Haberler

Dünya Radyo Günü

Abone Ol

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Dursun: "İnternet ve mobil uygulamalara bağlı olarak, radyonun etki alanı giderek artmaktadır.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, internet ve mobil uygulamalara bağlı olarak, radyonun etki alanının giderek arttığını ifade etti.

Dursun, Dünya Radyo Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumunun (UNESCO), 2011 yılında aldığı kararla 13 Şubat'ın Dünya Radyo Günü olarak ilan edildiğini hatırlattı.

RTÜK verilerine göre, Türkiye'de karasal ortamda 38 ulusal, 99 bölgesel ve 922 yerel olmak üzere toplam bin 59 radyo kuruluşu bulunduğunu belirten Dursun, uydu ortamında yayın yapan 85 radyo ile kablo ortamında yayında olan 1 radyo kuruluşu eklendiğinde, bu rakamın bin 145'e yükseldiğini bildirdi.

UNESCO verilerine göre ise günümüzde dünya nüfusunun yüzde 95'ine ulaşabilme yetisiyle dünyanın en yaygın kullanılan kitle iletişim aracının radyo olduğunu vurgulayan Dursun, şunları kaydetti:

"İnternet ve mobil uygulamalara bağlı olarak, radyonun etki alanı giderek artmaktadır. Uluslararası Telekomünikasyon Birliğine (ITU) göre dünyadaki evlerin yüzde 75'i radyo sahibidir. Radyo hem düşünce ve ifade özgürlüğünün aracı hem de özellikle afet zamanlarında hayati bilgilerin kaynağıdır. RTÜK tarafından 2007 yılında gerçekleştirilen Radyo Dinleme Eğilimleri Araştırmasına göre ülkemizde dinleyicilerin yüzde 91'i, radyoyu "arkadaş" gibi görmektedir. Kullanıcı dostu bir kitle iletişim aracı olan radyo, diğer kitle iletişim araçlarının aksine, dinleyicilerin aynı anda başka işlerle de uğraşmalarına imkan vermektedir. Diğer taraftan radyo, yerel dinleyiciye en fazla hitap eden kitle iletişim araçlarından biridir. Ülke geneline yayın yapan radyoların dinlenme oranı yüzde 40 iken, bölgesel ve yerel düzeyle yayın yapan radyoların dinlenme oranı yüzde 60'dır.

2010 yılında gerçekleştirilen 'Radyo Dinleme Eğilimleri 2 Araştırması'na göre dinleyicilerin yüzde 64'ü radyo kanallarını klasik radyolardan takip etmektedir. Mobil telefonlarla radyo dinleyenlerin oranı ise yüzde 18,4'tür. Radyo kanalları, en fazla evlerde, iş yerlerinde ve taşıt araçlarında dinlenmektedir. Araştırma bulgularına göre, dinleyicilerin üçte ikilik bir kesimi, yayınlardan herhangi bir rahatsızlık duymamaktadır. Ülkemizde ilk radyo yayını 6 Mayıs 1927 tarihinde gerçekleştirilmiştir. İstanbul'un meşhur büyük postanesinin bodrum katında, Eşref Şefik Bey'in anonsuyla başlayan radyo serüvenimizin, kültürel hayatımızı aydınlatmaya devam etmesini diliyor, radyolara ses veren tüm radyo çalışanları ile radyo dinleyicilerinin Dünya Radyo Gününü kutluyorum." - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Birleşmiş Milletler Davut Dursun Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title