Haberler

İstanbul Senfonisi'ne Almanya'da Prömiyer

Abone Ol

Ünlü Piyanist ve Besteci Fazıl Say'a Almanya Ruhr 2010 Avrupa Kültür Başkenti Etkinlikleri Kapsamında Sipariş Edilen 'İstanbul Senfonisi'nin Dünya Prömiyeri 13 Mart'ta Dortmund'da Yapılacak.

Ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’a Almanya Ruhr 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında sipariş edilen ‘İstanbul Senfonisi’nin dünya prömiyeri 13 Mart’ta Dortmund’da yapılacak.

ALMANYA Ruhr 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’a sipariş edilen ‘İstanbul Senfonisi’nin dünya prömiyeri 13 Mart’ta Dortmund’da yapılacak.

İstanbul’un farklı yönlerini anlatan ‘İstanbul Senfonisi’, 7 farklı bölümden oluşuyor. Eserde ney, kudüm, kanun, bendir ve darbuka gibi geleneksel Türk çalgıları da yer alıyor. Eserin bölümleri; ”Nostalji“, “Tarikat“, “Sultan Ahmet Camii“, ”Hoş Giyimli Genç Kızlar Adalar Vapurunda“, “Haydarpaşa Garı’ndan Anadolu’ya Gidenler Üzerine“, “Âlem Gecesi“ ve “Final” isimlerini taşıyor. Dortmund Konzerthaus’da yapılacak dünya prömiyerinde İstanbul Senfonisi’ni şef Howard Griffiths’in yöneteceği WDR Köln Senfoni Orkestrası seslendirecek. Konserin solistleri ise; neyde Burcu Karadağ, kanunda Hakan Güngör ve vurmalı çalgılarda Aykut Köselerli.

Ayrıca Fazıl Say 10-13 Mart tarihlerinde, Ruhr 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Dortmund’da düzenlenecek ‘Fazıl Say Günleri’nde dört özel konserle izleyici karşısına çıkacak.

İstanbul 2010’dan çekti

Dortmund, Essen, Duisburg, Bochum gibi şehirlerin yer aldığı Ruhr bölgesi, İstanbul‘la birlikte 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmişti. ‘İstanbul Senfoni’si Dortmund’da yapılacak dünya prömiyerinden sonra İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde İstanbul’da da seslendirilecekti ancak anlaşma sağlanamayınca proje Fazıl Say tarafından geri çekildi.

Hoca Ali Rıza’nın 18 tablosu çalındı

ANKARA

DEVLET Resim ve Heykel Müzesi’nden ünlü Ressam Hoca Ali Rıza’nın koleksiyonuna ait olduğu öğrenilen 18 tablo çalındı. Yapılan sayımlar sırasında ortaya çıkan skandalı araştıran uzmanlar, çalınan tablolardan 13’ünün yerine taklitlerinin konulduğunu belirlediler. İlginç soygun olayı Devlet Resim ve Heykel Müzesi Müdürü Ömer Osman Gündoğdu’nun, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmasıyla ortaya çıktı. Gündoğdu, müzede Hoca Ali Rıza’ya ait 13 tablonun çalınarak, yerlerine taklitlerinin konulduğunu bildirdi. Savcılığın talimatıyla harekete geçen polis, müzede yaptığı incelemede, ayrıca 5 çerçevenin de içinin boş olduğunu tespit etti. Taklit tablolar üzerinde parmak izi incelemesi yapan polisler, çalışan personelin tek tek ifadelerini aldı.

Müzede güvenlik görevlisi olarak çalışan ve ismi açıklanmayan bir kişi 2009 yılında tarihi eser çaldığı iddiasıyla gözaltına alındı. Polis, güvenlik görevlisini gözaltına alarak ifadesine başvurdu. Müzedeki sayım işlemi sürdüğünden henüz başka eserlerin de çalınıp çalınmadığı bilinmiyor. Müzeden, 1997’den itibaren çalınan 31 eserin de bulunamadığı bildirildi.

