Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, "Mevlevihanelerde Kur'an-ı Kerim, Arapça, Farsça ve Mesnevi Şerif dersleri okunmakta ve güzel sanatla...
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, "Mevlevihanelerde Kur'an-ı Kerim, Arapça, Farsça ve Mesnevi Şerif dersleri okunmakta ve güzel sanatların en ince örnekleri sunulmaktaydı. Eski geleneklerin yeniden canlandırılması ve bu tarihi mekanların korunması son derece önemli" dedi.
Konya'da 7-17 Aralık tarihlerinde düzenlenen "Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri"nin üçüncü gününde; SÜ Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Günümüzde Yurtiçi Mevlevihanelerinin Durum ve Konumları" konulu ulusal sempozyum gerçekleştirildi.
SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu'ndaki sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, anma törenlerindeki aktiviteleri desteklediklerini söyledi. Son birkaç yıldır üniversite bünyesinde bulunan Mevlana Araştırmaları Enstitüsü'nün bu aktiviteler içerisinde mümkün olduğu kadar yer almaya çalıştığını belirten Gökbel, "Biz buna ayrı bir önem veriyoruz. Bu etkinlikleri desteklemenin, üniversitenin üzerine bir borç olduğuna inanıyoruz. Mevlana Araştırmaları Enstitüsü, yaptığı araştırmalar, düzenlediği bu aktiviteler ve devam eden lisans üstü çalışmalarla bu alandaki ciddi bir boşluğu doldurmaya çalışıyor" diye konuştu.
Gökbel, sempozyumun yurt içindeki Mevlevihanelerin durumu, konumu ve korunması için neler yapılabileceğinin değerlendirilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler ise sempozyumda Mevlevihanelerin nasıl kullanılması gerektiğinin ve aslına uygun şekilde korunması için dikkat edilmesi gereken hususların uzmanlarca tartışılacağını dile getirdi. Mevlevihaneleri "insan-ı kamil" yetiştirme ocakları olarak tanımlayan Şimşekler, "Mevlevihanelerde Kur'an-ı Kerim, Arapça, Farsça ve Mesnevi Şerif dersleri okunmakta ve güzel sanatların en ince örnekleri sunulmaktaydı. Eski geleneklerin yeniden canlandırılması ve bu tarihi mekanların korunması son derece önemli" diye konuştu.
- "Düğünlerde meyhanelerde sema icra ediliyor"
Marmara Üniversitesi eski öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Uğur Derman da "Güzel Sanatlar Mektebi Vasfıyla Mevlevihaneler" konulu sunum gerçekleştirdi.
Tarih boyunca dergahların insanları iyiye, güzele ve doğruya götürmeye çalıştığına dikkati çeken Derman, şunları kaydetti:
"Bu amaçla bilhassa İstanbul'da 400'e yakın dergah vardır. Bunlar bulunduğu mahallenin manevi karakolu konumundaydı. Mevlevi dergahları, kuruluşu itibarıyla diğerlerinden farklı olarak sanata çok eğilmiş ve kıymet vermiştir. Bu gittikçe daha da gelişmiştir. Mevlevihanelerde başta Mevlevi ayinleri olmak üzere musiki de icra edilmiştir. Bugün ise ne yazık ki düğünlerde meyhanelerde sema icra ediliyor. Bu manzarayı görmek bile bizleri yıpratıyor. Bu durumun nasıl önüne geçilecek bilmiyorum."
Konya Valisi Muammer Erol, Derman'a konuşmasının ardından plaket takdim etti.
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara'nın oturum başkanlığını yaptığı "İnsan-ı Kamil Ocakları Mevlevihaneler" konulu oturumda ise İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Yeniterzi "Tarihi Süreçte Mevlevihanelerin İnsan Yetiştirmedeki Rolü", Şefik Can Uluslararası Mevlana Eğitim ve Kültür Derneği Üyesi Nur Artıran "Geçmişten Günümüze Mevlevi Sohbetleri", İl Kültür ve Turizm Müdürü Yard. Doç. Dr. Mustafa Çıpan "Mevlevilik Sanatı ve Musiki", Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Belviranlı "Geçmişten Günümüze Sema Algısı ve Mevlevihanelerde Semazen Yetiştirme" konulu sunumlarını gerçekleştirdi.
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Sezai Küçük de "İstanbul Mevlevihanelerinin Tarihteki Yeri" konulu bir sunum yaptı.
Sempozyumun açılış konuşmalarının ardından "Türkiye Mevlevihaneleri" fotoğraf sergisi de açıldı.
İki gün sürecek sempozyum. 8 ayrı oturumda gerçekleştirilecek.
Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin üçüncü gününde sempozyumun yanı sıra Sema Ayin'i Şerif'i ve Türk Tasavvuf Müziği konseri etkinlikleri de düzenlendi.
Muhabir: İbrahim Yozoğlu
Yayınlayan: Ahmet Kayır
-vuslat