Haberler

"İnsanlık Anıtı" Heykeli Neden Yıkılamaz

Abone Ol

Kars'ta Heykeltıraş Mehmet Aksoy Tarafından Yapılan Ancak Yıkılmasına Karar Verilen "İnsanlık Anıtı" Adlı Heykeli İçin Sanatçılar Ve Aydınlar Görüşlerini Dile Getirdi

"İNSANLIK ANITI" HEYKELİNİ NEDEN YIKILAMAZ?

- AKSOY: "BEN ORADA BİR KAÇAK YAPI MI YAPTIM?"

* Kars'ta Heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan ancak yıkılmasına karar verilen "İnsanlık Anıtı" adlı heykelin yıkım kararının durdurulması için düzenlenen panelde sanatçılar ve aydınlar görüşlerini dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "ucube" olarak nitelendirdiği ve yıkılmasına karar verilen Kars'taki "İnsanlık Anıtı" adlı heykeltıraş Mehmet Aksoy'un yaptığı heykelin yıkılmaması için bir panel düzenlendi. UPSD (Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği), tarafından Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Mehmet Aksoy'un İnsanlık Anıtı Neden Yıkılamaz" başlıklı bir panele Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Ressam Bedri Baykam, Sanatçı Tarık Akan, Müzisyen Fazıl Say, eski Kültür Bakanı ve CHP Parti Meclisi Üyesi Ercan Karakaş, Avukat Turgut Kazan, Öğretim Görevlisi Mimar Oktay Ekinci ve Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu katıldı.

FAZIL SAY'DAN AŞIK VEYSEL'Lİ PROTESTO

Panel öncesi kısa bir konuşma yapan Fazıl Say, "Başbakan Erdoğan'ın heykel hakkındaki çirkin sözleri yüzünden Aksoy'un 'İnsanlık Anıtı' heykelinin yıkılması kararı alındı. Biz burada toplanan bir avuç insan bu tür bir ilkelliğe, sanat düşmanlığına antidemokratik tutuma karşıyız" dedi. Say, kısa konuşmasının ardından kendini ve duygularını en iyi ifade ettiği şeyin müzik olduğunu ve protestosunu bu şekilde yapacağını dile getirerek, "Bu heykel yıkılması kararına protesto olarak ve bir güzel heykele dayanışma hissiyatı olarak tek bir parça çalacağım. Aşık Veysel'in 'Benim sadık yarim kara topraktır' türküsü üzerine kendi bestelediğimi 'Kara toprak' adlı piyano parçası bu" diye konuştu. Say, daha sonra da söz ettiği parçayı çaldı. Say'ın mini konseri ardından başlayan panelde konuşan Mehmet Aksoy, mekan seçiminin bir heykele başlamada en önemli şey olduğunu kaydederek, "1800'lerden beri her 20 senede savaş görmüş bir yerdir Kars. Ben bu yerden, o insanların, şehitlerin anısına aslında bir barış anıtı yükseltmek istedim. Heykel nedire gelelim buradan çıkıp. Heykel, bir tasvir değildir, üç boyutlu bir fotoğraf değildir. Heykel, gerçekten bir form sanatıdır. Ben orada bir kaçak yapı mı yaptım?" diye konuştu.

Panelin diğer bir konuşmacısı olan ancak panele katılamayarak, yolladığı kayıtla konuşmasını yapan Sanatçı Müjdat Gezen de, "O heykelin orada kalması ve orada dimdik ayakta durması gerekiyor. Çünkü, heykel yıkan iktidarlara iyi bakılmaz" dedi.

MEHMET AKSOY İZİN VERMEDEN ANITA BİR FİSKE BİLE VURAMAZLAR

Tarık Akan da, "Bunlar, tamamen Atatürk'ün laik anlayışına karşı düşüncenin bir kültür yapısının cevabıdır ucube lafı" dedi.

Oktay Ekinci de, yasal olarak bu anıtın yıkılmasının mümkün olmadığını ifade ederek, "Fikir ve Sanat Eserleri Yasası gereğince de mümkün değildir. Mehmet Aksoy izin vermeden anıta bir fiske bile vuramazlar. Sit alanı ve benzer ilişkiler açısından da mümkün değil. Fizik olarak da mümkün değil" diye konuştu.

Ercan Karakaş ise, konuya ilişkin toplantıların birçok şehirde yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Bunu unutturmamamız gerekir. Çünkü, burada yalnız sanata ve sanatçıya bir saldırı yok. Bence aynı zamanda demokrasiye de, hukuk devletine de bir saldırı var."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kültür Sanat Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title