Kamyon Kasasında "Umuda Yolculuk", Tiyatro Sahnesinde
Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını konu edinen "Nereye", "umuda yolculuğun hikayesini" tiyatro perdesine ya...
ŞENAY ÜNAL - Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını konu edinen "Nereye", "umuda yolculuğun hikayesini" tiyatro perdesine yansıtıyor.
Değişik sebeplerle ükelerinden kaçmak, başka ülkelere sığınmak zorunda kalan insanların yaşamını, çektikleri sıkıntıları seyirciye sunan tiyatro oyunu "Nereye", Devlet Tiyatrolarının yeni sezonda izleyici karşısına çıkardığı eserler arasında yer alıyor.
Hüseyin Alp Tahmaz'ın kaleme aldığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği eserde, Irak ve Suriye'deki iç savaştan, Afrika'daki açlık ve yoksulluktan, Myanmar'daki etnik ve dini kavgalardan kaçarak Avrupa'daki ülkelere sığınmaya, hayatlarını yeniden kurmaya çalışan insanların hikayesi kimi zaman kamyon kasasında kimi zaman da bir balıkçı teknesinde ölümle son buluyor.
Seyirciyi iki farklı sonla buluşturan oyunun yönetmeni Özgömeç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşın, terörün, ekonomik krizin kıskacından kaçan, gelişmemiş ya da az gelişmiş ülkelerin halklarının, refah seviyesi yüksek ülkelere kaçışlarının traji komik bir dille sahneye taşındığını söyledi.
Eserde ayna tutlan hayatların, aslında Türk halkına hiç de yabancı olmadığını belirten Özgömeç, yıllardır Türkiye'nin yanı başında Suriye'de ve Irak'ta devam eden kan ve göz yaşının bu dramların adeta bir aynası olduğunu ifade etti.
-AA'nın fotoğraf karelerinden oluşan sergi
Oyunun baştan sona bir kamyon kasasında geçtiğini anlatan Özgömeç, esere hazırlık sürecinde geniş kapsamlı araştırmalar yaptıklarını bildirdi.
Basında yer alan haberleri taradıklarını ve mültecilerin ortak hikayesini gerçekliğe en yakın haliyle dile getirmek istediklerini vurgulayan Özgömeç, bunun için de bir ön hazırlık çalışması yürüttüklerini belirtti.
Özgömeç, eserde Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirlerinin Filistin'de, Suriye'de, Myanmar'da ve Somali'de çektikleri 20 fotoğraf karesinden oluşan bir serginin de fuaye alanında yer alacağını söyledi.
Özgömeç, "AA foto muhabirlerinin çektiği, kamyon kasasındaki, teknedeki çocukların, kadınların, tel örgülerin önünde ölüme bir adım kala özgürlüğe kaçarak Türkiye'ye sığınan insanların, Afrika'da açlıkla savaşan çocukların yer aldığı fotoğraf kareleri, yaşanan dramların gözler önüne serilmesine yardımcı olacak. Bu karelerden oluşan bir sergi de açacağız" diye konuştu.
-Savaş, terör, yarın korkusu, gelecek kaygısı
Eserde, zor yaşam şartlarından başka bir ülkeye kaçabilen az sayıda şanslı insanın, sıkıntılarının çoğunlukla devam ettiğine dikkati çekeceklerini de anlatan Özgömeç, "Savaş, terör, yarın korkusu, gelecek kaygısı ve bir toprağa ait olamama psikolojisi mültecinin de değişmez kaderi oluyor. Bu insanlar sonrasında da gittikleri ülkeye ait olamama, yabancılık gibi duygularla başetmeye çalışıyor" ifadesini kullandı.
Oyunun, bir çok kaçış öyküsünde de olduğu gibi kamyonun yaptığı kaza neticesinde ölümle sonuçladığına işaret eden Özgömeç, ancak seyircinin hayal dünyasında canlanacak başka bir son daha hazırladıklarını ve gelişmiş ülkelere sığınan insanların kurabilecekleri mutlu hayatların hikayelerini de izleyiciyle bir araya getirdiklerini sözlerine ekledi.
Küçük Tiyatro'da prömiyeri yapılan 2 perdelik "Nereye"de, Bülent Çiftçi, Şevki Cepa, Cebrail Esen, Sedat Keçeci, Turgut Alkaçır, Özlem Dede, Esma Çankaya ve Acan Ağır Aksoy rol alıyor. - Ankara