Haberler

Mahir İz Anıldı

Abone Ol

Tarihçi ve kültür adamı Mahir İz, "İz Bırakan Muallim Mahir İz" başlıklı etkinlikte anıldı.

Tarihçi ve kültür adamı Mahir İz, "İz Bırakan Muallim Mahir İz" başlıklı etkinlikte anıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi tarafından Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü yapan edebiyatçı ve tarihçi yazar Dursun Gürlek, Mahir İz'in çok meziyetlere sahip olduğunu ancak en önemli özelliğinin muallimliği olduğunu belirterek, bugün yetiştirdiği yüzlerce öğrencinin tarihe, kültüre hizmet ettiğini anlattı.

İz'in eserlerini okuyarak onu daha yakından tanıdığını ifade eden Gürlek, İz'in "Yılların İzi" adlı eserinin ise hazine değerinde bir kitap olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Yaşar Fersahoğlu da Mahir İz'in hayatı sanatla yaşayan bir insan olduğunu vurgulayarak, "Ben çayın Emirgan'da içileceğini, yoğurdun Kanlıca'da yenileceğini, bozanın Vefa'da içileceğini ondan öğrendim. Bozanın yanında sarı leblebi lazım olduğunu, balığın yanında ise tahin helvası yenilebileceğini ondan öğrendim. Öğretmen sadece iki naat söyletip, ezberleten adam değildir. Hayatı anlatan adamdır. Mahir Bey de böyle biriydi." dedi.

Eğitimin bir iletişim olayı olduğunu dile getiren Fersahoğlu, iletişimde hedef kişi veya kitleyi etkilemenin yolları bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu yollar dil, ses tonu ve beden dilidir. Sosyal psikologlara göre dilin etki gücü yüzde 10, ses tonunun etkileme gücü yüzde 30, beden dilinin ise ortalama etkileme gücü yüzde 60'dır. Muallimlerden bir kısmı sadece dili kullanır. Bunların sayısı çoğunluktadır. Bir kısmı sesle beraber dili kullanır. Pek azı üçünü kullanabilir. Mahir İz hocam üçünü de kullananlardan biriydi. Türkçeyi çok iyi bilir ve kullanırdı."

Prof. Dr. Mahmut Kaya ise 8 yıl boyunca İz'in sohbetlerine katıldığını belirterek, "Mahir İz hoca, bir insanda kabiliyet, yetenek gördüğünde elinden tutar, onu yönlendirirdi. Biz eski hocalarımızdan bunları görmedik. Okuyoruz kitapları deviriyoruz, aradan yıllar geçiyor. Geleceğimize ait, Türkiye'nin geleceğine ait, İslam dünyasının geleceğine ait bize hiçbir kelime söyleyen olmadı. 'Çalışın oğlum çalışın', iyi de bunu bize ninem de söylüyor. Nasıl bir yöntem kullanacak ve nasıl bir yol takip edeceğiz? İşte Mahir Bey bize bunu öğretti." diye konuştu.

İlme adanmış bir ömür: Mahir İz

Abdullah Mahir İz, 28 Ocak 1895'te İstanbul'da doğdu. Babası Seyyid İsmail Abdulhalim Efendi'nin kadılığı sırasında Midilli, Balıkesir, Isparta, Medine ve Ankara'da ilk ve orta eğitimini tamamlayarak, Ankara Sultanisi'nden mezun oldu. Birinci Dünya Savaşı sırasında 1916'da aynı okulun ilk kısmında, Türkçe öğretmeni olarak göreve başladı.

Sanayi Mektebi'nde tarih, Darülhilafe Medresesi'nde Türkçe dersleri okutan İz, daha sonra İstanbul'da Halıcıoğlu ve Kuleli Askeri Liseleri ile Paşakapısı ve Davutpaşa ortaokullarında çalıştı.

Edremit Ortaokulu'na müdür olan İz, 3 yıl sonra İstanbul'a tayin edilerek Beykoz Ortaokulu, Nişantaşı Ortaokulu, Haydarpaşa Lisesi, Çamlıca Kız Lisesi ve İstanbul İmam Hatip Okulu'nda çeşitli görevlerde bulundu.

Mahir İz ayrıca, İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünde (İlahiyat Fakültesi) edebiyat, tasavvuf tarihi, hitabet ve irşad dersleri verdi. İslami İlimler Araştırma Vakfı ile Türk Kültürü Vakfı'nın kurucuları arasında bulunan İz, 9 Temmuz 1974'te vefat etti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sultanahmet Mahir İz Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title