Piri Reis'in Haritası'nın 500. Yılı Etkinliği Düzenleniyor
"Piri Reis'in Haritası'nın 500. Yılı Etkinliği" Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonunda 11 Kasım 2013 saat 13.00'te gerçekleşti.
Necmettin Erbakan Üniversitesinin düzenlediği " Piri Reis'in Haritası'nın 500. Yılı Etkinliği" Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonunda 11 Kasım 2013 saat 13.00'te gerçekleşti. Emekli Tuğgeneral Cevat Ülkekul'un kendisinin de konuşma yaptığı oturum başkanlığında Prof. Dr. Mesut Elibüyük ve Doç. Dr. İbrahim Yılmaz'ın sunum yaptığı programa: NEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Prof. Dr. Birol Akgün, Prof. Dr. Tahir Yüksek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, NEÜ Fakülte dekanları ve dekan yardımcıları, öğretim görevlileri, kamu kuruluş temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Etkinliğin Yürütme Kurulu üyesi Doç. Dr. Adnan Pınar Açılış konuşmasında: "Bir milletin geleceğini sağlam bir şekilde kurabilmesi geçmişinin her türlü değerlerini, kültürünü ve tarihini tanıyıp sahip çıkması ile mümkündür. Millet olarak tarihimizi çok iyi araştırmıyoruz. Bize düşen tarihimizi ve tarihe damgasını vuran şahsiyetleri doğru şekilde tanımak ve anlamak refaha böylece ulaşabiliriz. En önemlisi de onların yapmış olduğu hizmetlerin bugün bize nasıl yol göstereceğini anlayıp bilmeli ve onlara layık hizmetler gerçekleştirmeliyiz. Geçmişteki değerli şahsiyetler, elmas gibi parlaklıkları ile günümüzü aydınlattıkları gibi geleceğimizi de aydınlatacaktır. Bu etkinliğimizle Piri Reis'i farklı yönlerden ele alarak vefa borcumuzu bir nebze de olsa yerine getirmeye çalışacağız." Diye konuştu.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün yaptığı konuşmada şunları söyledi.: "Böyle bir toplantının organize edilmesi çok önemli. Öncelikle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Türkiye'nin tarihiyle yeniden barışması lazım. Haritacılık deyip geçmeyin. Geleceğe yönelik bir vizyonumuz varsa kendi haritamızı yeniden kendimiz çizebilirsek, ancak o zaman bilimde kendi yolumuzu yapabiliriz. Hala Avrupa merkezli bakış açısıyla bilim yapıyoruz. Biz bugün tarihimizin köklerini yeniden keşfediyoruz. Geçmişimizle ilgili değerleri gün yüzüne çıkarmalı, hafızamızı tazelemeliyiz. Orijinal fikir, bilim ve sanatta yeniden ilerlemeliyiz."
Piri Reis'in hayatı ve eserleri hakkında bilgi veren Panel başkanı Emekli Tuğgeneral Cevat Ülkekul panel konuşmasında şunlara değindi: "Piri Reis sadece basit bir denizci değildir. Onun eserlerinden tarih, coğrafya, ekonomi, kozmografya, kültürel, sosyal pek çok alanda bilgi sahibi olabiliyoruz. Dünyanın yuvarlaklığı, kara ve denizlerin dünya üzerindeki dağılımı ve enlem-boylam derecelerini bilmektedir. Piri Reis Haritası ile ilgili senelerden beri pek şey yazılıp çizildi. Sonuçta üç görüş ortaya çıktı; birincisi, çok doğru bir haritadır ancak bunu Türkler yapmamıştır. İkincisi, Piri Reis'in Haritası öyle önemsenecek bir harita değildir. Bu görüşü en çok bizim araştırmacılarımız söylüyor. Üçüncüsü ise benim de katıldığım görüş, Piri Reis Haritası çok doğru fevkalade bir haritadır. Bu haritanın pek çok yazma nüshası var. Doğal olarak o dönemde fotokopi olmadığından elle yazmak suretiyle çoğaltılan bu nüshalar orijinalden biraz farklılık gösterebilmekte."
Piri Reis'in Bahriye adlı kitabı hakkında bilgi veren Doç. Dr. İbrahim Yılmaz: "O dönemin şartlarına baktığınızda bir geminin güvenli bir şekilde varacağı yere ulaşabilmesi için sadece coğrafi bilgiler alanında değil diğer bilimlerden de yararlanmak gerektiğini göreceksiniz. Akdeniz bölgesi için ayrıntılı, doğru ve navigasyon niteliğinde bir haritadır." açıklamalarında bulundu.
Bir coğrafyacı gözüyle Piri Reis hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Mesut Elibüyük: "Piri Reis'in Haritası'nın önemi gün geçtikçe artıyor ve öyle bir an geliyor ki birinci dünya haritası ile özdeşleşiyor. Piri Reis'in haritalarını değerlendirebilmek için bütün eserlerini incelememiz lazım. O dönemin mükemmel bir haritasıdır.16. asırda böyle bir harita yok. Yaşadığı dönemde ise haritalarıyla değil Bahriye adlı kitabıyla tanınıyor. Harita ve çizimleriyle coğrafyacı, kartografyacı ve bilim insanı olduğunu gösteriyor .Çizimleri rastgele basit çizimler değil ölçü ve teknik bilgi gerektiren bilimsel şekilde çizilmiştir. Bahriye adlı kitabında yer alan haritalarla 70'ten fazla ülkenin 500 yıl önceki bilgilerini buluyoruz." dedi. Ayrıca Piri Reis'in hayatı, denizciliği, denizciliğe ne zaman nasıl başladığı ve Osmanlı donanmasına geçişi hakkında bilgiler vererek dinleyicileri aydınlattı.
Panel sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün panelistlere plaket takdim etti. Yürütme kurulu üyeleriyle toplu fotoğraf çekiminin ardından kokteyl ve "Piri Reis ve Türk Kartografların Çizgileriyle Kent Planları" adlı serginin açılışı yapıldı.