İzmir'de Alternatif Turistik Yerler
İzmir yalnızca yaz aylarının gözdesi değil, aynı zamanda tarihi, kültürel ve doğal birçok alternatif turistik mekânı içinde barındırıyor.
YEŞİLOVA HÖYÜĞÜ
Yeşilova Höyüğü İzmir'in en eski yerleşim birimi. Bornova ilçesinin Karacaoğlan mahallesinde, Manda çayı kıyısında bulunan bir höyük. Burada yapılan ilk kazı, 2005 yılında İzmir Arkeoloji Müzesi tarafından başlatıldı. Bir yıl ara verildikten sonra 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bornova Belediyesi ile Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ortak girişimiyle yeniden başladı. Bu kazılar sonucunda 338 adet envanterlik ve etütlük eser bulundu ve müzeye teslim edildi. Höyükteki çalışmalar belirtilen kuruşların yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Üniversitesi Rektörlüğü katılımıyla, sadece bir kazı olarak değil, "geleceğe yönelik planlı bir kamusal alan olması yönünde" geliştiriliyor.
KADİFEKALE
Efsaneye göre, İzmir ikinci defa Makedonya Kralı Büyük İskender tarafından Kadifekale civarında kuruldu. Deniz seviyesinde 186 metre yükseklikteki Kadifekale (Pagos Tepesi) körfezin ve şehrin hemen her yerinden gözüküyor. İlk yapıldığından beri, İzmir savunma tesislerinin kilit noktasını oluşturan kale; 620 metre uzunluğa, 200 metre genişliğe sahip.
AGORA
İzmir'in Namazgah semtinde bulunan Agora, Roma dönemine ait. Agora antik dönemlerde politik toplantıların ve halkın alışveriş yaptığı bir yer. Ticari olmaktan ziyade, bir devlet agorası görünümündeki İzmir Agorası, bugüne değin ortaya çıkarılan dünyanın en büyük Devlet Agorası olarak biliniyor.
M.S.178'de depremle yerle bir olan Agora, İmparator Marcus Aurelius'un özenli çalışmalarıyla yeniden inşa edildi. 1932-1941 yılları arasında yapılan ilk dönem kazılarla büyük bir bölümü ortaya çıkarılan İzmir Agorası'nın, dikdörtgen formda, ortada geniş bir avlu etrafında sütun ve kemerler üzerine inşa edilmiş üç katlı ve önünde merdiveni olan bileşik bir yapı olduğu anlaşılıyor.
MERYEM ANA EVİ
Meryem Ana Evi, İzmir Selçuk'taki Bülbül Dağı'nda İsa'nın annesi Meryem'in son yıllarını St. Jean (Yuhanna) ile birlikte geçirdiğine inanılan kilise. Meryem'in mezarının da Bülbül Dağı'nda olduğu düşünülüyor. Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, Küçük bir Bizans Kilisesi bulunuyor. Burada İsa Peygamber'in annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılıyor. Hristiyanlar yanında Müslümanlarca da kutsal sayılıyor ve ziyaret ediliyor, hastalara şifa aranıyor, adaklar adanıyor.
ŞİRİNCE
Özgün adı olan Kırkınca'nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet ediliyor. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet'in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik'in talimatıyla Şirince şeklinde resmîleştirildi. Belde, Maya takvimine göre 21 Aralık 2012'de kopacak olan kıyamette güvenli bölge olduğu gerekçesiyle gündeme geldi.
EFES
Efes, Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesi sınırları içerisinde bulunan, daha sonra önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kentiydi. Klasik Yunan döneminde İyonya'nın on iki şehrinden biriydi. Kuruluşu Cilalı Taş Devri MÖ 6 bin yıllarına dayanıyor. 1994'te UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dâhil edilen Efes, 2015'te ise Dünya Mirası olarak tescil edildi. Efes, tarihi boyunca birçok kez yer değiştirdiğinden kalıntıları yaklaşık 8 kilometrelik geniş bir alana yayılıyor. Ayasuluk Tepesi, Artemision, Efes ve Selçuk olarak dört ana bölgedeki harabeler yılda ortalama 1,5 milyon turist tarafından ziyaret ediliyor.