İstanbul'dan Londra'ya İlk Fırça Darbesi
Türkiye’nin önde gelen çağdaş sanat galerilerinden Pi Artworks bir ilke imza atarak Londra’da şube açtı. Amaç, Türk sanatını Avrupa’da kalıcı ve daha görünür kılmak. İlk sergi bugün başlıyor.
Türkiye’nin her alanda yükselen grafiğine paralel olarak Türk sanatçılar ve galeriler de yurt dışına açılma yolunda mesafe katediyor. Bu bağlamda Londra’da ilk çağdaş Türk Sanat Galerisi olma özelliği taşıyan Pi Artworks bugün kapılarını açıyor. Londra’nın en hareketli bölgelerinden Fitzrovia’nın kalbinde, 55 Eastcastle’de açılan Pi Artworks, ilk sergisinde Volkan Aslan, Nezaket Ekici, Suzan Hefuna, Horasan, Nejat Sati, Gülay Semercioğlu ve Mehmet Ali Uysal’lın eserlerini Londralı sanatseverlerle buluşturuyor.
Önemli bir gelişme
Londra’da İlk kez bir Çağdaş Türk Sanat Galerisinin açılması hem Türkiye hemde İngiltere açısından çok önemli bir gelişme. 1998’de ilk şubesi İstanbul’da açılan ve Londra’da heyecanla karşılanan galerinin kurucusu Yeşim Turanlı, başarı öyküsünü anlattı.
-Londra’da Çağdaş Türk Sanat Galerisi açma amacınız nedir, neden Londra?
Türk sanatını uluslararası çapta görünür kılmak için en uygun yerin burası olduğunu düşündüm. Londra çok orta bir nokta ve herkesin uğradığı bir yer. Londra ve İstanbul arasındaki sinerji de iyi çalışıyor. Türk ve Uluslararası sanatçılarımın önemli koleksiyonerleri de burada. Buradaki pozisyonumuz, hem galeriler hem de Türk sanatçılar için bir özgüven oluşturacak diye düşünüyorum.
-Galeri haricinde planlarınız var mı?
Burada sürekli aktif olacağız. Müze gruplarını buraya çağırmayı planlıyorum. Önümüzdeki aylarda çağdaş Türk sanatı üzerine bir kütüphane açmayı planlıyorum herkes gelip bu kütüphaneden istediği gibi yararlanabilecek.
-İstanbul ve Londra nasıl karşıladı bu yeni galeriyi?
İstanbul’da herkes çok heyecanlı ve destek oluyorlar. Pi Artworks’ün başarılı olması diğer galerilerin de önünü açacaktır. Londra’daki galeriler de çok yardımcı oldular, zamanları oldukça gelip yardım bile ettiler. Onlar da buraya bir Türk galerisi geleceği için çok heyecanlıydılar, bunun kendileri için pozitif etki yaratacağını düşünüyorlar.
-Türkiye’de çağdaş sanatı nasıl görüyorsunuz?
1998 yılında Pi Artworks’ü kurduğumda, o dönem için yenilikçi bir galeriydi, çünkü çok fazla çağdaş sanat galerisi yoktu. Potansiyel izleyici kitlesi çok çok azdı, alıcı kesimin de yaş ortalaması çok büyüktü. Son yıllarda Türkiye’de üstüste açılan çağdaş sanat fuarları ve 2005’de İstanbul Modern’in açılmasıyla çağdaş sanata ilgi gittikçe büyümeye başladı. Turistler iki gün tarihi mekanlar ı geziyorsa diğer gün buraya gitmeye başladılar. Bu arada ufak tefek galeriler de açılmaya başladı ve İstanbul çekim merkezi haline geldi. Ama hala yabancı galerilerin portfolyolarında çok az Türk sanatçı olduğunu düşünüyorum.
İLK GÜN HEYECANINA ORTAK OLDUK
Türkiye’nin genç ve başarılı ressamlarından Filiz Curcur, Pi Artworks’ün açılış heyecanını galeri sahibi Yeşim Turanlı (solda) ile birlikte yaşadı. Pi Artworks’in ‘Pi:Housewarming’ adlı sergisi 7 Aralık’a kadar Londra’daki 55 Eastcastle Street adresinde görülebilir.