'Dostluk Üzerine' Yayımlandı
Türk Düşünür ve Edebiyatçı Fethi Gemuhluoğlu'nun hayatını ayrıntılarıyla ele alan 'Dostluk Üzerine' kitabı yayımlandı.
Kimilerinin 'tek kişilik okul' olarak tanımladığı ve günümüz aydınlarının pek çoğunun yetişmesinde etkili bir isim olan Fethi Gemuhluoğlu, İz Yayıncılık'tan çıkan ve özel seçkilerden oluşan bir kitap ile anılıyor.
Kitap, adını Fethi Gemuhluoğlu'nun 22 Kasım 1975 tarihinde irticaen yaptığı "Dostluk Üzerine" adlı konuşmasından alıyor. Arapgir Postası başta olmak üzere, Gemuhluoğlu'nun diğer gazete ve dergilerde yer alan yazıları, mektupları ve ölümünün ardından onun hakkında kaleme alınan yazıların toplandığı kitap, Gemuhluoğlu'nun yeni nesillere tanıtılması için değerli bir kaynak.
Cemal Süreya'nın "Her toplumda, art arda gelen üç dört kuşağın üyelerini tanıyan, onların prototipleriyle ayrı ayrı, kimi zaman da bir arada haşır neşir olmuş kişiler vardır. Kendi nitelikleri yanında bu özellikleriyle de var olurlar. Sözgelimi Agop Arad bu insanlardandır. Elif Naci de öyleydi. Sağcıların bir Fethi Gemuhluoğlu'ları vardı. Genç yaşta ölen bu geniş ufuklu adam kendi kesiminde önemli bir işlev kazanmıştı. Her söz ya da her olayın yorumu bir de ondan geçerdi." Dediği Gemuhluoğlu için dostları şunları söyledi:
- "Fikir ve çile birliği kökünde yekpâreleştiğimiz büyük ve sevgili dostum Fethi Gemuhluoğlu" (Necip Fazıl Kısakürek)
- "İnsanın elinden tutuyor, adetâ çağa çıkartarak yürüyüşe alıştırıyordu. İnsan; arttığını, çoğaldığını duyumsuyordu O'nun yanında..." (Nuri Pakdil)
- "Tek başına adetâ bir okuldu." (Cahit Zarifoğlu)
- "Bize kendi kuşağı içinde en sağlam çizgiyi aktarabilenlerden biriydi." (İsmet Özel)
- "Görünen hizmetlerin değil, görünmeyen himmetlerin adamı idi." (Ahmet Kabaklı)
- "Fethi Gemuhluoğlu; aynı çağrılar içindeyiz." (Özdemir Asaf)
- "Kelamın en zarifini, edebin en kâmilini, siyasetin en ferasetlisini, edebiyatın en muhtevalısının onun aziz varlığında erimiş bulurduk. O, bir uygarlığın temsilcisiydi." (Akif İnan)
- "Sürgünde kurulmuş bir Osmanlı divânı gibiydi." (Nabi Avcı)
- "Söz'le semâ yapıyordu." (Hilmi Yavuz )
- "Onun kitabında sağ-sol, inkılâp-irtica diye kavramlar yoktu. O, bu kutuplaşmanın üzerinde insanlara bakmasını bilirdi." (Cahit Tanyol)
- "Fethi Ağabeyin iki hasleti: Vefâ ve bağlılık... Şuur ve iman..." (Mustafa Miyasoğlu)
- ''O, bu modern çağda, toplum dışına çıkmaksızın İslami bir hayatın yaşanabileceğini vurguluyordu.'' (Sadettin Ökten)