Gökçeseki'nin 2 Bin Yıllık Lahitleri Gün Yüzüne Çıkarılıyor
Karaman'ın Gökçeseki köyündeki ören yerinde başlatılan kazılarda Roma dönemine ait 3 lahit ortaya çıkarıldı. KMÜ Arkeoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Aşkın, "Yüzeysel olarak 8 lahdin daha yerleri tespit edildi" dedi.
Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Gökçeseki köyünde bulunan ören yerinde devam eden kazılarda, Roma dönemine ait 3 lahit mezar ortaya çıkarıldı. Karaman Müze Müdürü Abdülbari Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ermenek- Mut karayolunun 20. kilometresinde, Gökçeseki köyü sınırları içerisinde "Philadelphia" antik kentinin bulunduğunu söyledi. Kentin kuzeyindeki antik mezarlıkta 9 Mart'ta kazı başlattıklarını anlatan Yıldız, "Milattan sonra 38 yılında kentin de bulunduğu Dağlık Klikya ve Lakonya bölgesinin bir kısmı Roma imparatorlarından Caligula tarından Kommagene kralı IV Antiochos ve eşi Lorape Philadeiphos'a hediye edilmiştir. Kentin ismi 'Kardeş Sev' anlamına gelmektedir" dedi.
Kentin Roma ve erken Bizans dönemlerinde en parlak dönemlerini yaşadığı bilgisini veren Yıldız şöyle devam etti, "Kazı alanında çok sayıda kaya mezar ve lahitler bulunuyor. Kaya mezarlarının her biri birkaç kişinin gömülmesine imkan sağlayacak biçimde yapılmış. Yani aile mezarlığı şeklinde. Önemli bir özelliği de mezar kapaklarının aslan biçiminde yapılmış olması. Kazılarda 3 basamaklı bir podyumun üzerinde milattan sonra 4. yüzyıla ait 3 lahit ortaya çıkardık. Yaptığımız incelemelerde lahitlerin antik dönemde zarar gördüğünü gördük."
"8 lahit daha tespit edildi"
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Ercan Aşkın da geçen yaz üniversite olarak Ermenek bölgesinde yüzey araştırması yaptıklarını söyledi. Gökçeseki'deki çalışmalarında kendilerini oldukça heyecanlandıran sonuçlara ulaştıklarını anlatan Aşkın, yüzey araştırmalarında çakıl yığınları arasında birkaç lahdin bazı bölümlerinin görüldüğünü belirtti. Bölgede 3 tane lahit ortaya çıkarıldığını dile getiren Aşkın, şöyle devam etti, "Yüzeysel olarak 8 tane lahdin daha yerleri tespit edildi. Önemli olan, bu lahitlerin podyum üzerinde bulunmaları. Bu durum bölgede daha önce karşılaşılan bir durum değil. Bu bölge için bir yenilik. Bazı lahitlerde figürlü süslemeler, yazıtlar var. Bir kentin mezarlık alanında ne kadar çok mezar varsa, o kentte geçmişte o kadar çok insan yaşadığı söylenebilir. Burası Roma döneminde önemli bir yerleşim. Elimizde bu kentle ilgili çok bilgi yok. Kazı devam ettikçe daha çok bilgiye ulaşacağımıza inanıyorum. Bu kazılar tamamen bittiğinde bölgenin yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekeceğini düşünüyorum."Aşkın, üniversite ve Karaman Müze Müdürlüğünce sürdürülen kazı çalışmasına Ermenek Kaymakamlığı, Ermenek Belediye Başkanlığı ve İŞKUR İl Müdürlüğü'nün katkı verdiğini ifade etti.
"Ermenek bir turizm kenti olarak tanınmalı"
Kazı alanında çalışmalar hakkında bilgi alan Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör ise ilçenin kapısı konumundaki Gökçeseki'deki tarihi zenginliklerin ortaya çıkarılmasının çok önemli olduğuna işaret etti. "Burayı gezenler, binlerce yıllık tarihi bir kente geldiklerini hissedecekler" diyen Güngör, ilçenin tarım ve maden şehri olarak değil bir turizm kenti olarak bilinmesini istediklerini vurguladı. Ermenek Belediye Başkanı Uğur Sözkesen, yaklaşık 5 bin yıllık tarihi geçmişi olan Ermenek bölgesinde tarihi zenginliklerin gün yüzüne çıkarılması konusunda yürütülen çalışmalardan dolayı ilgililere teşekkür etti.