İlgisizliğe Kızdı, Kazı Yaptıkları Antik Kenti Avm'ye Taşıdı
İlgisizliğe kızdı, kazı yaptıkları antik kenti AVM'ye taşıdı Öğretim üyesi, 6 ay arkeolojik kazı yaptı, kimse 'ne yapıyorsunuz' demedi Kimsenin gelip görmediği antik kenti, şehrin en kalabalık yerine taşıdıISPARTA - Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve...
İlgisizliğe kızdı, kazı yaptıkları antik kenti AVM'ye taşıdı
Öğretim üyesi, 6 ay arkeolojik kazı yaptı, kimse 'ne yapıyorsunuz' demedi
Kimsenin gelip görmediği antik kenti, şehrin en kalabalık yerine taşıdı
ISPARTA - Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Yalvaç Pisidia Antiokheia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof.Dr. Mehmet Özhanlı, yaklaşık 10 yıldan bu yana kazı yaptıkları antik kente olan ilgisizlik sonucu canlı anlatımlı bir fotoğraf sergisi açtı. Özhanlı, Isparta'nın en kalabalık yerinde açtıkları sergide öğrencilerinin gönüllü olarak görev aldığını ifade ederek, amaçlarının birçok tarihi zenginliğe sahip olan Isparta'da arkeolojiye dikkat çekmek olduğunu söyledi.
Isparta'da arkeolojiye dikkat çekmek adına Yalvaç ilçesinde bulunan Pisidia Antiokheia Antik Kenti'ne gitme fırsatı bulamayan vatandaşlar için özel bir AVM'de bir sergi açan Süleyman Demirel Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Özhanlı ve öğrencileri, fotoğraflı ve canlı anlatımlar yaparak, bir ilke imza attı.
Bu fikrin, yaklaşık 10 yıldır kazı yaptıkları bölgeye olan ilgisizlik sonucu ortaya çıktığını anlatan Özhanlı, "Bu fikir, biraz da bizim kızgınlığımızdan çıktı, insanların ilgisizliğinden. Orada 6 ay kazı yapıp da, hiç kimsenin gelip de 'siz ne yapıyorsunuz' diye sormaması bu sergiyi teşvik etti. Bundan dolayı, 'biz ne yapabiliriz' diye düşündüğümüzde, Isparta'daki en kalabalık mekanı seçtik ve kazıyı buraya getirdik" dedi.
"Antiokheia, Hristiyan dünyası için önemli kentlerden bir tanesi"
Bakanlar Kurulu kararıyla 2008 yılından bu yana üniversite adına antik kentte kazı çalışmaları yaptıklarını anlatan Prof.Dr. Mehmet Özhanlı, Hristiyan dünyası için oldukça büyük bir öneme sahip olan antik kent hakkında bilgiler verdi. Özhanlı, "Isparta'nın Yalvaç ilçesinde bulunan Pisidia Antiokheia Antik Kenti, Helenistik Dönem dediğimiz milattan önce 3.yüzyılda Seleukos Kralı 1. Antiokhos tarafından kurulmuş bir kent. Helenistik Dönem'de önemli bir kent olmakla birlikte, esas önemini Roma Dönemi'nde görüyoruz. Özellikle İmparator Augustus'un kenti kolonileştirmesi ve 46 yılında Aziz Paulos'un kenti ziyaret edip, daha sonra 325'teki konsüle hac merkezi olmasından dolayı Antiokheia Hristiyan dünyası için önemli kentlerden bir tanesi" diye konuştu.
Antik kenti vatandaşların ayağına getirdiler
Yaklaşık 50 fotoğrafın yer aldığı sergide, bugüne kadar Pisidia Antiokheia'da bulunan tarihi eser ve buluntuların yer aldığını belirten SDÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Özhanlı, "İstedik ki; Antiokheia'yı Ispartalıların ayağına getirelim. Çünkü, Ispartalıların antik kentlere ilgisi olmadığını yaklaşık 15 yıllık tecrübemden biliyorum. Bundan dolayı böyle bir sergi açmayı düşündük. Bize destek veren üniversitemize ve olanağı sağlayan AVM yönetimine teşekkür ediyoruz" dedi.
