Kışlak İçin Zorlu ve Engebeli Arazileri Aşıyorlar
Havaların soğumasıyla Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek ve serin yaylalardan kışlaklara dönen göçerler, koyun sürüleriyle çıktıkları uzun yolculukta Elazığ'ın tarihi Palu ilçesinde de mola veriyor.
ENVER HANCI - Havaların soğumasıyla Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek ve serin yaylalardan kışlaklara dönen göçerler, koyun sürüleriyle çıktıkları uzun yolculukta Elazığ'ın tarihi Palu ilçesinde de mola veriyor.
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden ilkbahar aylarında hayvanlarını alarak yola çıkan göçerler, yaz aylarını yüksek ve serin yaylalarda geçirmek için Erzurum'a gidiyor. Havaların soğumasıyla yeniden yola çıkan göçerler, gündüz hayvanları ile ilerken geceyi de yol güzergahlarında kurdukları çadırlarda geçiriyor.
Asırlardır aynı güzergahı kullanan göçerler, aylarca süren bu yolculukta Murat Nehri havzasında kurulu Elazığ'ın Palu ilçesini de istirahat yeri olarak kullanıyor. Tarihi Palu Köprüsü'nden hayvanları ile geçen göçerler, yağmura ve soğuğa aldırmadan bir an önce kışlak olarak kullandıkları Siverek ilçesine ulaşmak istiyor.
Dağlık ve zorlu engebeli arazi koşullarından sürülerini geçiren göçerler, günübirlik kurdukları çadırlarda geceyi geçiriyor, kısıtlı imkanlarla yaptıkları yemeklerle karınlarını doyuruyor. Göçerler, kısa süreli molalarda uzun yolculukları için enerji topluyor.
Zorlu yolculukta Murat Nehri havzasında göçerlerin sürülerinin oluşturduğu manzara, ilginç bir görsel oluşturuyor.
Daha 20 günlük yolları var
Göçerlerden Mehmet Canat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine gitmek için günlerdir yolculuklarının devam ettiğini dile getirdi.
İlkbaharın gelişi ile Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yaylalara çıktıklarını, havaların soğuması ile de dönüş yoluna geçtiklerini aktaran Canat, "İlkbaharda Erzurum yaylasına gittik. Sonbaharla birlikte dönüş yapıyoruz. 40 gündür yoldayız. Eve dönmemiz için yaklaşık 20 günlük yolumuz var." dedi.
Yolda belirli aralıklarla yorgunluklarını atmak için mola verdiklerini belirten Canat, yağışlardan dolayı bu yıl dönüş yolculuğunun zorlu geçtiğini kaydetti.
Otların kuruduğunu, bu nedenle hayvanların da beslenmekte güçlük çektiğini bildiren Canat, "Yolda da ot az. Hayvanlar çoğu zaman aç kalıyor. Sürekli yürüyoruz." diye konuştu.
Palu Belediye Başkanı Mehmet Sait Dağoğlu da tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçelerinin göçerlerin güzergahında bulunduğunu aktararak, "Palu ilçesi ekmek mücadelesi için asırlardır süre gelen göçerliğin de vazgeçilmezi. Günlerce süren bu zor yolculuklarında göçerleri ilçemizde misafir ediyoruz." sözlerine yer verdi.