Haberler

Kispet Ustasının Kırkpınar Heyecanı

Abone Ol

El sanatları öğretmeni Adem Kayın, 55 yıllık ustadan ders alarak, 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılacak bazı pehlivanlara kispet dikti Kayın: "Bence kispet güreşin gidişatını yüzle 50 etkiler. Pehlivanlar da bunu onaylıyor" "Hazırladığım kispetleri giyen pehlivanların başarılarını merak ediyorum"

GÖKHAN BALCI - 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılacak bazı pehlivanlara kispet diken el sanatları öğretmeni Adem Kayın, kispetin güreşin gidişatını yüzde 50 etkilediğini ifade ederek, "Hazırladığım kispetleri giyen pehlivanların başarılarını merak ediyorum" dedi.

Kayın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 55 yıldır el yapımı kispet üreten Bigalı İrfan Şahin'in yanında aldığı eğitimin ardından kispet dikiminin inceliklerini öğrendiğini söyledi.

652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesi kispet dikim hazırlıklarını tamamladığını belirten Kayın, birkaç pehlivanın ise kispetini tamir etmeyi sürdürdüğünü ifade etti.

Bu yıl ilk kez er meydanında diktiği kispetleri giyen pehlivanları seyredeceğini belirten Kayın, "Kısmetse bu sene çayırda benim hazırladığım kispetleri giyen pehlivanlar da güreşecek. Güreşten çok kispetlerimi seyredeceğimi düşünüyorum" diye konuştu.

Kispetin, güreşlerin kaderini değiştirecek derecede önemli olduğunu ifade eden Kayın, "Bence kispet güreşin gidişatını yüzle 50 etkiler. Pehlivanlar da bunu onaylıyor. Pehlivanın aklı sürekli kispetinde olur. Kispetin pehlivanla bütünleşmesi gerekir. Kispet pehlivanı rahatsız ediyorsa pehlivan rahat güreşemez. Yağlı güreşte pehlivan kadar kispetin de önemi var. Pehlivanlar kispetlerinin sert, sağlam ve bir o kadar da yumuşak olmasını isterler. Bu unsurları bir kispette bir araya getirmek çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

"Ustamın ustasından öğrendiğinin aynısı..."

Adem Kayın, özenle dikilen bir kispetin 10 günde hazır hale geleceğini, güreşe yetiştirilmesi gerekirse birkaç gün içinde de tamamlanabileceğini anlattı.

Kispetin, 652 yıldır geleneksel olarak hazırlandığını vurgulayan Kayın, şu bilgileri verdi:

"Ustamdan öğrendiklerimle Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin son 110 yıllık tarihine tanık oldum. Kispetler halen tamamiyle orijinal. 110 yıl öncekilerle bugünki kispetler arasında hiçbir fark yok. Makinelerin devreye girmesiyle günümüzde yapılan kispetler daha çok süslü ama yine kasnak, bacak ve hazne olmak üzere 3 parçadan oluşuyor. Teknoloji çıktı, bilgisayarlı makineler çıktı ama 110 yıl önce ustamın ustasının öğrendiği neyse benim yaptığım kispet de aynısı.  Bu işe başlamamdaki bir sebep de geleneksel sanatı devam ettirebilmek." - Edirne

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İrfan Şahin Kırkpınar Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title