Fatih öğretmenin "ders" gibi hayatı
HALİL ŞAHİN - İzmir'de görev yapan görme engelli öğretmen Fatih Söylemez, öğrencilerine kendi hayatını örnek göstererek, mücadeleci olmayı ve yaşama sevincini öğretiyor.
HALİL ŞAHİN - İzmir'de görev yapan görme engelli öğretmen Fatih Söylemez, öğrencilerine kendi hayatını örnek göstererek, mücadeleci olmayı ve yaşama sevincini öğretiyor.
Manisa'nın Kırkağaç ilçesine bağlı Kocaiskan Köyünde, görme kaybı ile dünyaya gelen Söylemez, köyde büyümüş olmanın zorluklarına rağmen hedefindeki mesleği yapmaya başardı.
Söylemez, doğduğunda yüzde 75 olan görme yetisini, yaşı ilerledikçe kaybetti. İlkokulu köyde bitiren, ortaokulu ise ailesinin "koruyanı olmaz" diyerek görme engelliler okuluna göndermemesi üzerine açıköğretimden tamamlayan 30 yaşındaki Söylemez, lise için yatılı okulu tercih etti. Söylemez, Manisa'da başladığı lisenin ilk yılında kötü ders notlarına rağmen, arkadaşlarının kendisi için okuduğu dersleri kasetlere kaydederek lise iki ve üçüncü sınıflarda notlarını 5 üzerinden 5'e yükseltti.
Üniversite için Balıkesir'i seçen ve Türkçe Öğretmenliği okuyan Söylemez, fakülteden 4 yılda mezun olarak 2010 yılında öğretmenliğe başladı.
-"Öğrenciler önce yadırgıyor"
Buca'daki İsmail Şekip Uyal Ortaokulu'nda görev yapan Fatih öğretmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gittiği okullarda öğrencilerin kendisini ilk kez gördüğünde durumu yadırgadığını ifade ederek, "Görme engelli olarak nasıl ders anlatacağım diye düşünüyorlar. Zamanla sınıf içerisinde işler yoluna giriyor. Evde dersime iyi çalışıyorum. Bilgisayardan dinlyerek geliyorum. Öğrenci de konuya hakim olduğumu görünce 'demek ki Fatih hocamız iyi öğretmenmiş' diyor" şeklinde konuştu.
Öğrencilerin görme engelli öğretmenlerin derslerinde daha aktif olduğunu gözlemlediğini aktran Söylemez, "Çünkü tahtaya yazı yazılacaksa öğrenci yazıyor, imla hatasını diğer öğrenciler buluyor. Metin okunacaksa onlar okuyor" dedi.
Söylemez, velilerin de kendisini tanımadan önce bazı önyargılar taşıdığını, ancak bunların zamanla ortadan kalktığını belirtti.
-"Kendi hayatımı öğretiyorum"
Hayata pozitif bakmayı sevdiğini vurgulayan Fatih öğretmen, bunu çocuklara da aktarmak isrtediği için öğretmen olduğunu söyledi. Öğrencilerine kendi hayatını örnek gösterdiğini kaydeden Söylemez, şöyle konuştu:
"Hayata çok bağlıyım, birşeyleri başarmaktan haz alıyorum. Aynı duyguyu onlara da vermeye çalışıyorum. Benim engelli olmamın onlar için örnek teşkil etmesini istiyorum. Görme engelli olmak öğretmenlik yapmaya engel değil. Aksine öğrenciler üzerinde olumlu bir etki uyandırıyor. Hayata daha pozitif yaklaşıyor, bizim yaşadığımız zorlukları kendilerine örnek alıyorlar. Ders çalışmalarına, hayatta başarılı olmalarına olumlu etki yapıyor. Ben de onların yanında engelli olduğumu unutuyorum. Yaptığım işin anlamını onların yanında fark ediyorum."
Söylemez, öğrencilerin engelli bir öğretmenden sonra engellilere bakış açılarının da değiştiğini, "acınacak", "sürekli yardım edilecek" kişiler olmadığını öğrendiklerini ifade etti.
Sınavlarda başka öğretmenlerden yardım istediğini kaydeden Söylemez, kopya konusunda öğrencilerine güvendiğini belirtti, "Benim öğrencilerim kopya çekmez" dedi.
-"Biz de onun gibi olmak istiyoruz"
Fatih öğretmenin 8. sınıf öğrencilerinden Ece Bentay da derste herhangi bir sıkınıt yaşamadıklarını ifade ederek, "Ben ve arkadaşlarım onun gibi olmak istiyoruz. Karşısına çıkan engelleri yenmesini örnek alıyoruz" diye konuştu.