Haberler

Engelliler 9 Ayda Gümüş İşleme Ustası Oldu

Abone Ol

Türkiye Sakatlar Derneği Niğde Şubesi'nin SODES desteğiyle hayata geçirdiği "Geleceğimi Gümüşle İşliyorum, Engellerimi Aşıyorum" projesi kapsamında dernek bünyesinde oluşturulan atölyede, engellilere 9 ay süreyle gümüş işleme eğitimi verildi.

Türkiye Sakatlar Derneği Niğde Şubesi'nin SODES desteğiyle hayata geçirdiği "Geleceğimi Gümüşle İşliyorum, Engellerimi Aşıyorum" projesi kapsamında dernek bünyesinde oluşturulan atölyede, engellilere 9 ay süreyle gümüş işleme eğitimi verildi.

Türkiye Sakatlar Derneği Niğde Şube Başkanı Songül Çalışkan, derneğin atölyesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, gümüş işlemeciliğinin Türkiye'de engellilere yönelik açılan tek kurs olduğunu belirtti.

Gümüş işlemeciliğiyle takı, süs eşyaları, aksesuarlar, büro ve ofislerde kullanabilecek eşyalar gibi malzemeler ürettiklerini aktaran Çalışkan, şu değerlendirmede bulundu:

"Kursu açma amacımız bir şeyleri paylaşarak üretebilmekti. Fakat gördük ki çok güzel ürünler meydana çıkıyor. Bundan sonra amacımız ürünleri satışa sunabilmek. Engellilerimizin yapmış olduğu ürünleri öncelikle Niğde'ye, sonra da Türkiye'ye örnek bir çalışma olarak göstermek istiyoruz. Engellilerimizin meslek sahibi olmalarını istiyoruz."

Çalışkan, 9 aylık kursun tamamlandığını, 30 engellinin gümüş işleme ustası olduğunu ve kursta yapılan çalışmalarının gelecek hafta cuma günü sergileneceğini dile getirdi.

Kurs eğitmeni Celalettin Güneş, kursta ham ve alaşım halindeki gümüşü 925 ayara düşürdüklerini anlatarak, "Bunun sonucunda takı ve süs eşyası gibi üretimler elde ettik. Öğrenme yetileri yüksek. Doğrusu ben bu kadar ürün elde edeceğimizi düşünmüyordum." dedi.

Kursiyerlerin istekli ve azimli olduklarını, söyleneni hemen kavradıklarını vurgulayan Güneş, "Ateşle uğraştığımız için ufak tefek yaralanmalar olabiliyor ama mümkün mertebe kendimizi koruyoruz. Yaptığımız şablonlarla kursiyerlerin mesleki kavramları öğrenmelerini amaçlıyorduk. İlerleyen aşamalarda öğrenciler kendi tasarladıkları ürünleri hayata geçirdiler. Hayal dünyalarında canlandırdıkları objeleri kendileri çizerek gümüş haline getiriyorlar." ifadelerini kullandı.

Kursiyerlerden engelli İbrahim Pınar (42), eğitmenleri Güneş'in sayesinde çok güzel şeyler yaptıklarını söyledi.

Gümüş işlemeciliğini ilk defa yaptığını aktaran Pınar, hem vakit geçirdiğini hem de üretime katkıda bulunduğunu belirtti.

Yürüme engelli Hülya Koçkesen (37) de meslek sahibi olmak için gümüş işlemeciliği kursuna katıldığını ifade etti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İbrahim Pınar Niğde Gümüş Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title