Herkesin 'Ağabeyi' Hasan Nail Canat Unutulmadı
Gençlere sanat sevgisini aşılamak için müşfik bir öğretmen olarak ömrünü tiyatroya adayan büyük usta Hasan Nail Canat vefatının 9. yıldönümünde sevenleri ve öğrencileri tarafından anıldı.
Tiyatrocu Hasan Nail Canat ölümünün 9. yılında anıldı. Altunizade Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma programında, Canat'ın tiyatrocu kimliği, sinema oyunculuğu, sanatçı kişiliği, eserleri ve hayatı konuşuldu. Etkinlikte, Canat'ın oyunları ve programlarından kesitler ile
tanıdıklarının görüşlerinin yer aldığı sinevizyon gösterimi de yapıldı. Bu arada, programın düzenlendiği kültür merkezinin girişinde, Canat'ın değişik zamanlarda çekilmiş fotoğraflarının yer aldığı sergi açıldı.
Sunuculuğunu Yazar Sırrı Er (Eğitimci-Yazar ve Sunucu)'in, oturum başkanlığını da Mehmet Nuri Yardım'ın yaptığı anma programında, yapımcı, oyuncu ve karikatürist Hasan Kaçan, Tiyatrocu Ahmet Yenilmez, Gazeteci-Yazar Tarık Tufan ve Emine Uçak Erdoğan konuşmacı olarak hazır bulundu.
Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, “Halkın değerleriyle halkın inançlarıyla örtüşen, bu anlamda ‘sanat sanat için midir, halk için midir?’ teziyle yola çıkan Türkiye’de sanat hak içindir diyebilen bir sanatçımız. Bunu yaparken de sanatı sadece kendisinde tutmayan, kendisinde taşımayan yeni nesiller yetiştiren ve onları yönetmenlikten tutun oyunculuğa kadar, kostüm-dekoruna kadar eğitebilen birisiydi.” dedi.
Canat'ın arkasından gelen gençlere yol açan bir sanatçı olduğunu ifade eden Hasan Kaçan,“Memleketimizin yetiştirdiği çok önemli sanatçılardan, bu topraklarda yetişmiş önemli sanatçılardan, çok önemli işler yapmış bir sanatçıdan bahsediyoruz. Onun yaşadığı zaman diliminde Hasan Nail Canat olmak çok zor bir şeydi. Bırakın sanatla uğraşmayı başka bir şeyle bile uğraşmak çok zordu. Hele sanat alanında, hele Tiyatro, sinema alanında ürünler ortaya koyabilmek eserler ortaya koyabilmek çok zor bir şeydi. Böyle zor dönemlerden geçen kendi arkasından gelen gençlere yol açan çok değerli, çok kıymetli, çok sevgili ağabeyimiz ve sanatçımız.” diye konuştu.
Canat'ı mesleki açıdan kilometre taşı olarak gördüğünü aktaran Ahmet Yenilmez de “Hasan Ağabey benim mesleki açıdan bir kilometre taşı olarak gördüğüm bir büyüğümdür. Beraber çalışamadık tiyatro sahnesinde, kendisiyle ancak dizide çalıştık beraber. Deli Yürek’te çalışmıştık kendisiyle ama ben onu hep seyrettim, seyircisi oldum. Daha sonra ki süreçte ahbaplığımız arttı. Düşünüyorum da biri bırakıyor biri devam ediyor.” şeklinde konuştu.
Hasan Nail Canat
25 Ekim 1943'te Kayseri'de doğan ve bu ilde başladığı sanat hayatını
İstanbul'da sürdüren Hasan Nail Canat, 1994-2004 yılları arasında Üsküdar
Belediyesi Tiyatrosu'nda oyunlar sundu. Geleneksel tiyatronun örneklerini sunan Canat, aralarında ''Keloğlan'', ''Sokak Kızı Elif', ''Mindrella'', ''Süper Bekçi'', ''Bir Avuç
Ateş'', ''Demedim mi?'', ''Metropol ve Kadın'' adlı birçok oyun sahneledi.