Haberler

Madrid, Çizgi Roman Kahramanlarının Yaratıcılarını Ağırladı

Abone Ol

Türk çizgi roman sanatçısı Mahmud Asrar: ''Çizgi romanın en büyük ilham kaynağı gerçek hayattır'' ''Bilgisayar ve çizgi roman birlikte hayatını devam ettirebilecektir''

Şenhan Bolelli - Çizgi roman kahramanlarının yaratıcıları, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen fuarda buluştu.

"Expocomic" adıyla 16'ncısı bu yıl düzenlenen çizgi roman fuarına dünyanın bir çok yerinden 95 çizgi roman sanatçısı katıldı. "Hedef sektörün iki uç kısmını bir araya getirmek: çizer ve okuyucu" sloganıyla çizgi roman hayranlarını bir araya getiren fuara bu yıl ilk defa Türk çizgi roman sanatçısı Mahmud Asrar da davet edildi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Asrar, "Çizgi romanın en büyük ilham kaynağı gerçek hayattır" derken, "Ben çizerken her yerden ilham alabiliyorum. Bunlar başka çizgi romanlar ya da özellikle görsel şeyler, sevdiğim bir film olabilir ama gerçek hayat olmadığı sürece çizgi romanın içine ya da sanatın içine koyabileceğimiz bir şey olamıyor" diye ekledi.

Melek ve Pırılkız gibi yeni dönem çizgi roman kahramanlarının yaratıcısı 37 yaşındaki Asrar, en çok sevdiği çizgi roman kahramanını söylemekte çok zorluk çektiğini belirtirken, "Çok var. Asterix'ten Superman'a kadar yelpaze geniş ama ben artık bu karakterlerden daha çok bunları yapan, çizen kişilerle ilgileniyorum" şeklinde konuştu. Günümüzde hangi çizgi romanın en popüler olduğunun veya gelmiş geçmiş en iyi kahramanın kim olduğunun bilinemeyeceğini savunan Türk sanatçı "Uzun zamandır değişmeyen karakterler var, Örümcek Adam, Süperman veya Batman gibi. Tabii popüler kültür ile sinemanın etkisi bunda çok büyük. 'En favorisi hangisi' cevabını bence kimse bilmiyordur çünkü çizgi roman daha uç bir hobby ve sevgi gibi bir şey. Özellikle günümüzde herkese aynı şekilde hitap etmiyor. Ancak ben şunun farkına vardım: Bazı kişilerin içinde çizgi roman kahramanına karşı çok açık bir sevgi olabiliyor ve onunla karşılaştıklarında kopmayacak şekilde bir bağ oluşuyor" yorumunda bulundu.

Mahmud Asrar, çizgi roman piyasasının günümüzdeki durumunu ise şu sözlerle değerlendirdi:

"Dünyada çizgi romanın eskisi kadar güçlü olmasa da son yıllarda kalite olarak çok üst seviyelere ulaştığını düşünüyorum. Daha üst kesimden okuyucu ile buluşuyoruz ve daha iyi ürünler üretiliyor. Çizim kalitesi de eskiye oranla çok daha yüksek. Sanat değerinin çok güzel olduğuna ve bu anlamda da iyi bir yere gittiğine inanıyorum. Dünyada çizgi roman piyasası tamamen talebe bağlı. Talep bitmediği sürece çizgi romanlar pazarını kaybetmez ve hayatta kalmaya devam eder diye düşünüyorum."

Bu arada Türkiye'de son yıllarda çevre çizgi romanlar üzerine bir ilgi olduğunu vurgulayan Asrar, "İnsanları çizgi romanla buluşturma açısından bu önemli bir şey ancak üretimin artması lazım. Türkiye'nin üretim noktasında potansiyele sahip insanlara destek vermesi lazım" diye konuştu.

"Çizgi romanın, okuyucu için bir adaptasyon sürecine ihtiyacı olduğunu" dile getiren Asrar, çizgi romanların da zaman içerisinde değişikliğe uğrayıp, değişik okurlara hitap edebileceğini söyledi. "Çizgi romanın en büyük düşmanı bilgisayar mı?" sorusuna ise Asrar, "Ben açıkçası herhangi bir tarafın savunucusu değilim. Kağıdı tercih ediyorum ama dijitalin de iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. Çünkü çizgi romanların yayılmasını kolaylaştırıyor ve daha geniş kitlelere hitap etmesinde kolaylık sağlıyor ve inanıyorum ki bilgisayar ve çizgi roman birlikte yaşamını devam ettirebilecektir. Benim bu açıdan bir korkum yok hatta umut görüyorum" cevabını verdi. - Madrid

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Şenhan Bolelli İspanya Türkiye Madrid Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title