Asker ressamların en ünlüsü

Kurşunkalem çalışmalarında üstat olarak bilinen Hoca Ali Rıza, 1858’de İstanbul’da dünyaya geldi. Üsküdarlı Hoca Ali Rıza olarak tanınan ressam, küçük yaşlardan itibaren resim yeteneğiyle dikkat çekti. Osman Nuri Paşa ve Süleyman Seyyid Bey gibi ressamlardan ders aldı. Hoca Ali Rıza, İkinci Meşrutiyet’ten sonra kurulan Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’ne başkanlık yaptı. Rıza, 1930’da yaşamını yitirdi.

Oscar’lı belgesel balina avcılarını kızdırdı

OSCAR Ödülleri’nde yılın en iyi belgeseli seçilen ABD yapımı “The Cove” (Koy) filmi, ABD’de balina eti satan restoranlara karşı operasyonları tetiklerken, Japonya’daki bir balıkçı köyünü de kızdırdı.

Eski National Geographic fotoğrafçısı Louie Psihoyos’un yönettiği filmde, Japonya’nın Taiji köyü açıklarında avlanan binlerce balina ve yunusun, ABD’deki lüks restoranlarda satıldığı gizli kamera görüntüleriyle belgeleniyor.

Film, aldığı Oscar ödülüyle birlikte büyük ilgi çekince, ABD emniyet güçleri California’nın güneyindeki restoranlara karşı operasyon başlattı. Amerikan polisinin, gizli çekimler sırasında da film ekibine yardımcı olduğu anlaşıldı. Bir restoranda “kujira” denen balina yemeğini yiyen iki kişilik film ekibi, 600 dolar hesap ödemişti. Taiji köyü yönetimi ise filmi eleştirdi. Belediye başkanlığının yayınladığı açıklamada, “Japonya’da ve dünyanın diğer yerlerinde farklı yemek kültürleri var. Bunlara saygı göstermek lazım” ifadesiyle balina avları savunuldu.

GÜNÜN AJANDASI

Kasa’da güncel sanat

SABANCI Üniversitesi Kasa Galeri, 10-31 Mart tarihleri arasında Philadelphia merkezli Slought Vakfı’nın güncel sanat etkinlikleri içinde arşivsel bir araştırmayı içeren ‘Transit Slought’ sergisine ev sahipliği yapacak. Slought İstanbul Projesi kapsamında düzenlenecek sergide, vakfın arşivinden önemli video sanatçılarına ait videolar yer alacak.

kasagaleri@sabanciuniv.edu

Sahnede 40 neyzen

CEMAL Reşit Rey (CRR) Konser Salonu, 13 Mart’ta 40 neyzenin konserine ev sahipliği yapacak. Aziz Şenol Filiz’in hazırladığı “40 Ney Bir Nefes” başlıklı konserde, Türkiye’nin dört bir yanından 5’i kadın 40 neyzen, sahneye çıkacak. Konserde, Tanburi Osman Bey, Numan Ağa, Dilhayat Kalfa, Lavtacı Andon, Kanuni Hacı Arif Bey ve Gazi Giray Han’a uzanan bestekârların çeşitli formlarda bestelenen eserler seslendirilecek. Konserin 12 ve 15 lira olan biletleri CRR Konser Salonu gişesi ve Biletix aracılığıyla satışa sunuldu.

30 ülke 200 film

21. Ankara Uluslararası Film Festivali, bugün saat 19.30’da, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu’nda düzenlenecek açılış töreniyle başlıyor. 30 ülkeden 200’ü aşkın filmle 21 Mart’a kadar sürecek festival, Haneke, Angelopoulos, Kitano gibi yönetmenlerin son filmlerinden Bunuel, Kurusawa ve Rohmer gibi ustaların anısına gösterilen klasiklere uzanan zengin bir programla sinemaseverlerin karşısında olacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title