Kuş Evleri İçin 8 Asır Önce Vakfiye
Çankırı'daki Dr. Rıfkı Kamil Urga Araştırma Merkezi'nde, Selçuklular dönemine ait kuş vakfiyesi sergileniyor Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akyol: "Şeyh Bahattin Vakfiyesi şu anda Anadolu’daki bilinen vakfiyelerin en eski olanlarından biridir ve orjinaldir"
FERHAT BARULAY – Çankırı'daki Dr. Rıfkı Kamil Urga Araştırma Merkezi'nde, Selçuklular dönemine ait kuş vakfiyesi sergileniyor.
Çankırı Belediyesi, Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi'nde bulunan miladi 1281 tarihli vakfiyeye göre, o dönemde de hayvan haklarının gözettildiği ve onlar için kuş evleri kurulduğu anlaşılıyor.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akyol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırma Merkezi'nin 2005'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldığını hatırlattı.
Merkezde yaklaşık 30 bin Osmanlıca belge ve dokümanın bulunduğunu ifade eden Akyol, merkezin Çankırı ve Türkiye için büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
"Vakfiye bir evin çatı katında tesadüfen bulunmuş"
Araştırma Merkezi'nde önemli eserlerin bulunduğuna dikkati çeken Akyol, bunlardan birisinin de 13. yüzyıla ait Şeyh Bahattin tarafından vakfedilmiş olduğunu söyledi.
Akyol, vakfiyenin bir evin çatı katında bulunduğunu ifade ederek, "Çankırı Kalesi eteklerinde yaralı, aç kalan kuşların kışın sakatlanan hayvanlarının bakımı, onların yiyecek ihtiyaçlarının karşılanması için kurulmuş bir vakfiyenin orjinalidir. Bu da tarihi bakımdan çok önemlidir" diye konuştu.
Çankırı Belediyesi, Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırma Merkezi'nde bulunan Şeyh Bahattin Vakfiyesi'nin Arapça yazıldığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Akyol, şöyle devam etti:
"Şeyh Bahattin Vakfiyesi'nin şu anda Anadolu'daki bilinen vakfiyelerin en eski olanlarından biridir ve orjinaldir. Dünyanın diğer yarısının bilinmediği bir yüzyılda, Çankırı'da böyle bir vakfın olması ayrıca aynı yüzyılın başlarında Çankırı'da akıl hastaları için darüşşifa kurulması hem Anadolu'da ve hem de Çankırı'da büyük bir medeniyetin olduğunun en güzel delillerindendir. Zaten bu Türk ve İslam coğrafyasının genel karakteristik özelliğidir. Bunlar Osmanlı döneminde daha fazladır." - Çankırı