Mavigöl'e 3 Milyon Liralık Yatırım - Giresun
Giresun'un Dereli ilçesindeki Göksu Deresi'nde büyüklü küçüklü dört gölden oluşan Mavigöl'ün bulunduğu bölgeyi ziyaret edenlere daha iyi imkan sunmak amacıyla yaklaşık 3 milyon liralık çalışma yapılıyor.
GÜLTEKİN YETGİN - Giresun'un Dereli ilçesindeki Göksu Deresi'nde büyüklü küçüklü dört gölden oluşan Mavigöl'ün bulunduğu bölgeyi ziyaret edenlere daha iyi imkan sunmak amacıyla yaklaşık 3 milyon liralık çalışma yapılıyor.
Kireç taşları ve sodalı suyun etkisiyle turkuaz renkte akan, Kuzalan Tabiat Parkı sınırları içindeki derede oluşan Mavigöl, Giresun- Şebinkarahisar yolu üzerinde yer alıyor.
Sarp arazideki vadide ağaçların arasında adeta saklı kalan Mavigöl'e patika yoldan yürüyerek ulaşılabiliyor. Turkuaz renkte akan Mavigöl, her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından, ziyaretçilerin gölün etrafında daha keyifli ve güvenli vakit geçirebilmeleri için çalışma gerçekleştiriliyor.
Yaklaşık 3 milyon lira maliyetli proje kapsamında seyir terasları, patika yollar, köprüler, otopark, kır lokantası ve mescit inşa edilecek.
Seyir teraslarından üç göl izlenebilecek
DKMP 12. Bölge Müdürülüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, AA muhabirine, Doğu Karadeniz'in tek sodalı deresi olan Göksu Deresi'nin karların erimesiyle hazirandan itibaren turkuaza yakın bir renkte aktığını söyledi.
Havzanın kayalık yapıya sahip olması dolayısıyla dere içinde göller oluşturduğunu belirten Kuduban, Mavigöl'ün büyüklü küçüklü dört gölden oluştuğunu ifade etti.
Kuduban, göllerden birinin görüntüsünün ayrı bir güzelliğe sahip olduğunu anlatarak, turizmcilerin Mavigöl'e yoğun ilgi gösterdiğini vurguladı.
Mavigöl'ü ziyaret edenlerin doğa şartlarına bağlı olarak her hangi bir güvenlik sorunu yaşamamaları için çalışma yaptıklarına dikkati çeken Kuduban, "Gölün ana kısmında ağırlıklı olarak yığma taşlar var. Bu taşlardan göle inilirken kayma riski var. Biz burada beton üzerine ahşap patika yol yapıyoruz, bu yolun korkulukları da olacak. Dere üzerinde ahşap giydirilmiş çelik köprü yapılacak ve burada ziyaretçiler güvenli şekilde fotoğraf çektirebilecekler." dedi.
Kuduban, gölün üst kısmında ahşap patika yürüyüş yolu yapılacağını, ayrıca 50 araçlık otopark alanı da oluşturulacağını aktardı.
Ziyaretçilerin, otopark karşısındaki giriş alanından yürüyerek güvenli şekilde göle ulaşabileceklerinin altını çizen Kuduban, üst kısımda oluşturulacak iki seyir terasından göllerden üçünün panoramik olarak izlenebileceğini söyledi.
Kuduban, göllerden aşağı kısma ilerlemek için yine taş yol yapılacağını ifade ederek, "2019 yılında da kayalara çelik saplamalı yol inşa edilecek. Mavigöl'den akan su ile Aksu Deresi'nin birleştiği noktada 9 metrelik köprü olacak. Orada da yine otopark yeri oluşturulacak." diye konuştu.
Çalışmalar çerçevesinde yapılacak kır lokantası ve mescidin ise 2020 yılında tamamlanmasının planlandığını dile getiren Kuduban, ayrıca bölgede beş çeşme yapılacağını anlattı.
"Eylülün sonlarında rahatlıkla gölü ziyaret edebilecekler"
Ertan Kuduban, bölgedeki çalışmanın öncelikli amacının ziyaretçilerin güvenliğinin sağlanması olduğunu vurgulayarak, böylelikle ziyaretçilerin doğa harikası Mavigöl'ü ve bulunduğu bölgeyi daha rahat şekilde gezebileceklerini belirtti.
Çalışma dolayısıyla bölgenin ziyarete kapalı olduğunu anımsatan Kuduban, "Vatandaşlarımız biraz sabretsinler, eylül ayının sonlarında rahatlıkla gölü ziyaret edebilecekler. Bölgede şu anda yürütülen çalışmanın maliyeti 800 bin lira. Bölgede yapılacak çalışmanın toplam bedeli ise 3 milyon liranın üzerinde olacak." değerlendirmesinde bulundu.
Kuduban, gerekli prosedürlerin ardından iş tesliminin mayıs ayında yapıldığını anımsatarak, doğa şartları gereği bölgede bu tür çalışmaların sadece yaz döneminde gerçekleştirilebildiğini sözlerine ekledi.