Haberler

Mahmut Celayir'den Sergi

Güncelleme:
Abone Ol

Mahmut Celayir 2 Yıl Aradan Sonra C.A.M Galeri' de 'Bir Gezginin Öğleden Sonrası' Isimli Sergisini Açıyor.

Yaşamını ve sanatını 30 yıla yakın bir süredir Almanya'da sürdüren, özgün çalışmalarıyla Almanya' nın önemli müze ve özel koleksiyonlarında yer aldı.

Sanatçı sergisi için hazırladığı metinde sergisinin şöyle açıklamış ;

'Memleketimde, yaz aylarımı geçirdiğim uzaklarda bir dağ köyünde, ögleden sonraları doğa içinde uzun yolculuklar yaparım. Benim için herşey bu yolculuklarla başlar. Meraklı gözlerle yaptığm bu yoculuklarda, taşlari, suyu ve hayvanları izlerim. Toprağın dokusu, bitkilerin form ve renk çeşitliliği, gün ışığının sıcak ve sarmalayıcı aydınlığıyla kendimi kozmik bir hareketin döngüsü içinde bulurum. Boşluk içinde eridiğimi topraga karıştıgımı duyumsarım. Bu yolculuk aslında bir iç yolculuğa, bir varolma deneyimine dönüsür.Bir kayıp cennet, bir kimlik arayışıdır bu. Terkedilmiş eski yollar, geride bırakılan izler, biribiriyle karışan tarih, zaman ve mekan. Göçler, sürgünler ve taşlara bırakıan acılar. Çıplak yalnızlığımızla doğadaki maceramiz ve temel varoluşsal düşünceler.

Günün ilerleyen saatiyle gölgeler büyür, ışığın karanlıkla diyaloğu belirginleşir. Sonunda bir ritüeli sonlandırmanın mutlu dinginliği içinde eve döndüğümde kafamda bir görsel izlenim yoğunlugu bulurum. Bu izlenimler zamanla, sıcak bir ışıkla yüklü enerji dolu alanlar icinde uçuşan renkler ve formlara dönüşür. Bu sergimdeki soyut ağırıklı çalişmalarda bu serüvenlerimin sonuçlarıdır. Serginin başlığı, 'Bir gezginin ögleden sonrası, Debussy nin ünlü yapıtı 'Bir Pan'ın ögle sonrası' na atfen alınmıştır. Debussy' nin bu yapıtındaki izlenimci, pastoral ve meditativ atmosferi resimlerime yakın buluyorum. Ayrıca Fransız izleinimci akımının ve bu akımın büyük ismi Monet' in modern resmin soyutlamasindaki rolünü de unutmamak gerekiyor. '

Mahmut Celayir," bir gezginin ögle sonrasi" sergisinin acilisinda şair, yazar Oya Erdoğan bir Ses Performansı gerçekleştirecek.

Claude Debussy 'nin "L'Après-midi d'un Faune" eserinin ışığında, seslerin ve dillerin çarpıştığı; çarpışmaların kaynaşmalara yol açtığı bu performans da kültürlerin birbirlerine dokunuşuve Mahmut Celayir resimlerinin SESlerinin arayışı var.

Berlin'de yaşayan Oya Erdoğan, yaşamış ve tanışmıs olduğu 'farklı diller reservuarindan' besliyor bu performansını.

Sergi 4 Kasım – 11 Aralık tarihleri arasında C.A.M Nişantaşı galerisinde izlenebilir .

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title