Gaziantep'e Büyük Ödül
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne 2012 yılında Arkeoloji Alanı'nda Gaziantep Zeugma Antik Kenti ve Müzesi layık görüldü.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, 29 Kasım 2012 Perşembe günü Ankara'da düzenlenen törenle ödülü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Zeugma Antik Kenti'nde kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Kutalmış Görkay ile birlikte aldı.
Cumhurbaşkanlığı'nın 1995 yılından bu yana, kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan kişi ve kurumları devlet adına onurlandırmak amacıyla, her yıl 4 ayrı kategoride verdiği Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü bu yıl Arkeoloji Alanı'nda Zeugma Antik Kenti ve Müzesi kazandı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, 29 Kasım 2012 Perşembe günü Ankara'da düzenlenen törenle, Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Zeugma Antik Kenti'nde kazı çalışmalarını yürüten ekibin başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay ile birlikte aldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Ülkelerin başarılarını taçlandıran kültür, sanat alanındaki başarılarıdır."
1995 yılından beri geleneksel hale getirilen ödüllerde bu yıl Zeugma Kültür Kenti ve Müzesi de ödül aldı. Ödül, katkılarından dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Gaziantep Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'e verildi.
Türkiye'nin imajının çok pozitif şekilde, hiç görülmediği kadar arttığını vurgulayan Abdullah Gül, şunları söyledi: "Bu hepimizin çok övündüğü bir gelişme. Bu değişimlerin neticesinde sağlıktan eğitime, ulaştırmadan ticari alana, hangi alana bakarsanız bakın çok büyük başarılar var. Bunlarla tabi ki öğünmek hakkımız. Ama ülkelerin bu başarılarını taçlandıran esas başarılar, kültür, sanat, bilim alanındaki kazanımlarla gerçekleşmektedir."
Zeugma Antik Kenti'nin ortak bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, burada yapılan çalışmalara Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği desteğin her türlü takdirin üzerinde olduğunu dile getirdi.
Dünyanın en büyük Mozaik Müzesi'nin yapımını merkezi hükümet Ankara'ya bırakmamasının takdir edildiğini belirten Gül, "Bu kendilerinin ve Gaziantep'in nasıl bir kültür merkezi olacağına duydukları inançtan kaynaklanıyor. Tabi bunun neticesini de görüyorlar. Şimdiden Gaziantep turistlerin akın ettiği ayrı bir destinasyon oldu." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, GAP İdaresi ve Kültür Bakanlığı'nın bu müzeyi en modern şekilde işletip, işin sürekliliğini sağladıkları için teşekkür etti.
Tören sonrası konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, 2008 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanarak, 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devri gerçekleştirilen Zeugma Mozaik Müzesi'nde, Gaziantep'in tarihi zenginliklerini sergilediklerini, bu ödülün kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.
"Demek ki çalışmalarımız Sayın Cumhurbaşkanı'nın gözünden kaçmamış. Bu büyük ödülle bizi onare ettiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum" diyen Dr. Asım Güzelbey, sözlerine şöyle devam etti;
"Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergilenen mozaiklerin çıkarıldığı Zeugma Antik Kenti, Roma döneminin zenginliğini ve ihtişamını sergileyen bir açık hava müzesi konumunda. Yaklaşık 7 bin metrekare sergi alanı bulunan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi ise dünyanın en önemli müzeleri arasında. Burada, Zeugma Antik Kenti'nin Fırat Nehri üzerinde kurulan Birecik Barajı'nın suları altında kalan kısmından kurtarılan mozaikleri sergiliyoruz. Zeugma Mozaik Müzesi'nde dünyaca ünlü Çingene Kızı mozaiği ile birlikte, Roma ve Geç Antik Döneme ait 2.248 m² mozaik, 140 m² fresk, 4 Roma Dönemi çeşmesi, 20 sütun, 4 kireç taşından yapılmış heykel, bronz Mars Heykeli, mezar stelleri, lahitler ve mimari parçalar bulunuyor. Ayrıca, Zeugma Antik Müzesi ile birlikte Gaziantep'teki başka bir kültür hazinemiz olan Yesemek Antik Kenti de UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Aday Listesi'nde yer alıyor. Her iki antik kentimizde de kazı çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki günlerde, tarihi eserlerin gün ışığına çıkarılması ve sergilenmesi konusundaki çalışmalarımız devam edecek. Gaziantep'i bir müzeler şehri yapacağız".
Ödüle layık görülen müzisyen Ahmet Hatipoğlu, yazar Selim İleri, tarihçi Şükrü Hanioğlu ödüllerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinden aldı.