"Öğrenciler, 6 ay boyunca çıkardıkları eserleri bu sergide insanlara anlatıyor"
Isparta'da arkeolojik zenginliğin fazla olmasına rağmen vatandaşların bu tür konulara ilgisiz olduklarına dikkat çeken Özhanlı, ilk kez böyle bir serginin açıldığını belirterek, "Bu bir ilk. Ben 27 yıldır arkeolojide çalışıyorum ve Avrupa'nın da hemen hemen her yerini gezdim. Ancak Isparta'da edindiğim tecrübe; Ispartalıların bu kadar arkeolojik zenginlik olmasına karşın çok ilgisiz oldukları. Ücretsiz rehberlik yapmama karşın, rehberlik talebinde bulunmadıklarını görüyoruz. Bir kazı ekibi olarak biz orada her yıl 6 ay çalışıyoruz, bulduğumuz eserler müzenin deposuna kaldırılıyor ve orada kalıyor. Birçok insan bu eserleri görmüyor. Bizim insanımızın aklı gözündedir. Bundan dolayı istedik ki; antik kenti buraya getirelim ve insanlar görsünler. Tabii, anlatmadan da bunların anlaşılması çok zor. Sağ olsun öğrencilerimiz özveride bulunuyorlar. Sergi burada 3 gün boyunca açık kalacak. Yaklaşık 30 kişilik bir ekiple biz, bu öğrencilerimizle birlikte çıkardığımız eserleri kişilere tek tek tanıtarak, en azından arkeoloji ve tarihe biraz merak uyandırma gayreti içerisindeyiz. Tamamen gönüllülük işi bu. Bunun devamı da gelecek ve başka yerlerde de bunu yapacağız. Bir şekilde bunu Ispartalıya biz öğreteceğiz" şeklinde konuştu.
Sergide yapılan anlatım ve bilgilendirme çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Özhanlı, "Buradaki sistemde, 1'inci sınıftan başlayarak, yüksek lisans ve doktora yapan kazıya götürdüğümüz öğrencilerimiz var. Onun dışında sorumlu olan hoca arkadaşlarımız da var. Bunların hepsinin çabası aslında arkeolojiyi tanıtmak. Buradaki bu çalışmayla ilgili hepsi gönüllü oldular. Çünkü, onlar da arkeolojik olarak çok zengin olduğumuzu ve bunu halka tanıtamadığımızı, bundan dolayı böyle bir şey yapılması gerektiğini anladılar. Birlikte karar verdik arkadaşlarımızla. Onlar da sağ olsunlar, sabah 10.00'dan gece 23.00'e kadar serginin başında bekliyorlar, burada ücretsiz ve gönüllü rehberlik yapıyorlar" dedi.
"Bakış atan olursa hemen yakalıyoruz, yapışıyoruz"
Serginin yanından geçen insanları gözlemlediklerini ve bir bakış dahi atan olduğunda yanlarına giderek anlatıma başladıklarını aktaran Özhanlı, "Gözlemliyoruz, bir bakan ya da bakış atan olursa hemen yakalıyoruz, yapışıyoruz ve herkes birilerine anlatmaya çalışıyor. Kentin tarihçesinden başlayarak, bütün buluntulara kadar sistematik bir sergi sistemimiz var zaten. İlgi oldukça yüksek. Sanırım şu ana kadar yaklaşık bin 500 kişiye kadar temas ettik. Tabii, öğrenci arkadaşlar anlattığı için de daha çok ilgi çekiyor, o bakımdan çok memnunuz" ifadelerini kullandı.
"Görmüş olduğum bu sergi beni çok mutlu etti"
AVM içerisinde gezdiği esnada sergiyi görmek için geldiğinde yoğun bir ilgi ve alaka ile karşılaşan Omay Akpınar da, "Görmüş olduğum sergi beni çok mutlu etti. Sebebine gelince, Isparta'da, Yalvaç'ta, hatta Türkiye'nin birçok yerlerinde gün yüzüne çıkmamış tarihi eserlerimiz var. Bunların gün yüzüne çıkması, bizim geçmişimizi öğrenmemiz, Türkiye'nin gururu olacaktır. Şöyle bir serginin burada açılmış olması, vatandaşların daha bilinçli hale gelmesine neden olacaktır. Tebrik ediyorum, kendilerine teşekkür ediyorum, başarılar diliyorum" dedi.
"Kazılarda çıkan verilerle hiç bu kadar yakından tanışmamıştık"
Sergiyi görüp, bilgi alan bir başka kişi olan Buket Arslan ise, "Sergiyi çok beğendim. Bu sayede hiç görmediğimiz Pisidia Antiokheia hakkında bilgi sahibi olmuş olduk. Daha öncesinde gittiğimizde kazılara şahit olmuştuk ama çıkan verilerle hiç bu kadar yakından tanışmamıştık. Bu da bize bu toprakların ne kadar zengin olduğunu, kültürümüzde ve geçmişimizde neler olduğunu gösterdi. Çok iyi bir sergi olmuş, herkesin gelmesini tavsiye ediyorum. Çünkü yılların birikimi olduğunu görüyorum. Burada anlatım yapan arkadaşlar, 9 yıllık bir bilgi birikiminden sonra böyle bir sergi açıldığını bizlere söylediler. Çok memnun oldum. Hocalarımıza ve öğrenci arkadaşlarımıza çok teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.