Istanbul'un Telif Marketi Haline Gelmesini Hedefliyoruz"
Pozitif Fuarcılık ve Basın Yayın Birliğince 24 Şubat'ta açılacak olan "4. Uluslararası CNR Kitap Fuarı"nda uluslararası yayıncıların telif anlaşmaları yapacağı "Fellowship" programı gerçekleşecek.
Pozitif Fuarcılık ve Basın Yayın Birliğince 24 Şubat'ta açılacak olan "4. Uluslararası CNR Kitap Fuarı"nda uluslararası yayıncıların telif anlaşmaları yapacağı "Fellowship" programı gerçekleşecek.
Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu fuara ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uluslararası Fuarlar Komite Üyesi Tayfur Esen, sektörün yurtdışına açılması için çalışmalar yaptıklarını belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul Valiliği ve Basın Yayın Birliği desteğiyle Fellowship projesinin hayata geçtiğini kaydetti.
Türkiye'de yayıncılık sektörünün 500 milyonu aşan kitap tirajıyla dünyada 11. sırada yer aldığını söyleyen Esen, yurtdışındaki Fellowship programlarına katıldıklarını aktararak, "(Yurtdışındaki fuarlarda) Her türlü masrafımız karşılanıyor ve yayıncılarla tanıştırılıyoruz. Farklı ülkelerin bizi davet ettiği böyle bir ortamı neden kendi ülkemizde de uygulamayalım diye kendi içimizde değerlendirdik. Zaten Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'TEDA' (Türk Kültür, Sanat ve Edebiyat Eserlerinin Türkçe Dışındaki Dillerde Yayımlanmasına Destek) projesi kapsamında Türkçe eserlerin yurtdışına çeviri desteğini sağlayan bir çalışma içerisindeydi. Biz bunu CNR Kitap Fuarı ile gündeme taşımayı arzu ettik ve geçen yıl yaklaşık 91 yayınevini temsilen 30 Arap yayıncısını fuara davet ettik. Oldukça ilgi gördü." dedi.
Tayfur Esen, Türkiye'de Arapça kaynaklara ciddi bir ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:
"Suriyeli çocuklarımız için geçici eğitim merkezleri var. Arap dünyasından ülkemize yerleşmiş, ana dili Arapça olan çocukların gittiği okullar, imam hatip liseleri, ilahiyat fakülteleri, dini eğitim veren başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere çeşitli kurumlarımız sürekli kaynak ihtiyacı içerisindeydi. Nitekim ticari kaygılarla da Arapça öğrenmek isteyen birçok insan var ama dil ve kaynak problemi yaşıyorlar. Bunun her türlü ihtiyacı karşılayan bir organizasyon olduğunu fark ettik. Gelen misafirlerimiz de sonuçtan oldukça memnun kalmış olmalı ki bu yıl talepler tabiri caizse bir patlama gösterdi. Bu yıl, geçen yıl gerçekleştirdiğimiz organizasyonun yaklaşık 4 katına yakın bir taleple karşılaştık. Bunların hiçbirine hayır demedik. Türkiye'nin gerçekten her anlamda kucak açıcı tavrını yayın sektörü olarak bizler de ortaya koymaya çalıştık."
14 ülkeden yayınevi fuara katılacak
Esen, İstanbul'un bir telif marketi haline gelmesi için çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, "Türkiye'den bu yıl 300'ü aşkın yayıncı katılıyor. Dört yıl içerisinde 450 binlik bir ziyaretçiyi sağlarsa fuar hedefine ulaşmış olacak. Geçen yılki fuar sonrasında, Arap dünyasına 174 kitabımızın telif satışını gerçekleştirdik. Kültür Bakanlığı'nın TEDA desteğiyle 11 yılda çevirisi gerçekleştirilen eser sayısı 184 civarında iken, biz 174 kitabın telifini gerçekleştirdik. Yani çok cüzi bir fark var. TEDA da gerekli şartları taşıdığı için satışını gerçekleştirdiğimiz 174 kitaptan 34 tanesine destek verdi." diye konuştu.
Arap Yayıncılar Birliği ile yapılan iş birliği kapsamında Lübnan, Cezayir, Ürdün, Filistin, Yemen'in de aralarında bulunduğu 14 ülkeden yayınevinin fuara katılacağını aktaran Esen, Arap dünyasında tanınan yazarların da Türk okuyucularla buluşacağını dile getirdi.
Tayfur Esen fuarın "15 Temmuz" teması ile gerçekleştirileceğine işaret ederek, şöyle devam etti:
"Fuar ziyaretçilerinin gündeminden 15 Temmuz'u uzak tutmamız mümkün değil. Çünkü 15 Temmuz, bizim bir miladımız oldu. Bu tarihten sonra her şey farklılaştı. Kültür etkinliklerimiz dahil olmak üzere, fuar katılımcılarımızı, davetlilerimizi ve ziyaretçilerimizi bu kapsamda şekillendirmek gerektiğini gördük. Anadolu Ajansı aracılığıyla (fuarda) 15 Temmuz konulu sergimiz olacak. İstanbul Valiliğinin bu kapsamda birkaç çalışması olduğunu biliyorum. Arap yayıncılar bölümünde de bunu unutturmayacak etkinlikler söz konusu olacak. Bu etkinliğimize TRT Arapça ve Diyanet TV de destek verecek."
Onur Yazarı karikatürist Hasan Aycın
Fuarın bu yılki onur yazarının, karikatürist Hasan Aycın olduğunu sözlerine ekleyen Esen, Aycın'ın çok yönlü kişiliğine vurgu yaparak, "Sessiz çağlayan bir ırmak ya da içinde okyanuslar barındıran bir kişi diye tabir etsek abartmış olmayız. Ciddi bir mütefekkir. Az ve öz konuşan, buna karşılık yeri gelince yazan ve daha çok çizgileriyle konuşan bir büyüğümüz. Biz inanıyoruz ki Hasan Aycın'ın bir çizgisi bir kitaptan daha öte mesajlar vermektedir. Böylesi bir değerimizi Türkiye tekrar tanısın, Arap dünyası da, Balkanlardan, Türk cumhuriyetlerden gelecek yayıncı dostlarımız da kendilerine onur konuğu olarak sunulan kişinin çizgileriyle ne kadar anlamlı mesajlar verdiğini görsünler istedik. Çünkü çizgilerin sınırları aştığı bir dünyada yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.
Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün de Türkiye'yi AfroAvrAsya Uluslararası Yayıncılık Forumu ve Fuarı ekseninde yeni bir kitap üssü haline getirmeyi amaçladıklarını söyleyerek, dünya yayıncılarının Türkiye'ye yatırım yapmasını sağlamak istediklerini söyledi.
Üstün, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliğince organize edilen 2 bin metrekarelik fuar alanına 72 Arap yayınevinin katılacağının altını çizdi.
Söyleşi, sohbet ve imza günlerinin de okuyucuyla buluşacağı fuar, 5 Mart'ta sona erecek.