Haberler

Nuri Bilge Ceylan'a Homeros Ödülü

Abone Ol

Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü, Bu Yıl Ünlü Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'a verildi.

ÇANAKKALE Belediyesi'nce 47'ncisi düzenlenen Uluslararası Troia Festivali kapsamında verilen Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü, bu yıl ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'a verildi.

'Barış Kültürümüz Olsun' temasıyla bu yıl 47'ncisi düzenlenen Uluslararası Troia Festivali'nin açılış töreni, Truva Antik Kent'in girişindeki Tahta Atın altında verilen kokteyl ile başladı. 5 bin yıllık Odeon'da devam eden törende, 2002 yılından itibaren verilmeye başlanan 'Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü' bu kez yönetmen, senarist ve fotoğraf sanatçısı Nuri Bilge Ceylan'a verildi. Nuri Bilge Ceylan, ödülünü Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan'ın elinden aldı.Ödül törenine eşi Ebru ve oğlu Ayaz ile birlikte katılan yönetmen Nuri Bilge Ceylan, ödülü, Truva ile kendisi arasında çok özel bağlar kurulmasına neden olduğunu söylediği babası için aldığını açıkladı.

Ceylan yaptığı konuşmada, "Dünyanın çeşitli yerlerinde ödüller aldım. Ama ilk kez doğup büyüdüğüm topraklarda bir ödül alıyorum. Bunun benim için çok özel bir anlamı var. Buralar benim yürekten sevdiğim, sık sık geldiğim ve asla kopamadığım bölgeler. Benim çocukluğum Yenice İlçesi'nde geçti. Babam tutkulu bir tarihseverdi. İlyada'yı defalarca okumuştu. Neredeyse ezbere bilirdi. Bizi sürekli Truva'ya getirirdi. Bize buranın hikayesini anlatırdı. Mesela Schiliman'ın hikayesi büyük bir etki bıraktı bende. Bir hayale inanarak gerçeğin peşinde koşmak gibi bir şey. Belki sinema yapmak da bir bakıma böyle bir şey. Bir hayalin peşine düşüyorsunuz. Ama hayat hakkında bir gerçeği, bu hayalin peşinde arıyorsunuz. Belki de sinemamın nedenleri buralarda yatıyordur. Babamın hayal gücünün bize bir şekilde aktarılması, bizi farkında olmadan derinden etkiledi ve sanata olan ilgim başladı. Buna inandığım için oğlum Ayaz'ı da sık sık tarihi yerlere götürüp bildiklerimi ona anlatıyorum" dedi.

HAZİNELER TRUVA'DA SERGİLENMELİ

Truva'nın hazinelerini yıllarca hayal gücünde taşıdıktan sonra Moskova'ya giderek Puşkin Müzesi'nde görme imkanı bulduğunu anlatan Nuri Bilge Ceylan, "Hem çok heyecanlandım, hem de çok üzüldüm. Yani gönül isterdi ki; o hazineleri burada görebilelim. Truva ile ilgili en büyük hayallerimden birisi, o hazinelerin bir gün burada kurulması muhtemel bir müzeye getirilerek sergilenmesi" diye konuştu.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, "Bu yılki Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülünü sinema dünyasında gerçekleştirdiği başarılı çalışmaları ve son olarak Cannes Film Festivali'nde 'Üç Maymun' Filmiyle aldığı En İyi Yönetmen ödülü ile göğsümüzü kabartan, hemşehrisi olmakla övündüğümüz, gurur duyduğumuz sinema yönetmeni ve fotoğraf sanatçısı Nuri Bilge Ceylan'a vermekten onur duyuyorum" şeklinde konuştu.Başkan Gökhan, festivalin, 'Barış Kültürümüz Olsun' temasıyla yapıldığını da hatırlatarak, "Savaşı oturtalım artık vicdan mahkemelerimizin sanık sandalyesine, ona verilebilecek en büyük cezayı Barış'ı verelim" diye çağrıda bulundu.

Başkan Gökhan, Truva'da son dönem kazılarını yapan ve 5 yıl önce 10 Ağustos gecesi yaşamını yitiren Çanakkale'nin Onursal Hemşehrisi Manfred Osman Korfmann'ı da saygıyla andı.Müzik dinletisiyle sona eren festivalin resmi açılışına Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaettin Sevim, CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, Truva Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar, Avustralya Çanakkale Konsolosu Andrew Koç Mcdonald, Çanakkale'nin Kardeş Kenti Osnabrück Belediye Başkanı Boris Pistorius ile çok sayıda konuk katıldı.

Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU- ÇANAKKALE- DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title