Haberler

Erzurum Dt Perdelerini, "Meraki" ile Açacak

Abone Ol

Jean Baptiste Poquelin Moliere'in yazdığı, Ahmet Vefik Paşa'nın uyarladığı, Ömer Naci Topçu'nun yönettiği "Meraki" oyunu, yarın tiyatroseverle buluşacak

Erzurum Devlet Tiyatroları (DT) perdelerini "Meraki" adlı oyunla açacak.

Jean Baptiste Poquelin Moliere'in yazdığı, Ahmet Vefik Paşa'nın uyarladığı, Ömer Naci Topçu'nun yönettiği "Meraki" oyunu, yarın tiyatroseverlerle buluşacak.

Hastalık ve ölüm korkusu nedeniyle çevresindekilere ve kendisine hayatı zindan eden bir insanın, çevresine karşı düştüğü gülünç durumun ele alındığı oyunda, seyircinin hem gülmesi hem de düşünmesi hedefleniyor.

Dekor tasarımını Süreyya Temel, giysi tasarımını İnci Kangal, ışık tasarımını Şükrü Kırımoğlu'nun üstlendiği oyunda, Levent Aras, Nazlı Polattaş, Merve Gül ve Arif Atalay rol alıyor.

Erzurum DT Müdürü Levent Aras, düzenlediği basın toplantısında, 2013-2014 sezonunu yarın 19.30 itibarıyla açacaklarını belirterek, diğer bölgelerle beraber perde diyeceklerini söyledi.

Bunun heyecanını yaşadıklarını vurgulayan Aras, "Meraki oyunuyla yeni sezona merhaba diyeceğiz. Moliere'in yazdığı ama Ahmet Vefik Paşa'nın uyarladığı bir oyun. Türü komedi. Erzurum seyircisi bunu merak ediyor, bize geri bildirimlerinde söylüyorlardı. 'Bir komedi oyunu olsun' diye. Erzurum'un beklediği komedi oyunu yarın perde diyor. Çok beğenileceğinden, sevileceğinden hiç kuşkumuz yok" diye konuştu.

Güzel bir prova süreci geçirdiklerini anlatan Aras, hayırlı bir sezon olmasını temenni etti.

Oyunun yönetmeni Topçu da Meraki'nin, Türkiye tiyatrolarının batılı anlamda oyun yazma geleneğinin yeni oluştuğu, hatta ilk denemelerinden biri olduğunu ifade ederek, Moliere'in, "Hastalık Hastası" oyununu Vefik Paşa'nın Türk kültürüne adapte ettiğini belirtti.

Meraki'nin tiyatro tarihi açısından önemli ve değerli bir oyun olduğunun altını çizen Topçu, "Komedi oyunlarının tipik bir özelliği vardır. Güne ayna tutar. Biz de oyunumuzda bir taraftan geleneksel yaşantımızı, Osmanlı'nın son dönemlerini bize anlatabilecek tavrı gösterirken, diğer taraftan da günlük yaşantımızdan örnekler sunmaya çalıştık. Bir çıkar odaklanması, kendini sürekli hasta addeden bir adamın çevresinde oluşan çıkar gruplarını hicveden bir oyun" diye konuştu.

Topçu, "Yazıldığı dönemden, yani 1890'lı yıllardan bugüne toplumsal yaşamı da değerlendirerek, 'bugünkü yaşam ortamı içerisinde neler getirirdi, nasıl bir yapısı olurdu' diye sorduk ve oyunumuzu ona göre yaptık. İddialı bir komedi hazırladığımıza inanıyoruz. Gelip de eğlenmeden çıkacak seyirci olmayacak. Eğlendirirken aynı zamanda düşündürmeyi, mesaj vermeyi hedefliyoruz" dedi. - Erzurum

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title