Evlilik Programlarıyla Aile Kavramı Yozlaştırılıyor"
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selvi, evlilik programlarının ciddiyet ve mahremiyeti zedelediğini, aile kavramının bu yolla yozlaştırıldığını belirtti.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selvi, evlilik programlarının ciddiyet ve mahremiyeti zedelediğini, aile kavramının bu yolla yozlaştırıldığını belirtti.
Selvi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evlilik programlarının merak duygusu uyandırarak izlenme oranlarını artırdığını söyledi. "Biri bizi gözetliyor" formatındaki yarışmaların insanların özel hayatlarına ilgi duyanları cezbettiğini vurgulayan Selvi, başkalarının hayatlarının, giyimlerinin, davranış biçimlerinin, yediklerinin ve kimi sevdiklerinin ilgi uyandırabildiğini anlattı.
Başkalarını gözetleme şeklindeki ayıp sayılan davranış biçimlerinin normal gibi görünmeye başladığını ifade eden Selvi, "Başkalarını gözetleme toplumsal bozulmanın önemli bir parçasıdır. Bir davranış problemi ve toplum tarafından ayıp görülen başkalarının hayatlarını merak etme, onları gözetleme ve hayatları hakkında yorum yapma davranışı normal davranış biçimi gibi sunulmaktadır." diye konuştu.
"Taklit edilmelerine neden oluyor"
Selvi, kendini afişe etme, özel hayatını ve karakterini sergileme şeklindeki davranış biçimlerinin sanki normal bir karaktermiş gibi sunulduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"İnsanların kendilerini ve özel hayatlarını bu şekilde sergilemeleri toplumda yanlış örnekler olarak taklit edilmelerine neden oluyor. Evlilik toplumun temel taşıdır. Ciddiyet ve mahremiyet iki önemli özelliğe sahiptir. Bu iki kavramın olmadığı aile yapısı, bizim kültürümüze ait bir yapı değildir. Evlilik programlarının hedefinde ciddiyet ve mahremiyet var. Bu iki kavram önce insanların zihninde zedeleniyor, daha sonra aile kavramı bu yolla yozlaştırılıyor. Başlangıçta masum birer eğlence programı gibi görünen evlilik programları, yozlaşma sürecinin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca bazı evlenme programlarında yaşlılarımız ve onların duygularının eğlence malzemesi yapılması, yozlaşmanın bir parçası olarak karşımıza çıkıyor."
Bu tür programlardan uzak durulması gerektiği uyarısında bulunan Selvi, oluşturulacak erozyonun gencinden yaşlısına toplumdaki herkesi hedef aldığını ifade etti.