Haberler

Müdavimlerini Tarihi Yolculuğa Çıkaran Kahvehane

Abone Ol

Konya'da tiyatro oyunlarının sahnelendiği kahvehane, müdavimlerini tarihe yolculuğa çıkarıyor.

SAVAŞ GÜLER - Konya'da tiyatro oyunlarının sahnelendiği kahvehane, müdavimlerini tarihe yolculuğa çıkarıyor.

Sanat ve sohbetin buluştuğu, Osmanlı kahvehane kültürünü yeniden canlandırmanın amaçlandığı işletmede, haftanın iki günü "çat kapı" sergilenen oyunları şaşkınlık ve keyifle izleyen misafirler, zaman zaman genç tiyatroculara eşlik ediyor.

Dönemin kültürünü yansıtabilmek amacıyla padişah fermanları, tuğralar ve çeşitli tarihi motiflerle süslenen kahvehanede, ayrıca kuru kahve, esans ve gazoz satıcıları bulunuyor.

Bu geleneğin sürdürülmesinde görev alan oyunculardan, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü öğrencisi Fatih Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyunlarda Türk tarihi ve kültürüne dair konuları ön plana çıkarttıklarını söyledi.

Haftanın iki günü sergiledikleri oyunların beğenilerek izlendiğini belirten Dinçer, "Genellikle tarihi oyunlar oynuyoruz. Çanakkale, Sarıkamış, Fatih Sultan Mehmet, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek gibi tarihimizde önemli yer edinmiş konu veya kişilerden kesitler sunuyoruz." dedi.

Oyunların belli bir günü veya saatinin olmadığını, gösteriyi tamamen doğaçlama sunduklarını anlatan Dinçer, şöyle devam etti:

"Bir anda içeriye girince kahvehanedekiler şaşırıyor. Bizi dikkatle takip etmeye başlıyorlar. Biz de buranın dokusuna uygun oyunlar oynamayı tercih ediyoruz. Osmanlı dönemindeki kahvehane kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz. Burada müzik çalınmadığı için insanlar arasındaki iletişim de kopmuyor. Biz de milli ve manevi duyguları hatırlatacak geleneksel oyunları sergileyerek buna katkı sağlıyoruz. İnsanların tarihten, geçmişteki olaylardan haberi olsun istiyoruz."

Fizik bölümünü bitirdi tiyatrodan vazgeçemedi

Dinçer, öğrenciliği sürecinde bu tür etkinliklere katılarak çok sevdiği sanatını icra etme imkanı bulduğu için duyduğu mutluluğu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Aslında aynı üniversitenin fizik bölümü mezunuyum. Tiyatroyu çok sevdiğim için son sınıftayken tiyatro bölümünde okumaya karar verdim. Babam okuduğum bölümü bitirmem için ısrar edince ben de fizik bölümünü bitirdim. Ardından hemen tiyatro eğitimine başladım çünkü sevdiğim iş buydu. Onun için bu bölümü okumaya karar verdim."

Arayıp "Bugün oyun var mı?" diye soruyorlar

Kahvehanenin işletme müdürü Ali Rıza Ayyıldız ise mekanın mimari yapısı ve sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapması sayesinde diğer işletmelerden farklı olduğunu aktardı.

Yaklaşık 4 yıldır bu tür kültürel etkinlikler yapmaya çalıştıklarını dile getiren Ayyıldız, "Gün içerisinde arayıp 'bugün tiyatro gösteriniz var mı' diye soran müşterilerimiz oluyor. Haftanın herhangi bir günü oyunları sergiliyoruz. Bunun sebebi de müşterilerimizin, yapılan bu etkinliği ticari bir faaliyet olarak algılamasını istemememizdendir." diye konuştu.

Mekanın müdavimlerinden Burak Korkut ise sergilenen oyunlardan çok memnun olduklarını vurgulayarak ele alınan konularla adeta tarihe yolculuğa çıktıklarını söyledi.

Hasan Aksoy da sık sık bu kahvehaneye geldiğine işaret ederek, "Sahnelenen oyunlar gayet başarılı. Tiyatro başlar başlamaz herkes sessiz ve dikkatli bir şekilde izlemeye başlıyor. Bu tür etkinliklerin başka mekanlarda da yapılması lazım." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Konya Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title