"Düğün" Gibi Gala!
"Düğün"ün galası; 14 Kasım 2011, Pazartesi akşamı Teşvikiye'deki Özel Işık Lisesi'nde gerçekleşti.
AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu'nun; ödüllü oyun yazarı Ayşe Bayramoğlu'nun kaleme aldığı, ödüllü oyuncu Tilbe Saran'ın yönetmenliğini üstlendiği oyunu "Düğün"ün galası; 14 Kasım 2011, Pazartesi akşamı Teşvikiye'deki Özel Işık Lisesi'nde gerçekleşti. Tarık Akan, Rutkay Aziz, Dolunay Soysert-SinanTuzcu, Özge Fışkın, Bekir Aksoy, Betül Arım, Bülent Emin Yarar, Füsun Kostak gibi ünlü isimlerin katılımıyla gerçekleşen galada; oyunun, tümü kadınlardan oluşan kadrosu dakikalarca ayakta alkışlandı.
Tilbe Saran oyunun ardından yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetin son yıllardaki hızlı artışına dikkat çekerken, oyunda emeği geçen herkese teşekkür etti. Yoğun ilgi gören galada aynı zamanda, oyunculardan Güler Ökten'in doğum günü de kutlandı. Ökten, kuliste yakınlarının getirdiği doğum günü pastasını kesti.
Nisan ayında prömiyeri gerçekleştirilen, AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu'nun iddialı yapımı "Düğün"; güçlü oyunculukları ve çarpıcı mesajları ile beğeni topluyor. Kadınları, kadınların güçlerini, güçsüzlüklerini, zorluklarla karşılaştıklarında bunları çözme yöntemlerini, kadınlık hallerini anlatan bir oyun olan "Düğün"; toplumda "kadın" olmanın çeşitli sıkıntılarını yaşamış, farklı köken ve yaşlardan dört kadının, Tilbe Saran, Ayşe Bayramoğlu, Evren Ercan ve Eda Çatalçam'ın bir araya gelerek ortak dertlerine dair bir farkındalık yaratma çabasından doğdu. 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ödülü kazanan Tilbe Saran'ın ilk yönetmenlik denemesi olan "Düğün"ü; Tiyatro 2010 Yılın Yazarı ödüllü Ayşe Bayramoğlu kaleme alırken, oyunculardan teknik ekibe herkesin de metne farklı katkıları oldu.
AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu tarafından sahneye konan oyunda; Türkiye'nin en önemli kadın oyuncularından Güler Ökten, Zerrin Sümer, Tilbe Saran ve Şebnem Sönmez ile genç oyuncular Eda Çatalçam, Evren Ercan, Serpil Göral ve Maria Akgüllü rol alıyor.
Ataerkil sistemde var olmaya çalışan kadınların, şiddetin uygulayıcısı haline gelerek içselleştirilen ve dile yerleşen şiddeti yeniden üretmelerini konu alan "Düğün"; aile yadigârı bir köşkün mutfağında bir düğün hazırlığı ile açılıyor. Gelin, gelinin annesi, anneannesi, en yakın arkadaşı, damadın annesi, damadın ablası, evin emektar yardımcısı ve düğün için ayarlanmış bir yardımcı kızın bulunduğu mutfak; oyun ilerledikçe her iki ailenin de sırlarının duyulmaya başlandığı, yıllardır görülmemiş hesapların açıldığı bir mekâna dönüşür. Birbirlerinden hiçbir farkları olmadığını anlayan sekiz kadın; bir sebeple "mağdur", bir başka sebeple "fail", ama aslında eril dünyada birer "kurban" olduklarını görürler.
Perdelerini Nisan 2011'de açan "Düğün" oyununa ait biletler; Biletix'ten ve oyunun sahneleneceği salonların gişelerinden temin edilebilir.