Haberler

Eurovision'da Kürtçe Şarkı Önerisi

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'nin Eurovision Şarkı Yarışması'nda yer alıp almayacağı tartışılırken yarışmaya TRT'nin Kürtçe şarkıyla katılması önerildi.

Kürtçe şarkıyla gelen katılım önerisinin ardından müzikle ilgilenen dernek ve kurs yöneticileri Eurovision Şarkı Yarışması'na Kürtçe bir eserle katılımın çözüm sürecine de katkı sunacağını belirtti.

"FARKLILIK TÜRKİYE İÇİN ZENGİNLİK"

Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Kenan Aksu, Türkiye'nin farklı dil, din ve kültür çeşitliliğine sahip bir ülke olduğunu vurgulayarak, bu farklılıkların Türkiye için büyük zenginlik olduğunu söyledi.

"FAYDALI OLUR"

Bu tür yarışmalardaki en büyük amacın ülkelerin sahip olduğu kültürel ürünleri ortaya koymak olduğunu hatırlatan Aksu, Eurovision Şarkı Yarışması'na Türkçe'nin dışında farklı dillerdeki şarkılarla da katılımın faydalı olacağını bildirdi. Yaklaşık 10 yıl önce Sertap Erener'in yarışmada İngilizce parçayla birinci olma başarısını gösterdiğini ifade eden Aksu, şöyle konuştu:

"TANITIMA BÜYÜK KATKI SAĞLAR"

"Türkçe, Kürtçe veya İngilizce dillerinde yarışmaya katılmanın faydası var. Çünkü dil bir zenginliktir. Kürtçe şarkıyla katılabilinir. Bunun yanı sıra Türkçe ve Kürtçe sözlerin yer aldığı çok güzel şarkılarımız var. Bu, çözüm sürecindeki Türkiye'nin tanıtılmasına da büyük katkı sunar. Türkiye, İngilizce şarkıyla katılmıştı, Kürtçe parça ile de katılabilir."

"ÇÖZÜM SÜRECİ TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜ AÇTI"

TRT'nin yarışmaya Kürtçe şarkı ile katılmayı düşünmesi gerektiğini ifade eden Aksu, "Çözüm süreci, Türkiye'nin önünü açan çok önemli bir süreçtir. Kürtçe parçayla katılımın çok büyük katkısı olacağını düşünüyorum" dedi.

"ÇÖZÜM SÜRECİ TÜRKİYE'Yİ RAHATLATTI"

Celal Güzelses Musiki Yaşatma Derneği Başkanı Hayri Yoldaş ise çözüm süreci sayesinde Türkiye genelinde rahatlama yaşandığını ifade ederek, bundan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

"GÜN YÜZÜNE ÇIKMAMIŞ ÇOK ESER VAR"

Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye mozaiğini oluşturan tüm kültürlerin sırasıyla yer alması gerektiğini ifade eden Yoldaş, "Kürt müziğinde gün yüzüne çıkmamış çok güzel eserler var. Bunu yapacak birçok sanatçı var" diye konuştu.

"BU SEFER DE KÜRTÇE İLE KATILALIM"

Diyarbakır Müzikevi Yöneticisi Selahattin Akgün ise Eurovision Şarkı Yarışması'na Kürtçe şarkıyla katılma fikrini doğru bulduğunu söyledi. Türkiye'nin farklı diller konusunda büyük zenginliğe sahip olduğunu bildiren Akgün, şöyle konuştu:

"Bu yarışmada amacımız kendi kültürümüzü ve müziğimizi tanıtmak olmalı. Kürt müziği çok zengin olduğu için bunlardan bir eser seçilebilir. Mesela Kürt müziğinin önemli ismi Şivan Perver'i tüm Avrupa biliyor. Kürtler de bu ülkede yaşayan insanlar. Avrupa'ya demokrasiden, insan haklarından söz etmek istiyorsak, bunu yapmalıyız. Bugüne kadar Türkçe ile çok katıldık, bu sefer de Kürtçe ile katılalım."

"OLUMLU KATKI YAPAR"

Merhum sanatçı Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya da Kürtçe'nin çok zengin bir dil olduğunu ve bugüne kadar da bu özelliğini koruduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Üstelik sadece Türkiye ile de sınırlı bir dil değil. İran, Irak, Suriye ve Avrupa'da milyonlarca kişi bu dili konuşuyor. Çok zengin bir dil olan Kürtçe ile yarışmaya katılabiliriz. Barış sürecinde Eurovision Şarkı Yarışması'na Kürtçe şarkı ile katılmak olumlu katkı yapar. Kürtçe eserle Eurovision Şarkı Yarışması'nda yer almak, barış sürecinde Türkiye'ye büyük katkı yapar ve sempati kazandırır."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Diyarbakır Kenan Aksu Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title