Haberler

Hitit Diyarında "Kazı" Sempozyumu

Abone Ol

Hitit Uygarlığının merkezi Çorum'da, Hatti ve Hitit tarihini araştırmak için devam eden 5 arkeolojik kazının başkanları ile eserler üzerinde araştırma yapan bilim adamları, "4. Çorum Kazı ve Ara...

Hitit Uygarlığının merkezi Çorum'da, Hatti ve Hitit tarihini araştırmak için devam eden 5 arkeolojik kazının başkanları ile eserler üzerinde araştırma yapan bilim adamları, "4. Çorum Kazı ve Araştırma Sempozyumu"nda bir araya geldi.

Çorum Müzesi konferans salonunda gerçekleştirilen sempozyumda, kazı başkanları adına konuşan Resuloğlu Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Yıldırım, Çorum'un tarih açısından zengin bir kent olduğunu vurguladı.

Kentte yaklaşık 100 yıldır devam eden kazı çalışmalarının olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Kazı başkanları olarak en kapsamlı şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 5 ayrı bölgede sürdürülen arkeolojik kazılar devam etmeli. Bölgenin tarihsel dokusu bu çalışmalarla gün yüzüne çıkmaktadır" dedi.

Daha sonra sempozyumun ilk oturumunda Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu tarafından "Alacahöyük 2013 kazıları", Prof. Dr. Tayfun Yıldırım tarafından "Son araştırmalar ışığında Resuloğlu Eski Tunç Çağı Yerleşimi" ve Prof. Dr. Aygül Süel tarafından "Şapinuva kazıları" başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.

Şapinuva Kazı Alanı Başkanı Aygül Süel ise konuşmasında kazı alanlarının altyapı çalışmalarına verdiği destekten dolayı Çorum Valisi Sabri Başköy'e teşekkür ederek, "Yol, su ve elektrik konusundaki katkılarınız için çok teşekkür ederiz. Araştırmalarımızı şimdi daha elverişli bir ortamda sürdürüyoruz" diye konuştu.

Sempozyumun ilk oturumunun ardından verilen arada AA muhabirine değerlendirmede bulunan Vali Başköy, kentteki 5 ayrı bölgede arkeolojik kazılar gerçekleştirildiğini belirterek, akademisyenlerin yönetiminde yapılan kazılarda çok sayıda eserin gün ışığına çıkarıldığını söyledi.

Kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından düzenlenen sempozyumun önemli olduğunu dile getiren Başköy, şunları kaydetti:

"Burada bütün hocalarımız kazı yapılan yerlerde çıkan eserleri gün boyunca istişare ediyor ve fikir alışverişinde bulunuyor. Çorum ve ülkemiz için her yıl yeni bir perspektif oluşturuyor. Sempozyum sonunda kitaplaştırılan çalışmalar da tüm üniversitelerimize gönderiliyor, Avrupa'da da kaynak olarak kullanılıyor. Dolayısıyla Çorum'un tarihi derinleşiyor, envanter ortaya çıkıyor ve kazılar daha verimli devam ediyor."

Kazılarda ortaya çıkan eserlerin tarihe ışık tuttuğunu anlatan Başköy, "Çorum'dan çok sayıda eser çıkıyor, boş geçen kazı yerimiz yok. Çorum, arkeoloji literatürüne çok şey kazandırıyor. Tüm bu veriler, Çorum'un arkeolojik açıdan zengin olduğunu gösteriyor. Kazılar, çalıştaylar, sempozyumlar ve bu alandaki tüm çalışmalar, topraklarımıza ait zenginliği dünya arkeoloji literatürüne kazandırıyor" diye konuştu.

Almanya'dan Çorum'a getirilen Boğazköy Sfenksinin de Çorum'a katma değer sağladığına dikkati çeken Vali Başköy, "Çorum'dan çıkan, ülkemizde ve dünyada sergilenen çok sayıda eser var. Bu değerler, oralarda Çorum'a katma değer sağlıyor. Sfenksin kendi topraklarına dönmesi de Çorumlu için büyük bir mutluluk kaynağıdır" dedi.

Zaman zaman kazı alanlarını ziyaret ettiğini belirten Vali Başköy,  "Kazı başkanlarımız, Bakanlığımızın tahsisi haricinde su, elektrik ve yol ihtiyaçlarını dile getiriyorlar. Bu manada da tüm eksiklikleri gidermek için ter döküyoruz" dedi.

Başköy, 4'üncüsü gerçekleştirilen sempozyum sonunda, oturumlarda ele alınan ve tartışılan konuların kitaplaştırılacağını kaydetti.

Gün boyunca devam edecek sempozyum, genel değerlendirmenin ardından sona erecek. - Çorum

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Sabri Başköy Çorum Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title