Haberler

Haleplibahçe Mozaikleri" Keçede Hayat Buluyor

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Mozaik keçe yapan kadından görüntüler Mozaik keçelerinden görüntüler Harran Kaymakamı Temel Ayca'nın konuşması Kurs öğreticisi Mehmet Girgiç'in konuşması "Haleplibahçe mozaikleri" keçede hayat buluyor Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki aile destek merkezinde "mozaik keçe kursu"na katılan Harranlı ve Suriyeli kadınlar, Haleplibahçe kazılarında ortaya çıkan tarihi mozaikleri eserlerine yansıtıyor Kaymakam Ayca: "Burada yapılan çalışmaların çoğu, Haleplibahçe kazılarında çıkan mozaiklerin keçeye yansıması. Mozaikleri keçeye yansıtmak çok da kullanılan bir teknik değil, bu anlamda belki de bir ilk" MEHMET FATİH ASLAN - Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde "mozaik keçe kursu"na katılan Türk ve Suriyeli kadınlar, eserlerinde Haleplibahçe kazılarında bulunan tarihi mozaik motiflerine yer veriyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Mozaik keçe yapan kadından görüntüler

Mozaik keçelerinden görüntüler

Harran Kaymakamı Temel Ayca'nın konuşması

Kurs öğreticisi Mehmet Girgiç'in konuşması

"Haleplibahçe mozaikleri" keçede hayat buluyor

Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki aile destek merkezinde "mozaik keçe kursu"na katılan Harranlı ve Suriyeli kadınlar, Haleplibahçe kazılarında ortaya çıkan tarihi mozaikleri eserlerine yansıtıyor

Kaymakam Ayca:

"Burada yapılan çalışmaların çoğu, Haleplibahçe kazılarında çıkan mozaiklerin keçeye yansıması. Mozaikleri keçeye yansıtmak çok da kullanılan bir teknik değil, bu anlamda belki de bir ilk"

MEHMET FATİH ASLAN - Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde "mozaik keçe kursu"na katılan Türk ve Suriyeli kadınlar, eserlerinde Haleplibahçe kazılarında bulunan tarihi mozaik motiflerine yer veriyor.

Harran Kaymakamlığı bünyesinde, 16-45 yaşlarındaki dezavantajlı kadınlar veya okula devam edemeyen gençler için hizmet veren aile destek merkezinde açılan kurslardan en fazla mozaik keçe kursu ilgi çekiyor.

Harranlı ve Suriyeli 15 kadının eğitim gördüğü kurs sayesinde keçeye yeni bir form kazandıran kadınlar, başta Şanlıurfa'daki Haleplibahçe mozaikleri olmak üzere tarihi ve turistik yerleri eserlerine yansıtıyor.

Farklı renklerde küçük boyutlarda kesilen keçe parçalarını mozaiklerin fotoğraflarına bakarak tezgaha yerleştiren kadınlar, daha sonra hasıra sardıkları mozaikli keçeleri özel makine yardımıyla sıkıştırarak ürünler elde ediyor.

Harran Kaymakamı Temel Ayca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, unutulmaya yüz tutmuş sanatları canlandırmak istediklerini ve keçe sanatının da bunlardan biri olduğunu söyledi.

Keçeciliğin Şanlıurfa'nın kültüründe yer alan sanatlardan olduğunu anlatan Ayca, "Biz bu sanatı kadınlar aracılığıyla tekrar ortaya çıkarmak istedik. Burada farklı bir model uyguladık. Harranlı kadınların yanında Suriyeli misafirlerimiz de bu kursta keçe yapmayı öğreniyor. Böylece Suriyeli misafirlerinin entegrasyonunu da gerçekleştirmiş oluyoruz." dedi.

Kursta kadınlara keçeciliğin en zor branşı olan mozaik keçe eğitimi verildiğini aktaran Ayca, 3 aydan beri devam eden eğitimlerde kadınların büyük başarı gösterdiğini vurguladı.

Eğitimlerde tarihi mozaiklerin keçeye yansıtıldığını anlatan Ayca, şöyle devam etti:

"Burada yapılan çalışmaların çoğu, Haleplibahçe kazılarında çıkan mozaiklerin keçeye yansıması. Mozaikleri keçeye yansıtmak çok da kullanılan bir teknik değil, bu anlamda belki de bir ilk. Şu anda kursiyerlerimiz tarihi mozaikleri yansıtarak çok güzel eserler ortaya koyuyor. Bölgemizde kadınlar olması gerekenin maalesef çok daha gerisindeler. Bu kurslarımız kadınlarımızın sosyalleşmesini de sağlıyor. Buradaki kadınlarımız eğitimlerle güzel eserler üretmeye başladılar. İnşallah güzel bir pazarlama yöntemiyle bu ürünleri satarak kadınlara doğrudan gelir getirmesini sağlayacağız. Ticari bir kaygımız olmadığı için kadınların ürettiği ürünlerden elde edilen ürünlerin maliyet haricindeki tüm gelirimizi onlara vereceğiz."

"3 boyutlu keçeyle kümbet evler de yapacaklar"

Kurs öğreticisi Mehmet Girgiç ise kursiyerlerin ortaya koyduğu ürünleri, "Kazılarda bulunan mozaiklerin hareketlenmiş hali" olarak niteledi.

Kursta kadınlara balık yemeği değil tutmayı öğrettiklerine dikkati çeken Girgiç, "Kadınlarımız buradaki işlerini çok sevdiler. Bütün dikkatlerini, güçlerini, düşüncelerini çalışmalara veriyorlar. Yakın zamanda Harran'ın kümbet evlerini 3 boyutlu olarak keçeye yansıtacağız. Yapacağımız bütün çalışmalarda Harran'ın, Şanlıurfa'nın, bölgenin kültürünü keçede hayata geçireceğiz." diye konuştu.

Kursiyerlerden Fatma Demir de kurs sayesinde meslek sahibi olacağını söyledi.

Keçe yapımının zahmetli ama güzel bir iş olduğunu dile getiren Demir, "Eğitime en zor keçe çeşitlerinden biri olan mozaik keçeyle başlamamıza rağmen kısa zamanda bunu yapmayı öğrendik. Keçeyi kesmekten tutun mozaik olarak yerleştirme işine kadar her şeyi kendi başımıza yapmaya başladık. Keçecilikten inşallah hem maddi gelir sağlayacağız hem de bu mesleği gelecek nesillere de aktaracağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Fatma Demir Temel AYCA Şanlıurfa Harran Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title