Haberler

Kehanet Merkezi Klaros" İnanç Turizmi Merkezi Olma Yolunda

Abone Ol

İzmir'in Menderes ilçesinde, antik çağın en eski kehanet merkezlerinden biri olan Klaros'taki kazılarda elde edilen bulgular, inanç turizminin gelişimine katkı sunuyor.

EŞBER AYAYDIN - İzmir'in Menderes ilçesinde, antik çağın en eski kehanet merkezlerinden biri olan Klaros'taki kazılarda elde edilen bulgular, inanç turizminin gelişimine katkı sunuyor.

Klaros Kazısı Başkanı Prof. Dr. Nuran Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1907'de keşfedilen Klaros'ta kazıların aralıklarla devam ettiğini söyledi.

Klaros'un, antik çağın en eski kehanet ve aynı zamanda pagan inanışının merkezleri arasında yer aldığını vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:

"Merkez, milattan önce 13. yüzyılda Miken uygarlığı döneminde kurulduğu tahmin edilmektedir. Merkez ayrıca Hristiyanlığın yaygınlaştığı milattan sonra 4. yüzyıla kadar bu inanışın en önemli noktası oldu. Klaros, Yunanistan'daki Delphi ve Didyma kehanet merkezleriyle dünyadaki bu alandaki en önemli 3 merkezden biridir. Burası, bugüne kadar Delphi kehanet merkezinin emriyle kurulduğu söyleniyordu ancak Yunanistan'da Miken uygarlığı dönemine ait hiçbir eser bulunamadı. Biz ise son kazılarda Miken kültürüne ait malzemeler saptadık. Bu da Klaros'un bugünkü arkeolojik verilere göre antik dönem için dünyanın en eski kehanet merkezi olduğunu gösterdi."

Şahin, Klaros'un milattan sonra 4. yüzyıla kadar geniş bir ziyaretçi kitlesine sahip olduğunun altını çizdi.

Merkezin, fay hattından kaynayan bir suyun üzerinde ve defne ağaçlarıyla çevrili bir alanın ortasında kurulduğunu aktaran Şahin, Klaros'un, Hristiyanlığın yayılmasıyla etkisini kaybettiğini dile getirdi.

Ziyaretçiler

Klaros'un, tarihteki önemi nedeniyle her yıl binlerce turisti ağırladığını vurgulayan Şahin, merkezi, dini inanışları gereği ziyaret edenlerin bulunduğuna dikkati çekti.

Özellikle ABD'den gelen bazı grupların Klaros'u ziyaret ettiğini aktaran Şahin, "ABD'de bir grup var, 'Yeni Apolloncular' adıyla geçiyor ve rahipleriyle geliyorlar. Apollon'un buradaki kehanetlerine ve manyetik bir enerji olduğuna inanıyorlar. Bunun dışında kuantumla ilgili inanışlara sahip kişiler de çok sık geliyor. Ziyaretçiler ağırlıklı olarak kadınlardan oluşuyor. Gelenler, tapınak içerisindeki suyla ayaklarını ıslatıyor ve buradaki enerjiden faydalandıklarına inanıyorlar." diye konuştu.

Şahin, yıl sonuna kadar devam edecek olan kazılarda, alanın güney kısmında yeni bir yapı bulduklarını ancak şu an bununla ilgili yorum yapmanın erken olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Nuran Şahin Menderes İzmir Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title