Haberler

Hat Sanatını Yaratıcılıkla Buluşturuyor

Abone Ol

Tunuslu Cerradi, Şevaşin Çarşısı'ndaki dükkanında sanat ve yaratıcılığı bir arada sergiliyor.

Tunus'un başkenti Tunus'taki Eş-Şevaşin Çarşısı'nda atölye-dükkanın sahibi olan Yasir el-Cerradi, ürünlerinde sanat ve yaratılıcığı bir arada işliyor.

Cerradi, kadim Arap İslam sanatlarından olan hat sanatını değişik şekillerde sergileyerek müşterilerine sunuyor. Cerradi'nin, antika eşyalar üzerine hüsn-i hatla kaleme aldığı beyit ve özlü sözler yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

AA muhabirine konuşan Cerradi, hat sanatına 1994'te Sanat Fakültesi'nde öğrenciyken hocasının İbn Arabi'ye ait bir beyti okumasıyla başladığını şöyle anlattı:

"Arabi'ye ait, Aşk dininin yolundan gidiyorum şimdi ben/ Ne tarafa yönelirse aşk kervanı/ Aşktır benim dinim ve imanım" beyti hat sanatına başlamamı sağladı. O günden sonra hat yazmak için elimi her hareket ettirişimde ruhumu bir güzelliğin kapladığını hissettim."

Dükkanına "İbn Arabi'nin Dünyası" adını verdiğini ifade eden Cerradi, Endülüslü büyük alim Arabi'ye ait eserleri okuduktan sonra ürünlerinde sanat, derinlik ve yaratıcılığı bir arada sergilemeye başladığını ifade etti.

Cerradi'nin bu yaratıcılığı kendisini en çok, duvara astığı ve üzerinde hat yazısıyla yazılmış sözlerin bulunduğu "def"ler oluşturuyor. Defleri duvardaki lambaların üzerine asan Cerradi böylelikle hat sanatına hareket kattığına işaret ediyor.

Sanata ruhani bir açıdan yaklaştığını belirten Cerradi, amacının Arap kültürünün sembollerinden biri olan hat sanatını ihya etmek olduğunu belirtiyor. - Tunus

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İbn Arabi Tunus Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title