Haberler

    Pirus Zaferi Nedir?

    Abone Ol

    Hepimizin uğruna savaştığı şeyler var. Üniversite sınavını kazanmak, para kazanmak vb fakat o sınavı geçtikten sonra hayat o kadar da kolay olmuyor.

    Hepimizin uğruna savaştığı şeyler var. Üniversite sınavını kazanmak, para kazanmak vb fakat o sınavı geçtikten sonra hayat o kadar da kolay olmuyor. Siyasi olarak kullanılan bir ifade var: Pirus Zaferi.

    Vikipedi bunu şöyle özetlemiş: Pirus zaferi, yıkıcı büyüklükte kayıplar pahasına kazanılan bir zafer. Kazanılan zaferin verilen kayıplardan sonra anlamsız hale gelmesini ifade eder.

    Gelin bir de Tunçdemir'in anlatımıyla tarihsel açıdan bakalım:

    Adriyatik Denizi'nin karşısında bugünkü Arnavutluk- Makedonya hattında kurulu Yunan hükümdarlığı Epir'in şan şeref düşkünü kralı Pirus'tan(Pyrrhus) yardım istediler. Yarım adanın lideri olmaya çok hevesli Pirus, bu daveti büyük hevesle kabul etti ve bir çok fil ve 25 bin askerden oluşan ordusuyla İtalya'nın güney ucuna geldi. Böylece Pirus'un ordusuyla Romalılar arasında MÖ 280 – 275 yılları arasında 5 yıl sürecek Pirus Savaşları başladı.

    Pirus, gözü karalığı ve savaş yeteneğiyle Romalıları önce Heraklia savaşında yendi. Zafere rağmen kendisi de oldukça fazla askerini kaybetti. Ancak, hesapta olmayan bir şey oldu. Romalılar yenilmelerine rağmen çok inatçı ve dirençli çıktı. Üstelik, yarım adanın güneyindeki İtalik'ler de Pirus'un hesapladığı gibi ona değil, Romalılara katıldı. Dahası Romalılarda Pirus'un sahip olmadığı kadar insan kaynağı vardı. Kayıplarını anında telafi edebiliyorlardı.

    Küçük çaplı çatışmalardan sonra iki ordu arasındaki ikinci büyük savaş Askulum'da meydana geldi. Pirus'un ordusunda o zamanın en etkili askeri gücü olan filler vardı. Romalılar ise daha çok kalabalık bir gerilla ordusu gibiydi. Romalılar, Pirus'un asıl gücü görünen unsurları yanı filleri hedef aldılar. Attıkları kızgın oklar ve uzun mızraklarıyla filleri kızdırıp panikletmeyi başardılar. Dev cüsseli hayvanlar etraflarındaki herkesi ezmeye başlayınca Pirus da büyük kayıp verdi. Zor bela da olsa Romalıları püskürtmeyi başardı ve 'meydan'daki zaferi kazandı.

    Antik Yunanlı tarihçi Plutark'ın kaydettiğine göre Pirus bu savaşı kazanırken ordusunun büyük bölümünü kaybettiği için, onu tarihe geçirecek şu sözleri söyledi: "Bir zafer daha kazanırsam tamamen biteceğim. Tanrım, bir daha böyle bir zafer verme" "

    Hiç beklemediği kadar güçsüz kalan Pirus, Roma'ya ateşkes ve uzlaşma teklif etti. Ama Roma bu teklifi, sadece Pirus'un Yarımada'yı terkedip evine dönmesi şartıyla kabul edeceğini bildirdi. Pirus için çatışmadaki mevcut tabloyu değiştirebilecek tek bir güç kalmıştı. Dönemin süper gücü Kartaca'ya destek talebinde bulundu. Ancak Yunanlıları daha büyük tehdit gören Kartacalılar Romalılarla ittifakı tercih ettiler ve istediği desteği vermediler.

    Bütün yarım adanın lideri olmayı hayal eden Pirus daha fazla dayanamadı ve yarım adanın güneyini de Romalılara bırakarak kalan az sayıda askeriyle Epir'e geri döndü.

    Kaynak: TheGeyik / Kültür Sanat

    Adriyatik Denizi Arnavutluk Makedonya Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title