Natama, Bir Hayat Memat Dergisi
3 aylık periyotla yayın hayatına başlayan Natama dergisinin ilk sayısı çıktı.
"Bir hayat memat dergisi" sloganıyla çıkan ve genel yayın yönetmeni Enis Akın olan Natama'nın yayın kurulunda Hayriye Ünal, Mehmet Öztek, Süreyyya Evren ve Cihat Duman bulunuyor.
Dergi; Bülent Usta'ya ait, muhalif edebiyatı savunan bir yazıyla açılıyor, kiçleşmeye karşı şiiri savunan Hayriye Ünal'ın yazısıyla devam ediyor. Enis Akın'ın sunuş yazısıyla açılan K-şiirlere katılan şairler; Özgür Göreçki, Kadir Yanaç, Davut Yücel, Nazmi Cihan Beken, Cihat Duman, Mehmet Öztek, Ali Aydemir, Melih Tuğtağ, Anita Sezgener, Mihrap Aydın, Fırat Demir, Süreyyya Evren, Mehmet Şah Erincik, Hayriye Ünal ve Enis Akın. Süreyyya Evren'in "Türkiye Şiirinde Kürdistan Sorunsalının Yokluğu" yazısı ve Ercan Y. Yılmaz'ın Sivil Alfabe'sinden örnekler bu girişimi tamamlıyor.
Çağnam Erkmen ve Ahmet Büke bu ilk sayının öykücüleri.
Burak Delier, Natama'ya kültür üreticisinin iktidarı tamamen karşısına almadan varlığını sürdürmek amacıyla başvurduğu otosansüre dair önemli bir yazıyla katılıyor. Barış Acar'ın yazısı sanat tarihinin sanatı nasıl belirlediği ve dil ve gerçeklik aracılığıyla nasıl hegemonya altına aldığı üzerine. Natama'da yer alan diğer yazılar Gül Abus Semerci, Ali Dündar, Davut Yücel ve Ali Kemal Yılmaz (Sevda Yılmaz)'a ait.
Ressam Zeliha Demirel'in kürtaj karşıtı sanatsal eylemini ve Natama için yaptığı açıklamalarını, Cihat Duman ve Gül Abus'un BaBa ZuLa'yla yaptığı kapsamlı söyleşi takip ediyor.
Bir ilke olarak savuşturma kitap tanıtımlarına yer vermeyen Natama'da alternatif işler olarak Özgür Göreçki'nin özgün tarzıyla ortaya çıkardığı "Mutlu At Yoktur" adlı at albümü ve Hasan Rua Demiroğlu'nun Hızlı Felsefesi yer alıyor.
Arjantinli sanat kollektifi Etcétera...'nın Şili, Dün Bugün kitabından parçaları Natama için Burak Delier seçti.
Dergiyi bu adreslerde bulmak mümkün. İstanbul Beyoğlu: Mephisto, Pandora, Ana. Kadıköy: Mephisto, Penguen. Üsküdar: Büfe. Fatih: Ağaç Kitabevi. Sultanahmet: ana kitabevi(dergah)
Konya: Hüner ve Gençlik Kitabevleri. İzmir'de Pan, Ankara'da Dost kitabevlerinde.
natamadergi@gmail.com
0 212 513 03 43