Haberler

Ocak Ayının Son Haftasında 3’ü Yeni 13 Oyun…

Güncelleme:
Abone Ol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Ocak Ayının Son Haftasında Aşk Halleri, Kadın Hayattır Memattır Kadın, Çığ Adlı Yeni Oyunları Repertuarına Katıyor. Y

İstanbul büyükşehir belediyesi şehir tiyatroları, ocak ayının son haftasında aşk halleri, kadın hayattır memattır kadın, çığ adlı yeni oyunları repertuarına katıyor. Yeni oyunların yanı sıra İBB Şehir Tiyatroları'nda 26-30 Ocak 2011 tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar şöyle; Surname 2010, Dört Kişilik Bahçe, Marat-Sade, Bozuk Düzen, Maskeliler, Cambazhane, Karagöz Balıkçı, Şahmeran, Sokak Kedileri, Boya Benek...

İBB Şehir Tiyatroları'nın yeni oyunu Aşk Halleri Nezihe Meriç'in çeşitli öykülerinden Hülya Karakaş'ın uyarlayıp yönettiği bir oyun… Aşk savrulmaktır, savrulup kaybolmaktır. İhanette vardır içinde, çığlık da… Aşk için serseri bir mayın gibi patlamaz mı insan… Gülmek de aşka dairdir, ağlamak da… Gün gelir aşk için kapının paspası olursun, gün gelir göğsünü siper ederek direnirsin aşk yüreğine sokulunca.

Aşkın her haline, en yalın sözüyle Neşet Ertaş türküleri eşlik ediyor. 26-30 Ocak 2011 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde sahnelenecek oyunda; Sevil Uluyol, Eftal Gülbudak, Caner Bilginer, Cemal Ahhan Şener, Nurdan Kalınağa, Burcu Çoban, Pınar Aygün, Nazan Yatgın, Ömer Barış Bakova rol alıyor.

İBB Şehir Tiyatroları'nın diğer yeni oyunu Kadın Hayattır Memattır Kadın… Sema Keçik ve Arzu Işıtman'ın birlikte kaleme aldığı, yönetmenliğini Sema Keçik'in yaptığı oyunda Osmanlı döneminde yaşamış, alanlarında ilklerden olan kadın sanatçılarımız tarihin tozlu raflarından indirilerek sahneye taşınıyor. İlk kadın bestekârlarımızdan Leyla Saz, ilk kadın şairlerimizden Nigar Hanım, İlk kadın romancılarımızdan Fatma Aliye, ilk kadın ressamlarımızdan Mihri Müşfik ve ilk kadın heykeltıraşlarımızdan Zerrin Bölükbaşı...

Yaşamları mücadeleyle geçen ve birçoğununki yalnızlık ve unutulmuşlukla son bulan bu arayış dönemi kadınlarının yaşam öyküleri aracılığıyla Türk kadınının Cumhuriyet öncesi varolma mücadelesi hikâye edilerek aktarılıyor. Kadının serüvenine erkek dünyasının yaklaşımını katmak amacıyla kullanılan "beden kuklaları" rejinin dinamiğini oluşturuyor.

Oyunun yönetmeni tarafından "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti" projeleri kapsamında sunulan oyun, seyirciyi yaklaşık yüzyıl öncesinden gelen sesler aracılığıyla kadınlık tarihimizde kısa bir yolculuğa davet ediyor. 26-30 Ocak 2011 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde oynanacak oyunda; Bensu Orhunöz, Mahperi Mertoğlu, Rozet Hubeş, Şehnaz Bölen Taftalı, Özge Midilli rol alıyor.

İBB Şehir Tiyatroları'nın bir diğer yeni oyunu Çığ, yalnızca bir doğa olayının anlatımına dayanmadığı gibi; adeta bir yaşam biçimine dönüşmüş sessizliğin etrafında gelişen, güçlü bir gerçeklik ile temelleniyor. Çevresi dağlarla çevrili bir yerde yaşayan insanlar yüksek sesle konuşamasalar, gönüllerince kahkaha atamasalar da sessizlik içinde esir oldukları yaşamlarını sürdürmeye çabalarlar. Hayatın tüm coşkusunu hissedebilmeleri ve yaşayabilmeleri için sadece üç ayları vardır…

Tuncer Cücenoğlu oyunun önsözünde "yalnızca bir doğa olayı değildir Çığ; belki de biz yarattık bu korkuyu beyinlerimizde" diyerek evrensele giden yolda özgür düşüncenin gücünü sorguluyor. Kemal Başar'ın, Tuncer Cücenoğlu'nun 40. sanat yılı olması nedeniyle sahneye koyduğu oyunda; Erhan Abir, Alev Oraloğlu, Sevtap Çapan, Caner Çandarlı, Orhan Hızlı, Nergis Çorakçı, Berrin Akdeniz Kortidis, Zeki Yıldırım, Vildan Türkbaş, Hüsnü Demiralay, Göksel Arslan rol alıyor. Oyun, 26-30 Ocak 2011 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde…

Surname 2010 adlı oyunda kocasının ölümünün ardından açtığı sahafında, özel bir nedenle geceyi bekleyen Sühendan Hanım, kocasına ait hiç görmediği notlarla karşılaşır. Bu notlar, kocasının kendisi için düşündüğü "sözde şenliğe" dair fikirleri içermektedir.

