Haberler

İlkay Şamlı'nın 'Renklerin Seslenişi' Sergisi Roma'da Açıldı

Güncelleme:
Abone Ol

Arap alfabesini oluşturan 28 harfi, çeşitli ebru teknikleriyle sunan İlkay Şamlı'nın 'Renklerin Seslenişi' adlı sergisi Roma'da açıldı.

Ebru sanatçısı İlkay Şamlı'nın 'Renklerin Seslenişi' adlı sergisi Roma'da açıldı.

Geleneksel Türk - İslam süsleme sanatı olan ebru, Roma'da sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Arap alfabesini oluşturan 28 harfi, İbn Arabi'den aldığı ilhamla, çeşitli ebru teknikleri ve tasavvufi sembollerle sunan İlkay Şamlı'nın eserleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Roma Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'nde sergilenmeye başlandı. Vatikan Büyükelçiliği himayesinde gerçekleştirilen serginin açılışına çok sayıda Türk ve yabancı konuk ile Ortodoks ve Katolik cemaatlerden bazı din adamları katıldı. Açılış konuşmasını yapan Vatikan Büyükelçisi Prof.Dr. Kenan Gürsoy, bugüne kadar büyükelçilik bünyesinde çok sayıda geleneksel Türk ve İslam sanatına ilişkin etkinliğe imza attıklarını hatırlatarak, bundaki amaçlarından birinin; geleneğin özüne sadık kalarak, zamanın yaratıcı ruhunun yansıtılmasına yer vermek olduğunu söyledi. Ebru sanatının, birlik içinde çoğulculuk ve çoğulculuk içinde birlik fikrinde derin bir öneme sahip olduğunu ifade eden Prof.Dr. Gürsoy, katılımcılara ve kendilerine renkler vasıtasıyla, evrensel ilahi nefes bilgeliğini hissettirdiğini söylediği sanatçıya teşekkür etti.

"İLK ESER 'OKU' EMRİYLE BAŞLIYOR"

Daha önce birçok bireysel ve karma sergide yer alan İlkay Şamlı, bunun, yurt dışındaki ilk sergisi olduğunu söyledi. Şamlı, sergideki eserlerini Kuran-ı Kerim'in ana kavramı olan tevhid fikrini açıklamak, çeşitli kavramları ifade etmek üzere temel ebru teknikleriyle hazırladığını dile getirdi. Sergi açılışına katılanlardan güzel tepkiler aldığını söyleyen Şamlı, şöyle dedi:

"İlk eserim, 'Oku' emriyle başlıyor. Allahın Birliği ve benzersizliğini en üst seviyede takdim eden Ayetel Kursi ile devam ediyor. İnsanın yaratılışı, göklerdeki yerlerdeki birliğin ifade edilişi, insanın en büyük imtihanı şer kavramının en güzel sembolü şeytanın yaratılışı, yeniden diriliş kavramının vurgulanması, alemlere rahmet olarak gönderilen Efendimiz, mutlak gücün sadece Allah'a ait olmasını eserlerimde vurguladım."

Battal, taraklı, gelgit, neftli ve akkase gibi ebru tekniklerinin kullanıldığı ve tasavvufi semboller ile hazırlanan 28 eserden oluşan sergi, 11 Ekim'e kadar gezilebilecek. Vatikan Büyükelçisi Gürsoy öncülüğünde daha önce de hat, tezhip, kalem işi sergileri açılmış, klasik Türk musikisini tanıtan konserler verilmişti. - Roma

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Vatikan Şamlı Roma Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title