Haberler

Göynük, tarihi tokmaklarıyla ilgi çekiyor

Abone Ol

MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Tarihi konaklarıyla ünlü Bolu'nun Göynük ilçesinde bulunan Osmanlı dönemine ait evlerdeki özel kapı tokmakları, ev sakinlerine misafirlerin cinsiyetini haber veriyor.

MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Tarihi konaklarıyla ünlü Bolu'nun Göynük ilçesinde bulunan Osmanlı dönemine ait evlerdeki özel kapı tokmakları, ev sakinlerine misafirlerin cinsiyetini haber veriyor.

Kent merkezine 96 kilometre uzaklıkta bulunan Göynük, tarihi konakları, han, hamam ve saat kulesiyle yoğun ilgi görüyor. Osmanlı dokusunun ve mimarisinin korunduğu ilçede tescillenmiş binalar, belediye tarafından restore edilerek turizme kazandırılıyor.

Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği ilçede tatilcilerin ilgisini en çok tarihi konaklar ve kapılarındaki tokmaklar çekiyor. Osmanlı dönemindeki zanaatkarlar tarafından demirin dövülmesiyle yapılan, eve gelen misafirin kadın mı, erkek mi olduğunun anlaşılması için farklı sesler çıkaran tokmaklar, zamana meydan okuyor.

Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin tarihi bir Osmanlı kasabası olduğunu belirterek, "İlçemiz, birçok geleneği günümüze kadar sürdürmüş ve tarihine sahip çıkmış bir yerdir. İlçemizde bulunan tarihi cami, hamam, saat kulesi ve evleri her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor" diye konuştu.

İlçede bulunan çok sayıda tarihi eserin restore edildiğini kaydeden Kazan, "Gelecek yıl da 8 tarihi evin ve bir hamamın restorasyonu yapılacak. Ayrıca tarihi saat kulesinde de çalışmalar devam ediyor. Tarihi evler ve sokakların tarihi dokusu bozulmadan yenileme çalışması yapılıyor" ifadesini kullandı.

- "Amacımız, bundan sonra da tarihi dokumuzu korumak"

Osmanlı kültürünün yaşatıldığı Göynük'te her köşede tarihi esere rastlandığını anlatan Kazan, "Osmanlı döneminde demirci ustaları tarafından demir ve dökümlerle özenle yapılan kapı tokmakları, günümüze kadar gelmiş ve kullanılmaya devam ediliyor" dedi.

Tarihi konaklardaki tokmakların kapıyı çalan kişilerin cinsiyeti hakkında ev sahibine bilgi verdiğini dile getiren Kazan, "O dönemde tokmaklar 2 çeşit yapılmış. Bunlardan biri büyük, diğeri küçük olurmuş. Büyük olanları erkekler, küçük olanları ise kadınlar çalarmış. Tokmaktan çıkan sese göre kapı açılırmış" şeklinde konuştu.

Kapı tokmaklarının halen amacına uygun kullanıldığını, bu adetin daha uzun yıllar sürdürülmesi adına çalışmalar yaptıklarını aktaran Kazan, "Bu kültür günümüzde de devam ediyor. Bu kapı tokmakları birçok tarihi evin kapısında bulunmaktadır. Amacımız, bundan sonra da tarihi dokumuzu korumak ve geleneklerimizi yaşatarak gelecek nesillere aktarmak" diye belirtti.

İlçe sakinlerinden Ömer Bilen ise tarihi konakların kapılarında iki farklı tokmak bulunduğuna dikkati çekerek, "Bunlardan biri bayanlar, biri de erkekler için. Bu kapı tokmakları farklı ses çıkardığı için ev sahipleri ziyaretlerine gelenlerin erkek ya da kadın olduklarını anlıyor ve kapı ona göre açılıyor" dedi.

-Tarihi evlerden detay

-Röp

-Detaylar

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kemal Kazan Göynük Bolu Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title