Yazılanları şaşkınlıkla okumaya başlayan Sühendan Hanım; kendisini bir düşün içinde, geçmiş ile bugünün İstanbul'u arasında gerçekleşen bir şenliğin tam ortasında bulur. Oyunda; Ayşem Yağmur Ulusoy, Can Alibeyoğlu, Ceren Hacımuratoğlu, Derya Keykubat, Derya Yıldırım, Elyesa Çağlar Evkaya, Engin Akpınar, Eraslan Sağlam, İrem Erkaya, Mana Alkoy, Mehmet Soner Dinç, Mert Aykul, Özgür Atkın, Özgür Tanık, Seda Fettahoğlu, Semah Tuğsel, Seza Güneş, Şeyda Arslan, Uğur Dilbaz, Yiğit Sertdemir, Zeynep Göktay Dilbaz rol alıyor. Proje tasarımını Candan Seda Balaban ile Yiğit Sertdemir'in yaptığı oyunu, Yiğit Sertdemir yazıp yönetti. Surname 2010, 26-30 Ocak 2011 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde seyredilebilir.

Dört Kişilik Bahçe'de geçmişte renkli günlere tanıklık etmiş ahşap konak artık, üç "unutulmuş" kadının ve eski bir Osmanlı paşası olan Server Bey'in kendi tenhalıklarına sığındığı bir limana dönüşmüştür. Değişen düzen içinde savrulan aile, artık hiçbir şeyin yaşamadığı bu konakta, tıpkı insana onarılmazlık duygusu veren bahçe gibi sırlarıyla birlikte tutukludur sanki…

Çağdaş Türk tiyatrosunun usta kalemi Murathan Mungan'dan, yüzleşmelerle gelişen hüzünlü bir hikâye. Arka planda ise son İstanbul… 26-30 Ocak 2011 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde sahnelenecek olan Dört Kişilik Bahçe'nin yönetmeni Ersin Umulu. Oyunda, Ayşe Kökçü, Sevil Akı, Metin Çoban, Esin Umulu rol alıyor.

Marat-Sade, 1808 yılında, Marquis de Sade'ın kapatıldığı Charenton Akıl Hastanesi'nde geçiyor ve akıl hastaları tarafından oynanması için Marquis de Sade tarafından yazılan bir oyun metninin, hastane yöneticileri ve seçkin bir seyirci kitlesine oynanışını anlatıyor...

Peter Weiss'ın yazdığı Ragıp Yavuz'un yönettiği oyunda; Kutay Kırşehirlioğlu, Radife Baltaoğlu, Yıldırım Fikret Urağ, Murat Garibağaoğlu, Çağlar Çorumlu, Çağrı Özgür Hün, Özge Özder, Cengiz Tangör, Ali Mert Yavuzcan, Murat Çoşkuner, Yeşim Koçak, Ozan Gözel, Aslıhan Kandemir, Doğan Altınel, Okan Patırer, Yasemin Güvenç, Özge O'Neill Sarımola, Ece Yıldız, Selim Can Yalçın, Nurdan Gür, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Özgürefe Özyeşilpınar, Burçak Çöllü, Bahar Özge Göze, Senem Oluz, Muzaffer Berişa, Altuğ Kutlu, Murat Güreç, Serkan Bacak, Hamit Erentürk rol alıyor. Oyun, 26-30 Ocak 2011 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.

Bozuk Düzen, yaşadıkları kasabadaki depremden zarar görerek, İstanbul'a yerleşmek zorunda kalan orta halli bir ailenin, büyük şehrin karmaşası içinde yaşama tutunabilme çabalarını anlatıyor. Birbirinden uzak yaşayan ve hiçbir ortak paylaşımları bulunmayan kardeşler, içine düştükleri yalnızlıktan, yine birbirlerine tutunarak kurtulmaya çalışırlar. Ancak yeniden kenetlenmek için artık çok geçtir. Hiçbir şey arkalarında bıraktıkları gibi olmayacaktır…

Güner Sümer'in yazdığı Burteçin Zoga'nın yönettiği oyunda; Gün Koper, Gürol Güngör, Demet Bozyaka, Berrin Koper, Aziz Sarvan, Selin İşcan, Perihan Savaş, Uğurtan Atakan-Ahmet Özaslan, Çağlar Polat, Yılmaz Meydaneri, Enes Mazak rol alıyor. Oyun, 26-30 Ocak 2011 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi'nde seyredilebilir

Maskeliler, İsrailli yazar Ilan Hatsor'un kaleminden, Filistinli üç erkek kardeşin, savaşın ortasında birbirleriyle yaşadıkları hesaplaşmaları anlatıyor. Taner Barlas'ın yönettiği Maskeliler'de Serdar Orçin, Levent Üzümcü, Mehmet Gürhan rol alıyor. Oyun 28-29 Ocak 2011 tarihlerinde Küçükçekmece Sefaköy KSM Sahnesi'nde seyredilebilir.

Ocak Ayının Son Haftasında Çocuk Oyunları…

İBB Şehir Tiyatroları, yeni yılın ilk ayında küçük tiyatroseverleri yeni bir çocuk oyunuyla buluşturuyor. Seza Güneş'in yazıp yönettiği Cambazhane adlı oyun 27-28-29-30 Ocak 2011 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi'nde…

Gökçe Okay Delagrange'nin yazdığı Ece Okay'ın yönettiği Boya Benek oyunu 29-30 Ocak 2011 tarihlerinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde…

Karagöz Balıkçı, 27-28 Ocak 2011 tarihlerinde ise Kâğıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi'nde oynanacak. Özgür Atkın ve Ceren Hacımuratoğlu'nun birlikte yazdıkları oyunu, Özgür Atkın yönetti.

Reha Bilgen'in yazdığı Ragıp Yavuz'un yönettiği Sokak Kedileri, 29-30 Ocak 2011 tarihlerinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde…

Gülşah Gülebenzer'in yazdığı, Semah Tuğsel'in yönettiği Şahmeran, 29-30 Ocak 2011 tarihlerinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde…

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Kültür Sanat Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title