubuyla ziyaretçilerini büyülüyor. - Sivas