Haberler

Göbeklitepe'de Çatı Koruması Çalışmaları

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Göbeklitepe'nin ve koruma çatısının dışarıdan genel görüntüsü, - Koruma çatısının içeriden görüntüleri, - Göbeklitepe içindeki dikilitaşlar, - Göbeklitepe Kazıları Başkanı ve Şanlıurfa Müzesi Müdürü Müslüm Ercan ile röportaj, Göbeklitepe'de çatı koruması çalışmaları- Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Şanlıurfa Göbeklitepe'deki kazı alanına yapılacak koruma çatısının alt yapı çalışmaları tamamlandı Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe'deki kazı alanına yapılacak koruma çatısının alt yapı çalışmaları sona erdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Göbeklitepe'nin ve koruma çatısının dışarıdan genel görüntüsü, - Koruma çatısının içeriden görüntüleri, - Göbeklitepe içindeki dikilitaşlar, - Göbeklitepe Kazıları Başkanı ve Şanlıurfa Müzesi Müdürü Müslüm Ercan ile röportaj, Göbeklitepe'de çatı koruması çalışmaları- Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Şanlıurfa Göbeklitepe'deki kazı alanına yapılacak koruma çatısının alt yapı çalışmaları tamamlandı Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe'deki kazı alanına yapılacak koruma çatısının alt yapı çalışmaları sona erdi.Göbeklitepe Kazıları Başkanı ve Şanlıurfa Müzesi Müdürü Müslüm Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarının Şanlıurfa Müzesi koordinesinde, Türk ve Alman arkeologların işbirliğinde devam ettiğini söyledi.Göbeklitepe'de çıkan eserlerin korunmasına önem verdiklerini ifade eden Ercan, "Göbeklitepe'nin korunmasına yönelik uygulanacak çatı projesinin hazırlıklarını yürütüyoruz. Prof. Dr. Klaus Schmidt, hayattayken bu çalışmaları başlatmış ve belirli bir aşamaya getirmişti. Bizim çalışmalarımızla da çatı projesinin alt yapı hazırlığı tamamlanmış oldu. Şu anda çatı projesini uygulamaya hazır haldeyiz. AB projesi kapsamında yapılan proje, ihale aşamasında. Yıl sonuna doğru uygulama işinin başlamasını ve 8 ay içerisinde tamamlanmasını hedefliyoruz" dedi. Ercan, Göbeklitepe kazı çalışmalarının sonbahar döneminde de devam edileceğini sözlerine ekledi. - GöbeklitepeNeolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa'ya 18 kilometre mesafede Örencik Mahallesi yakınlarında bulunuyor.İlk kez 1963'de İstanbul ve Chicago üniversiteleri görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü 1995'ten bu yana ortaklaşa yürütüyor.Şimdiye kadar bölgede neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulundu. Dünyanın en eski "tapınak merkezi" olduğu belirtilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Klaus Schmidt Şanlıurfa Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title